Hoe ons lichaam onderdrukte emoties opslaat

Hoe ons lichaam onderdrukte emoties opslaat

Laatste update: 07 januari, 2019

Weten we echt wat er in onze gedachten omgaat? Kennen we onszelf? Kunnen we hetgeen er in ons gaande is controleren, zodat het de mensen om ons heen niet negatief beïnvloedt? Weten we echt op elk moment wat we voelen en hoe we het voelen? Het leren begrijpen van onze onderdrukte emoties kan ons krachtigste wapen zijn in de strijd om ons eigen gedrag te begrijpen.

Sinds het einde van de 20e eeuw richt de studie van de neurowetenschappen zich op de relatie tussen de hersenen en onze emoties. Hoe we ons voelen heeft eindelijk het belang aangenomen dat het altijd al verdiende. Emoties zijn niet langer eenvoudige automatische reacties. Ze beginnen wetenschappelijke relevantie te krijgen.

Ook kwam er een nieuw idee naar voren: dat het nodig is mensen te leren hun emoties te identificeren, te begrijpen en te beheren om te voorkomen dat onderdrukte emoties hun gedrag gaan sturen.

Elke onderdrukte emotie zal heimelijk zijn stempel drukken op ons gedrag door emotionele patronen die voor ons beslissen.

-Elsa Punset-

Om die reden vinden we het tegenwoordig ook zo belangrijk om onze onderdrukte emoties te begrijpen. Zodoende kunnen we onszelf namelijk leren kennen en identificeren wat er in ons omgaat. Het stelt ons ook in staat om onze emoties te beheersen en te handelen in het voordeel van hoe we ons voelen.

Hand houdt papieren hartje vast

Het begrijpen van onze onderdrukte emoties helpt ons om onze identiteit te begrijpen

Weten wat er in je omgaat, houdt in dat je jezelf kent. Onderdrukte emoties zijn emoties waar we niet naar willen luisteren of die we proberen te negeren. Het zijn echter ook de emoties die uiteindelijk ons ​​gedrag en onze gedachten sturen.

Wat je ontkent, onderwerpt zich aan je. Alles wat ons overkomt, leidt ons, als het goed begrepen wordt, naar onszelf.

Carl Jung

Het begrijpen van onze emoties stelt ons in staat om te achterhalen waarom we op een bepaalde manier handelen. Iedereen filtert situaties op basis van zijn gevoelens, daarom handelt iedereen op een andere manier.

Onze ervaringen zorgen ervoor dat we de wereld op een speciale en unieke manier zien. Elke situatie wekt verschillende emoties in ons op. Onszelf kennen zorgt er daarom voor dat we kunnen begrijpen hoe we handelen.

Wanneer we emoties als woede onderdrukken, onszelf laten meeslepen door angst, onszelf niet toestaan ​​verdrietig te zijn, of voelen dat we geen controle hebben over onze pijn, geven we onbeheerde emoties de ruimte om onafhankelijk te functioneren. Dit is wanneer emoties voor zichzelf spreken via onze acties.

De Stanford-universiteit heeft een onderzoek naar emoties uitgevoerd. Dit onderzoek toont aan dat mensen die de neiging hebben om hun gevoelens te onderdrukken, met veel meer fysiologische activering reageren in trigger-situaties dan mensen die er niet voor terugdeinzen om hun angst of woede te uiten.

Het is daarom ook vrij normaal dat mensen die niet gewend zijn om hun gevoelens te uiten, of hier in ieder geval veel meer moeite mee hebben, vaker last hebben van somatische problemen als spierspanning, hoofdpijn, huidreacties of ingewikkelde ziekten. Hun emoties vinden zelf minder functionele manieren om gekanaliseerd te worden.

Sleutel in hand

Het geheugen van zowel lichaam als geest

Soms worden we geconfronteerd met bepaalde situaties en reageren we er op op manieren die zelfs onszelf verbazen. Dit komt door de herinnering die ons lichaam en geest hebben aan onze ervaringen, die we bewust of onbewust integreren.

Onderdrukte emoties zijn emoties die we niet hebben verwerkt. Zodoende laten we ze in ons geheugen kruipen zonder het zelf te beseffen.

Het is onze taak om te weten wat er in ons gaande is en wat we op elk moment voelen. Als we niet weten hoe we onze emoties moeten identificeren, zullen we ze ook niet kunnen beheren.

Ons bewust worden van onze emoties en ze een stem geven wanneer ze zich kenbaar willen maken, is daarom de eerste stap. Doen we dit niet, dan blijven we achter met onderdrukte emoties die op een gegeven moment autonoom handelen.

Als we weten wat we voelen, kunnen we onze emoties vormgeven en ze proberen te verwerken. Wanneer we naar onszelf luisteren, kunnen we ons gedrag begrijpen en beheren, om zo op een geïntegreerde en begrijpelijke manier te handelen. Alleen als we onze onderdrukte emoties een stem geven, kunnen we onze ware identiteit beginnen te begrijpen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.