Kan je leren liefhebben? Volg deze vijf stappen!

Kan je leren liefhebben? Volg deze vijf stappen!
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Fátima Servián Franco

Laatste update: 27 december, 2022

Het grootste gevoel van gelukkig zijn in het leven is graag zien en graag gezien worden. Dat zijn de woorden van de auteur en toneelschrijfster Amandine, bekend onder haar pseudoniem George Sand. In dit artikel stellen we onszelf de vraag: kan je leren liefhebben?

We verbinden ons niet alleen met anderen om wie ze zijn maar ook om wat ze bij ons doen ontluiken. Om ervoor te zorgen dat liefhebben gepaard gaat met gelukkig zijn, moet je weten hoe je het op een goede en authentieke manier kan doen.

In onze taal wordt het woord liefde nogal erg veel gebruikt. We associëren het met enkele van de belangrijkste gevoelens die we als mensen kunnen ervaren: diepe genegenheid, gehechtheid en betrokkenheid tot een andere persoon.

Er zijn net zoveel manieren om liefde te begrijpen als er mensen in de wereld zijn. Maar los van het feit of we het begrijpen, weten we eigenlijk wel echt hoe we moeten liefhebben? Alles lijkt erop te wijzen dat we allemaal met de liefde worstelen. En zelfs al willen we dit niet geloven, dan is er nog altijd ruimte om beter te worden en te blijven groeien.

Twee mensen die elkaar zoenen en leren liefhebben

Weet jij hoe je anderen kan liefhebben?

Bijna iedereen denkt dat hij weet hoe van anderen te houden. We denken dat het voldoende is om gevoelens voor iemand te hebben. Maar we vergeten dat echte liefde net als het onderhouden van een tuin is. Je moet het elke dag water geven, het onkruid wieden en ervoor zorgen, zodat de bloemen blijven groeien.

Iedereen is gevoelig voor de verleiding een comfortabel leven te leiden. Maar liefde is een manier om die verleiding te weerstaan. Want liefde gaat over het bespreken van de grote dingen, over gezonde grenzen stellen en het koesteren van een gedeelde vorm van welzijn.

Is liefde een kunst? Mensen die dit geloven, weten dat liefde kennis en inspanning vereist. Of is het alleen maar een aangenaam gevoel dat je toevallig ervaart, iets waar je over struikelt als je geluk hebt?

Het boek van Erich Fromm, The Art of Loving, stelt dat liefde eigenlijk een kunst is. De meeste mensen denken echter dat het toeval is.

Dat wil niet zeggen dat deze mensen het niet belangrijk vinden. We hunkeren eigenlijk allemaal naar liefde. Bekijken we niet allemaal ontelbare films die ons gelukkige en ongelukkige liefdesverhalen vertellen? We luisteren voortdurend naar liedjes over de liefde. Maar bijna niemand denkt dat je kan leren liefhebben.

“Vriendschap is de puurste liefde. Het is de hoogste vorm van Liefde waar niets gevraagd wordt, geen voorwaarden, waar iemand alleen geniet van het geven.”

-Osho-

Hartjes bloemetjes

Hoe kan je leren liefhebben?

Mensen denken dat dingen alleen de moeite waard zijn om te leren als ze een tastbaar voordeel kunnen bieden, zoals geld of status.

Maar hoe zit het met de dingen die goed zijn voor de ziel? Is het mogelijk om te leren liefhebben? Kan je jezelf iets aanleren dat je voelt maar niet kan aanraken?

In onze moderne samenleving lezen de meeste mensen al niet meer verder na het zien van de titel van dit artikel. Maar ze beseffen niet dat liefde het antwoord is op het leven.

Elke theorie over de liefde moet beginnen met een theorie over de mens, over het menselijk bestaan. Liefde is een handeling. Het is dus eerder iets dat blijft duren dan iets dat sporadisch optreedt. Je moet leren liefhebben als je jezelf wil ontplooien en gezonde relaties wilt opbouwen.

Hoe kunnen we volgens The art of Loving liefhebben?

Om in de liefde verder te gaan dan de beginfases geven we je hier vijf fundamentele adviezen. We halen ze uit het boek The Art of Loving:

  • Wees origineel. We leven in de illusie dat de wereld totaal gelijkvormig is. Dus passen we ons aan omdat we denken dat dat de enige manier is om relaties te hebben. Maar we hebben de macht om in onze eigen relaties te investeren. Dit type relatie ontstaat uit oprechtheid en authenticiteit. Alleen dan kunnen we ons bevrijden van de conditionering en de gewoonten die de maatschappij ons oplegt.
  • Vind iemand die jou alles wil geven en doe hetzelfde voor hem. Want liefhebben is geven. Het zit vol vitaliteit, sterkte en kracht. Bovendien vervult het ons met geluk. Maar dit gebeurt alleen zolang we onze waardigheid en respect bewaren en onze grenzen niet overschrijden. Als je iemand kiest met wie je dat perspectief wil delen, dan zullen jullie erin slagen elkaar het beste van jezelf te geven.
  • Verlang ernaar je partner te leren kennen. Fromm zou zeggen dat we denken dat we elkaar kennen. Maar dat doen we niet, of in ieder geval niet volledig. Elke ervaring beïnvloedt ons op een bepaalde manier. Verandering is hier de enige constante. Als je de vlam levendig houdt en je blijft engageren om meer over je partner te leren, dan zal je niet in een sleur vervallen.
  • Weet welke soort liefde je wil geven en ontvangen. Want er bestaan vele soorten. Als je weet welke soort liefde jij wilt geven en ontvangen, dan zal dit bepalen welk type relatie je hebt. Niets is dus te vergelijken met volwassen en bewuste liefde. Dat moet jouw einddoel zijn: twee mensen die één worden maar zichzelf blijven.
  • Aanvaard de uitdagingen en conflicten die gepaard gaan met de relatie. Want liefde is niet de afwezigheid van conflict. Het is een voortdurende uitdaging waaraan jullie samen werken en waarin jullie samen groeien.
Twee mensen die op een groot hart kijken naar de zon

Meer liefhebben

Voor liefde is er maar één remedie: meer liefhebben. Wanneer je rouwt na een relatiebreuk, kijk dan met een nieuwe blik naar het leven. Doe dit in plaats van ontmoedigd te worden en je te verbergen.

Liefde is een kunst. Het is een proces dat gebaat is met creativiteit, zorg en authenticiteit. Maar om dit te bereiken moet je bereid zijn vanuit respect en verantwoordelijkheid te geven. Meer liefhebben is de remedie voor alle problemen in het leven.

“Duisternis kan duisternis niet verdrijven: alleen licht kan dat. Haat kan haat niet verdrijven: alleen liefde kan dat.”

-Martin Luther King, Jr.-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.