Liefde kan muren neerhalen

Liefde kan muren neerhalen

Laatste update: 06 januari, 2017

Liefde is het krachtigste gevoel dat de mens kent. Het kan mensen veranderen, veel meer dan de kracht van hiërarchie of het vermogen om mensen te overtuigen met woorden.

De hoogste muren die de mens ooit heeft opgetrokken, en dan hebben we het niet alleen over fysieke muren, zijn neergehaald door dit gevoel. De liefde heeft een enorme kracht en kan daardoor diepgaande en blijvende veranderingen in ons teweegbrengen.

De muren van onbegrip

De hoogste muren die de mens heeft opgetrokken, zijn die van onbegrip. Als mensen continu bezig zijn met het in stand houden van doctrines, tradities, gewoontes, wetten en overtuigingen, is iedereen in staat zich te verstoppen achter een muur van doofheid.

Er is niemand zo doof als iemand die niet wil horen, net zoals er niemand zo blind is als iemand die niet wil zien. Het maakt niet uit hoeveel wijze en vriendelijke woorden je ze biedt, mensen die aan oude gewoontes of tradities vasthouden zullen zich maar zelden laten overtuigen door de rede, omdat er in hun hoofd simpelweg geen andere manier bestaat.

Dit is waar het spel van de liefde de hoek om komt kijken. Omdat zelfs iemand die een hoge en ondoordringbare muur om zich heen gebouwd heeft – gebaseerd op stereotypen en vooroordelen – begrip, affectie en flexibiliteit kan vinden in een gevoel zo oprecht en nobel als de liefde. Liefde is een techniek die de muren van onbegrip kan buigen.

In de liefde, ontdek je je ware zelf

Het is verbazingwekkend hoe we soms de behoefte voelen om redenen te bedenken om onszelf te definiëren. We zoeken hier en daar naar ideeën – over het algemeen afkomstig van andere mensen – waarvan we denken dat ze ons representeren en we maken ons eigenlijk nergens anders druk om.

Hart

We denken dat als we het ene of het andere idee verspreiden, zolang het maar samenhangend en geweldig klinkt, we niets anders hoeven te doen. We internaliseren de overtuigingen, gewoonten en gedachten van anderen en gebruiken deze om een muur op te trekken waarachter we ons verstoppen.

Dit is een gevaarlijke gewoonte, omdat het ons verwijdert van de weg naar zelfkennis. Veiligheid en gemak zoeken in de meningen van andere mensen zal alleen maar een vage schets onthullen van wie we werkelijk zijn.

Later, wanneer emotionele aardbevingen de fundamenten van ons bestaan doen schudden, zijn we nauwelijks bereid om dit te begrijpen en in ons op te nemen. In deze situatie, en met dusdanig ontmoedigende vooruitzichten, lopen we de grote kansen die het leven ons had kunnen geven mis; we zijn niet in staat deze te confronteren, omdat we ons eigen hart niet eens kunnen begrijpen.

“Ware liefde is niets anders dan het onvermijdelijke verlangen om een ander te helpen zijn wie hij werkelijk is.”

-Jorge Bucay-

Liefde haalt de muren van overtuigingen neer

Verworven overtuigingen verwijderen ons van onszelf en brengen ons dichter bij wat andere mensen willen dat we denken. Maar dit maakt ons niet vrij, compleet of gelukkig.

Wanneer je echter geraakt wordt door ware liefde en je het gevoel hebt alsof je met elke stap die je zet steeds meer zweeft en het geluk jouw hart en ziel overspoelt, zal alles dat je eerder geleerd en verworven had zijn essentie en belang verliezen.

En plotseling verschijnt de liefde, als een aardbeving die jouw materiële bezittingen, vooroordelen en stereotypen vernietigt. Het gevoel in je hart brandt en schreeuwt, het vertelt je dat die persoon die van je houdt – en van wie jij houdt met heel jouw ziel – belangrijker is dan wat dan ook in de wereld.

“Afwezigheid en tijd zijn niets als men liefheeft.”

-Alfred de Musset-

En het is dan dat je je realiseert dat je nooit meer terug zult gaan naar wie je was. De liefde heeft je veranderd. De liefde heeft al die muren die je hebt opgetrokken om jezelf te beschermen, denkende dat je hierachter veilig was, neergehaald.

Maar de liefde heeft geen muren, bescherming of wapenschilden nodig. Jouw eigen geluk, dat door elke porie van je huid sijpelt, zal je het gevoel geven alsof je de meest complete persoon bent in het universum, zonder het nodig te hebben dat de meningen van anderen dit bevestigen.

Leer liefde met open armen ontvangen

Als je echter niet bereid bent om liefde te ontvangen, zou je onzekerheid, twijfel en angst kunnen ervaren. Als dit gebeurt, dan zou dat prachtige gevoel beetje bij beetje kunnen worden verdund, waardoor je terug zult vallen in je oude gewoontes van geveinsde veiligheid.

Liefde

Alleen een diep besef van zelfkennis en een diepe liefde voor de persoon die aan je zijde staat, iemand die je volledig kunt vertrouwen, zal de leegtes kunnen opvullen waar jij soms in valt.

Wees dus niet bang om je hart open te stellen voor de liefde. Haal al die muren neer die je gedurende de jaren hebt opgetrokken. Laat je door het ware geluk en de vrijheid helpen om je ware gevoelens te tonen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.