Hoe kun je een gebroken hart genezen?

Geduld, geduld en nog eens geduld. Relatiebreuken zijn een vorm van verdriet en moeten als zodanig het nodige belang krijgen. Hieronder lees je hoe je met deze situaties omgaat.
Hoe kun je een gebroken hart genezen?

Laatste update: 25 september, 2021

Hoe kan ze haar gebroken hart genezen? Haar ziel doet pijn, het doet diep pijn. Ze voelt dat, ondanks dat ze veel mensen heeft ontmoet, wat ze voor die persoon voelde, ze nog nooit eerder had gevoeld. Misschien voelt ze het nooit meer.

Nu is hij vertrokken. Hij zegt dat hij een nieuwe liefde heeft gevonden die zijn wereld op zijn kop heeft gezet. Hij beschouwt haar nu als gewoon een vriend of een zus, maar meer niet. Ze denkt dat ze vanbinnen doodgaat… haar hart is gebroken.

Ze vraagt zich keer op keer af wanneer de pijn overgaat… Elke nacht snikt ze stil als er niemand in de buurt is om te zien. Overdag houdt ze zich bezig met duizend-en-een dingen en probeert zichzelf voor de gek te houden door te denken dat ze hem vergeten is. Maar als de nacht valt… voelt ze zich weer alleen en leeg. Nogmaals, ze zet dat droevige lied op dat speciaal voor haar lijkt te zijn geschreven.

“Het moeilijkste is niet de eerste kus maar de laatste.”

-Paul Géraldy-

Verdrietig meisje

Wees geduldig

Klinkt dit scenario als jou? Zoals de beste liefdesliedjes zeggen, is het moeilijk te vergeten. Je kunt niet al je herinneringen laten verdwijnen, laat staan je gevoelens.

Je doet je best om andere liefdes te vinden, om jezelf bezig te houden en om weg te blijven van alle plaatsen waar je samen naar toe ging. Die plekken waar je niet aan kunt denken zonder tranen in je ogen. Vergeten is echter ingewikkeld als het op liefde aankomt. Omdat liefde je verteert.

Als de nacht valt en je weer alleen bent, als je werk en je verantwoordelijkheden voor die dag erop zitten, komen die gevoelens van liefde terug en voel je dat intens.

“Echte liefde bestaat uit extase en pijn.”

Paulo Coelho

Een gebroken hart is echter, net als liefde, een ervaring die we allemaal op een of ander moment zullen meemaken. Eigenlijk alleen al om die reden zou je gelukkig moeten zijn. Omdat je het geluk hebt gehad liefde te kennen, te weten wat het is.

Bovendien, hoewel het pijn doet, is er een positieve kant aan het hebben van een gebroken hart. Het is het intense, kostbare en mooie dat je hebt ervaren. Bovendien is het iets dat niemand je meer kan afnemen.

Trieste en eenzame vrouw

Hoe kun je een gebroken hart genezen?

  • Praat en omring jezelf met je dierbaren. Mensen die van je houden en die aan je zijde staan op je ergste momenten, kunnen je uit je verdriet halen door met je te praten, met je te lachen en je te helpen dingen in perspectief te plaatsen. Sluit je daarom niet op in je gedachten.
  • Leer dat er in dit leven maar één ding zeker is: de dood. Onthoud dat de tijd dat jullie samen waren, jullie gelukkig waren. Het leven is onvoorspelbaar en je moet eraan wennen. Zoals het gedicht van Antonio Machado zegt: “Alles gaat en alles blijft, maar onze taak is om te gaan…”
  • Geniet ervan om single te zijn. De maatschappij trommelt je in dat geluk betekent dat je met een ander aan je zijde bent. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Het belangrijkste is om gelukkig te zijn, en je kunt zowel alleen als met een ander gelukkig zijn. Zoek daarom je eigen geluk.
  • Neem je tijd. Huil, schreeuw… ga dan verder. Je bent een compleet persoon, je hebt niemand anders nodig om je compleet te maken.
  • Ontmoet niet degene die je heeft verlaten. Want wonden moeten helen. Daarom is het geen positieve zet om iemand te ontmoeten die nog steeds bepaalde gevoelens in je wakker maakt. Veel plezier, ontmoet andere mensen, “flirt” met ze… Er zijn nog veel meer vissen in de zee.
  • Plan geen wraak. Het dient alleen om jezelf te schaden. Zelfs als ze je van streek maken, vergeef ze. Laat ze gaan, koester geen wrok. Koester geen wraakgedachten.

Liefde en liefdesverdriet horen gewoon bij het leven. Onthoud dat de slechte tijden voorbij zullen gaan. Je gebroken hart genezen duurt even maar het zal je lukken. Inderdaad, hoe grijs de lucht nu ook lijkt, de zon zal weer schijnen. Leer van je relatie en blijf groeien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.