Leren alleen te zijn na een relatiebreuk
Een relatie hebben heeft veel voordelen op zowel persoonlijk als sociaal vlak. Je voelt je bijvoorbeeld geliefd en gesteund door iemand anders die jou tot zijn prioriteit heeft gemaakt. Bovendien geloof je dat familieleden en kennissen je waarderen voor het feit dat je een relatie hebt en voor het feit dat je voldoet aan de vastgestelde normen.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen in paniek raken over single zijn. Leren om alleen te zijn is echter essentieel.
Niemand kan je garanderen dat je relaties blijven duren. Sterker nog, als ze eindigen, kun je het gevoel hebben dat je in een leegte terecht bent gekomen, dat je je waarde, je identiteit en je doelen bent kwijtgeraakt.
Leren leven met eenzaamheid is nodig om jezelf weer op te bouwen, te helen en te verbeteren. En vooral, zodat je keuze voor je volgende partner een beslissing is en geen noodzaak.
Vind je het moeilijk om alleen te zijn? Zo ja, lees dan verder.
Leren om alleen te zijn na een relatiebreuk
Het is heel gewoon om het gevoel te hebben dat alleen zijn beangstigend is en synoniem met falen of iets tekort komen. Sterker nog, veel mensen blijven in ongelukkige en ongezonde relaties vanwege de angst voor eenzaamheid. Anderen gaan voortdurend van de ene relatie naar de andere. Het lijkt wel of ze alles liever doen dan alleen zijn.
Als je relatie net is beëindigd en je bent vastbesloten om jezelf wat tijd te geven om in jezelf te investeren, dan zijn hier wat ideeën om je voordeel te doen met deze fase in je leven.
Realiseer je het belang van eenzaamheid
Dit is essentieel. Je moet duidelijk voor ogen hebben waarom het de moeite waard is om een tijdje alleen te zijn. Anders ga je bij de eerste angst of tegenslag naar buiten kijken voor wat van binnenuit zou moeten komen.
Onthoud dat alleen zijn je in staat stelt jezelf te ontdekken, jezelf te leren kennen en je relatie met jezelf te verbeteren. Het stelt je in staat om in jezelf de tijd, toewijding en energie te investeren die je aan je partner hebt gegeven. Bovenal helpt het je om persoonlijk te groeien en te evolueren.
Versterk je eigenliefde
Als een relatie eindigt, verlies je je belangrijkste bron van liefde, steun, begrip en bevestiging. Daarom moet je leren om die leegte zelf op te vullen, zodat je er niet door overweldigd wordt. Als je het moeilijk vindt om alleen te zijn, heb je waarschijnlijk geen sterk gevoel van eigenwaarde. Met andere woorden, je vindt jezelf niet waardevol, waardig of adequaat.
Dit is het ideale moment om te beginnen met tegen jezelf te praten en jezelf met liefde te behandelen. Je moet jezelf mededogen en respect tonen en jezelf de beste mensen en ervaringen geven. Denk in feite aan alles wat je voor je partner kon doen en doe het nu voor jezelf.
Maak nieuwe plannen
Zonder het te willen en vaak zonder het te beseffen, zet je je interesses, hobby’s en persoonlijke projecten aan de kant als je in een relatie zit. Dat komt omdat je aandacht en moeite gericht zijn op je partner en je bijna vergeet wie je bent.
Na de relatiebreuk kun je echter die activiteiten weer oppakken waar je zo van genoot en die je achterliet. Je kunt de plannen, hoop en dromen die je op individueel niveau had weer oppakken. Het kan zelfs een uitstekend moment zijn om nieuwe plannen en doelen voor de toekomst te maken.
Werk door je angsten heen
Dit is essentieel bij het leren om alleen te zijn. Je moet je angsten herkennen en eraan werken zodat ze je niet overheersen. Zoals we al eerder zeiden, is de maatschappij gemaakt voor koppels en deze huwelijkse staat wordt extern beloond en versterkt (Spaanse link). Dit kan ertoe leiden dat je denkt dat single zijn betekent dat je incompleet bent, of zelfs defect of een mislukking.
Zo kan de angst voor afwijzing en schaamtegevoelens, voor anderen die denken dat je niet waardig bent, de kop opsteken. Daarnaast kun je andere angsten ervaren, zoals bang zijn dat je nooit meer een relatie zult hebben.
Als je deze gedachten niet kunt rationaliseren, kun je uiteindelijk leven met een bezorgdheid die zo groot is, dat het je ertoe brengt om terug te gaan naar je ex-partner of je te binden aan de eerste de beste persoon van wie je denkt dat het goed zou kunnen zijn.
Dit zal echter alleen maar ongemak op de lange termijn veroorzaken. Daarom moet je aan je angsten werken. Dan behoud je een groot deel van je vrijheid.
Zorg goed voor jezelf
Tijdens de eerste weken of maanden na de relatiebreuk denk je misschien voortdurend aan je partner, aan de momenten die jullie deelden en aan wat nu nooit meer kan zijn. Deze gedachten kunnen extreem pijnlijk en schadelijk zijn en de beste strategie om dit te voorkomen is om voor jezelf te zorgen.
Begin met fysiek, mentaal en spiritueel voor jezelf te zorgen. Je kunt beginnen met sporten, je dieet verbeteren of je huid verzorgen; misschien wil je beginnen met mediteren, een therapeutisch dagboek schrijven of tijd doorbrengen met mensen die van je houden en waardoor je je goed voelt. Maak van jezelf je belangrijkste prioriteit.
Maak van je leven een buitengewone ervaring
Onthoud tot slot dat alles tijdelijk is en dat je weer lief zult hebben. Bovendien zul je, nu je de tijd hebt gehad om te genezen, in staat zijn om op een gezondere, oprechtere en vrijere manier lief te hebben. Je leven moet echter niet op pauze worden gezet totdat die ene speciale persoon verschijnt die je hart weer raakt.
Integendeel, deze periode is ideaal voor jou om je te richten op het opbouwen van een leven dat zo rijk, interessant en welvarend is, dat wie er ook binnenkomt, dat op eigen kracht doet. Dat ze delen en iets aan je toevoegen, niet alleen de gaten opvullen.
Richt je op je doelen, je professionele carrière, je gezondheid en welzijn en je geluk. Als deze fase van je leven voorbij is, zul je het je herinneren als een prachtig keerpunt, als de impuls die je ertoe bracht om een sterker en gelukkiger persoon te worden. Inderdaad, in werkelijkheid is leren om alleen te zijn een waardevolle hulpbron.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- de la Parra García, J. (2006). Mediación y ruptura de pareja: duelo y oportunidad. Estudios sobre mediación: la ley de mediación familiar de Castilla y León, 125.
- Montoya, C. V. (2008). La soLtería en mujeres de medIana edad. Reflexiones, 87(1), 99-111.