Liefde: de beste schuilplaats in moeilijke tijden

Liefde: de beste schuilplaats in moeilijke tijden

Laatste update: 09 april, 2017

Liefde biedt mij onderdak in moeilijke tijden. Elke keer dat ik een situatie moest overwinnen waarin mijn eigen emotionele en sentimentele stabiliteit gevaar liep, heb ik naar onderdak gezocht in dit universele concept. In liefde heb ik goede ideeën gevonden om mijn pijn te verzachten.

Liefde biedt mij inderdaad onderdak, maar wat is liefde eigenlijk precies? Is het een concept dat we als mensen zelf verzonnen hebben? Is het een gevoel? Is het een emotie? Heeft het net zo veel verschillende betekenissen als het aantal samenlevingen die het door de geschiedenis heen hebben proberen te omschrijven?

Ik moet toegeven dat ik liefde niet volledig kan omschrijven. Wel weet ik dat liefde iets is dat mij kan helpen wanneer ik deze hulp het hardst nodig heb. Het is altijd bij me wanneer het terrein dat ik moet betreden niet zo recht en gemakkelijk te doorsteken is als het zou moeten zijn.

“Ik heb lief net als liefde liefheeft. Ik weet geen andere reden om lief te hebben dan om jou lief te hebben. Wat wil je nog meer van me horen behalve dan dat ik van je houdt, als hetgeen ik tegen je wil zeggen ‘ik hou van je’ is?”

-Fernando Pessoa-

Liefde biedt mij onderdak wanneer ik dit het hardst nodig heb

Naast diepgaande filosofische situaties, zou ik mijn aandacht willen richten op het onderdak dat liefde mij biedt wanneer ik door een moeilijke tijd ga. In situaties waarin het voelt alsof mijn ziel door midden wordt gescheurd.

Heb je ooit weleens een sentimentele scheiding meegemaakt die je het gevoel gaf alsof je ziel uit je lijf werd gerukt? Wanneer een relatie tot zijn einde komt, blijft er een zeer diepgaand en moeilijk te helen verdriet achter, hoe sterk je geest ook mag zijn. In dit soort situaties zal liefde enorm behulpzaam zijn om over deze pijn heen te komen. Schuil daarom onder de warme deken van een liefdevol familielid, zoals je moeder, vader, broer, zus of misschien zelfs kind. Of misschien schuil je liever bij die goede vriend die altijd aan je zijde staat, door dik en dun, wat er ook gebeurt.

Schuilen bij Moeder

Liefde biedt mij onderdak na een verlies

Nog een belangrijk moment waarop liefde ons een plaats biedt om te schuilen, is wanneer we een bepaald verlies doormaken. Wanneer een dierbare ons leven verlaat, niet alleen in het geval van overlijden, zullen de mensen om ons heen die van ons houden fungeren als een goede geneeskrachtige balsem die ons verdriet kan helen.

“Wanneer mijn stem door de dood tot zwijgen wordt gebracht, zal mijn hart nog met je blijven praten.”

-Rabindranath Tagore-

Probeer niet alleen te denken aan die dag waarop je dierbare jouw wereld verliet. Of het nu gaat om een familielid die is overleden of een vriend die vanwege werk naar een ander stad moest verhuizen. Of misschien moest iemand wel vertrekken omdat zijn eigen situatie ondraaglijk was geworden. Hoe het ook zij, het gevoel van verlies is enorm en het wekt een diepe pijn op in je ziel.

Liefde biedt mij onderdak in slechte tijden

Er bestaan genoeg negatieve situaties waarin we enorm veel behoefte krijgen aan een beetje liefde. We gebruiken liefde om ons de schuilplaats te bieden die we zonder hulp zelf niet zouden kunnen vinden. Momenten waarop een helpende hand van een dierbare onmisbaar is. We hebben deze hulp nodig om licht te schijnen op onze duistere en verslagen ziel.

De crisismomenten die het verliezen van je baan bijvoorbeeld kan veroorzaken, kunnen werkelijk waar frustrerend en vooral zeer pijnlijk zijn. Vooral voor mensen en families die hiermee plotseling hun voornaamste inkomstenbron verliezen.

Bloemetje

Ook het einde van een bepaalde vriendschap kan ervoor zorgen dat onze geest, ziel en hart in een apathische staat terechtkomen, waar je niet uit kunt ontsnappen zonder de hulp van de mensen van wie je houdt. Dierbaren zijn de mensen die jou de lijm geven die je nodig hebt om jezelf stukje voor stukje weer in elkaar te zetten. De mensen die jou je zelfverzekerdheid teruggeven.

Er zijn genoeg negatieve momenten waar we zonder het door te hebben onvrijwillig aan ten onder kunnen gaan. Het gebrek aan acceptatie binnen een sociale groep, het onvermogen om je aan te passen aan een nieuwe functie op je werk. De onmogelijkheid om je dromen waar te maken, hoe hard je ook je best doet, samen met de grote frustratie die dit opwekt; de behoefte om goed te kunnen communiceren, maar hier gewoon niet toe in staat zijn…

Er bestaan dus genoeg moeilijke tijden die we in het leven kunnen meemaken, veel keerpunten in het leven die tot onverwachte en onaangename verrassingen kunnen leiden. Onthoud echter dat liefde een schuilplaats kan zijn als je dierbaren om je heen hebt. Dierbaren die altijd rekening houden met jou behoeftes en die altijd bereid zijn om je van de grond af te rapen en je een schouder te bieden waar je je zwakke botten op kunt laten leunen.

Liefde biedt mij onderdak in moeilijke tijden. De wegen die ik bewandel zijn niet altijd makkelijk. Het begrip en de liefde die ik ontvang van de mensen die van mij houden stellen mij in staat om de toekomst optimistisch tegemoet te zien. Met overvloed wandel ik door mijn heden, terwijl ik leer van mijn verleden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.