Hoe kunnen we leren leuk maken voor kinderen?

Hoe kunnen we leren leuk maken voor kinderen?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Pravinee Hurbungs zei ooit: “Een persoon laten glimlachen kan de wereld veranderen; misschien niet de hele wereld, maar wel zijn wereld.” Eén ding lijkt duidelijk: leren leuk maken zal misschien niet de hele samenleving veranderen, maar het kan wel een enorm verschil maken voor kinderen.

Er zijn veel wetenschappelijke studies die de waarde van lachen en plezier op alle niveaus hebben aangetoond. Of het nu op psychologisch of lichamelijk niveau is, plezier hebben en dingen leuk maken is geweldig om te leren. Bovendien is het een natuurlijke stressverlichter omdat het de afgifte van dopamine en serotonine activeert en een goede gezondheid bevordert. Dus als plezier hebben nuttig is voor het bestrijden van stress of depressie, waarom zouden we het dan niet gebruiken om onze kinderen te onderwijzen en hun angstniveaus te verminderen?

“De meest verloren dagen van alle dagen, zijn dagen waarop we niet hebben gelachen.”

-Nicolás Sebastien Roch Chamfort-

Wetenschap toont aan dat leren leuk maken kinderen helpt om beter te leren

Een nieuwe wetenschappelijke studie van psychologen aan de Paris West University Nanterre La Défense voegt zich bij al het eerdere onderzoek dat al getuigd heeft van de grote waarde die gelach heeft.

Volgens deze groep psychologen is lachen een geweldig medicijn voor het lichaam. Maar niet alleen dat, het is ook geweldig om kinderen te helpen leren. In feite leren kinderen volgens de resultaten van dit onderzoek beter wanneer ze lachen en terwijl ze lachen.

Leren leuk maken voor kinderen

Hoe hebben ze het effect van lachen onderzocht? Ten eerste onderzochten ze welk effect een gevoel voor humor zou hebben op het leervermogen van kinderen. Om dit te onderzoeken creëerden ze een groep van 53 kinderen van ongeveer 18 maanden oud. De kinderen moesten leren hoe ze een voorwerp konden gebruiken om bij speelgoed te komen waar ze anders geen toegang toe hadden. De bedoeling was dat ze dit deden aan de hand van het voorbeeld van een volwassene.

De kinderen, verdeeld in twee groepen, vertoonden verschillende resultaten na het bekijken van enigszins verschillende video’s. Enerzijds had je een groep waarin de volwassene sympathiek, maar tegelijkertijd ook gek en absurd handelde, en de kleintjes dus kortom aan het lachen maakten. Het resultaat was dat deze groep kinderen de manier waarop de volwassene bij het speelgoed kwam beter nabootste. In deze groep slaagde 94% van de kinderen erin om het speelgoed te bereiken. Anderzijds had je echter de groep waarin de volwassene niets bijzonders deed. Verrassend hieraan was dat in deze groep slechts 25% van de kinderen in staat was bij het speelgoed te komen.

Leren leuk maken verandert de hersenen van een kind

Er is geen duidelijke verklaring gegeven voor de effecten die tijdens dit onderzoek werden bereikt. Eén idee is echter dat lachen de hersenchemie kan veranderen. Door leuke en positieve emoties te genereren, neemt het niveau van dopamine toe.

Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij de cognitieve processen in de hersenen. Volgens onderzoek is het gevoelig voor veranderingen in de prefrontale cortex van kinderen. Het beïnvloedt dus de neuronen van de prefrontale cortex op cellulair niveau. Daarnaast bevordert het de excitatie van de diepste lagen, stimuleert het het leervermogen en faciliteert het een goede regulatie van cognitieve processen.

Bovendien mogen we niet vergeten dat lage niveaus van dopamine, volgens veel studies, het geheugen beïnvloeden. Een gebrek aan dopamine is op veel manieren duidelijk negatief.

Plezier als aandachtspunt

Het is duidelijk dat het geweldig is voor kinderen om leren leuk te maken. Sterker nog, aan de Sam Houston State University, toonden onderzoekers tijdens een studie die werd uitgevoerd door een multidisciplinair team dat studenten meer onthouden wanneer de leraar grappen maakte tijdens het bespreken van een onderwerp.

Het lijkt vrij voor de hand liggend dat leren leuk maken een waterdichte techniek is om kinderen te onderwijzen. In die zin bevordert het creëren van een ontspannen en intieme omgeving, zonder angst en stress, het aandachtsvermogen van kinderen.

Vader die met zijn zoon speelt, want leren leuk maken voor kinderen is belangrijk

Er bestaat geen twijfel over dat leren en opletten veel makkelijker is als we tegelijkertijd lol kunnen maken. In feite lijkt dit perfect van toepassing op zowel kinderen als volwassenen.

“Kinderen leren te lachen van hun ouders.”

-Shinichi Suzuki –

Dus denk er geen twee keer over na om ermee van start te gaan. Als volwassenen, leraren, instructeurs, opvoeders of gewoon sociale wezens moeten we weten dat, als we het leuk maken, het voor anderen, kinderen en volwassenen, veel gemakkelijker zal zijn om dingen van ons te leren. Laten we het samen doen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.