Liefhebben zonder pijn te lijden is mogelijk

Liefhebben zonder pijn te lijden is mogelijk
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Liefde betekent dingen accepteren, liefde betekent weerstaan, liefde betekent soms lijden. Liefde betekent ongeremd geven. Dit is wat ons al van zeer jongs af aan wordt verteld over de liefde. Dit legt een bepaalde druk op ons, die ons er soms toe aanzet om wanhopig op zoek te gaan naar een partner, om maar niet alleen te eindigen. Doe we dit niet, dan riskeren we dat de tijd zomaar aan ons voorbijgaat.

Bij al dit gepraat over liefde, bestaat er ook iets waar niemand het ooit over heeft. Misschien komt het omdat niemand het gelooft. En dat is dat liefhebben zonder pijn te lijden heel goed mogelijk is. Eigenlijk is dit juist de betekenis van ware liefde.

Soms zorgt deze haast om een ​​partner te vinden ervoor dat we de verkeerde persoon kiezen. Onze partner was dan gewoon de eerste de beste die we op straat tegenkwamen en die bereid was om de rol op zich te nemen. Deze situatie is waarschijnlijk nog waarschijnlijker als je een heel laag zelfbeeld hebt en jezelf niet de waarde geeft die je verdient. Het hebben van een partner is niet het belangrijkste ter de wereld. Het staat niet per se gelijk aan geluk. Soms wordt het een beproeving die heel moeilijk te verdragen is.

Als iemand van iemand anders verwacht dat hij hem gelukkig zal maken, dan is het al duidelijk dat gelukkig het laatste is wat hij zal zijn.

Waarom doen mensen me altijd pijn?

Ik weet niet of je jezelf deze vraag ooit hebt gesteld, misschien wel. Maar je hebt het mis als je denkt dat je lijden te wijten is aan pech. Je denkt dat er alleen slechte mensen in je leven komen of dat niemand ooit van je zal houden. Misschien is de reden dat je altijd dezelfde soort mensen tegenkomt, dat je ze zelf kiest of dat je ze op zijn minst toelaat. Denk er eens over na. Heb je ooit iemand afgewezen die je echt leuk vond?

Misschien heb je een heel laag zelfbeeld, misschien neem je genoegen met de eerste persoon die interesse in je heeft. Hoe het ook zij, je kunt het gegeven dat je schade oploopt interpreteren door na te denken over hoe je jezelf schaadt. Waarom geef je jezelf niet de waarde die je echt verdient? Waarom bedek je je oren als iemand je vertelt hoe leuk hij je vindt en je overlaadt met nog meer mooie woorden?

We zouden deze koptekst moeten aanpassen en veranderen in: ‘Waarom doe ik mezelf altijd pijn?’ Of ‘Waarom laat ik mezelf altijd pijn doen door anderen?’.

Jongen met een draad om zijn nek, want soms gaat liefde hand in hand met pijn

Liefde is blind…

Je hebt vast wel enige ervaring met woorden die verloren zijn gegaan in de vergetelheid. Woorden die geen samenhang vertonen met de acties die erop volgen. Woorden die je verlichten, die je de realiteit laten vergeten en die je onderdompelen in een droom. Een droom waarin die persoon degene is waar je de rest van je leven mee zult doorbrengen. De persoon die je gelukkig gaat maken. Je zou alles opgeven voor die persoon, je zou bereid zijn om voor de relatie te vechten. Maar wie heeft ooit gezegd dat de liefde geen constante strijd is?

Als je een relatie aangaat waarin je zelf 50% investeert en accepteert dat de ander 20% investeert, eis dan niet dat hij na verloop van tijd meer zal investeren. Hier zal hij namelijk niet toe in staat zijn.

Alles geven voor je relatie, terwijl de andere persoon maximaal 25% geeft, zal je laten twijfelen wat hij na verloop van tijd nog voor je zal voelen. Op een gegeven moment zul je versleten raken, je zult steeds minder aan jezelf denken. Je zult niet langer voor jezelf zorgen en je niet meer kleden zoals je gewend bent, tenzij je bij die persoon bent. Je zult je altijd van hem bewust zijn, altijd proberen om hem net zo te maken zoals jij, proberen om hem te behagen… Vraag je je nog steeds af waarom mensen je altijd pijn doen?

Kies bewust, liefhebben zonder pijn te lijden is mogelijk

Liefhebben zonder pijn te lijden is mogelijk als je leert om je relaties niet langer als logisch of noodzakelijk te beschouwen. Je moet stoppen met denken dat liefde kan worden teruggebracht tot pijn, moeite, vechten, verdraagzaamheid ​​en alles geven voor die ene persoon. Omdat liefhebben zonder pijn te lijden, allereerst vereist dat je weet wat je wilt. Maar bovenal moet je leren om gelukkig te zijn zonder iemand anders dan jezelf.

Als je het in je eentje aankan en gelukkig bent, dan ben je klaar om gelukkig te zijn met iemand anders. Omdat je weet dat als deze persoon vervolgens weer weggaat of als de relatie niet slaagt, het uiteindelijk allemaal weer goed zal komen en je gelukkig zult blijven. Omdat je al gelukkig was voordat die persoon in je leven kwam.

Meisje met rode bloemen op haar gezicht

Als je eenmaal weet wat je wilt, als je weet wat je waarden zijn, heb je de grenzen ontdekt die door niemand overschreden mogen worden … dan kun je bewust kiezen. Bedenk of degene die die lieve woorden tegen je zegt echt degene is die je naast je wilt hebben. Laat je meeslepen door je emoties en aanvankelijke waanzin, maar laat je niet voor de gek houden. Raak niet vervuld van hoop en verwachtingen voor de toekomst die niet realistisch zijn. Denk niet ‘hij zal uiteindelijk wel veranderen’. Kies iemand op basis van het heden. Niet op basis van hoe jij denkt dat hij in de toekomst zal zijn.

In het begin zul je misschien denken dat je te kieskeurig of veeleisend bent. Veel mensen om je heen zullen je vertellen dat als je dit pad volgt, je nooit een partner zult vinden. Maar ook als dit gebeurt, weet jij dat het goed komt. Omdat iemand aan je zijde hebben helemaal geen onmisbare voorwaarde is om gelukkig te zijn.

Liefhebben zonder pijn te lijden: een balans vinden

De beste relatie die je met iemand kunt creëren, is een relatie waarin jij 50% geeft en de andere persoon de resterende 50%. Alleen dan kun je gemeenschappelijke doelen hebben die niet gebaseerd zijn op behoeften, maar op respect en vrijheid.

We zijn liefde gaan verwarren met bezit, met lijden, met alles van jezelf geven… Dit mooie gevoel is turbulent geworden en soms betekent het zelfs kwelling. We gaan relaties aan waarin we 100% geven, terwijl de ander minder dan de helft geeft. En dan verwachten we dat hij op een dag zal veranderen! We klampen ons zo stevig vast aan onze partner dat wanneer hij zich van ons begint te verwijderen om een beetje lucht te happen, we nerveus en bang worden dat hij ons in de steek zal laten.

Man en vrouw die hartstochtelijk zoenen

Liefhebben zonder pijn te lijden wordt mogelijk als we leren om onze partner te behandelen als iemand die onafhankelijk is van onszelf. Als een persoon die in ons leven is gekomen, maar die er ook voor kan kiezen om te vertrekken of afstand van ons te nemen. Net als een vriend of een broer of zus dat zou kunnen. Je leven, je geluk kan niet afhangen van het gegeven of je iemand aan je zijde hebt of niet. Omdat de enige persoon waar je tot aan het einde van je leven op kunt rekenen niemand anders is dan jijzelf.  Wellicht ook interessant voor jou

Liefde doet pijn
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Liefde doet pijn

Liefde doet op elke mogelijke manier pijn: als we het hebben, als we het niet hebben, als we het kwijtraken, als we het vinden...Wat is de oplossin...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.