Lees meer over de mythes over sexting
De manier waarop mensen communiceren verandert voortdurend. Dit heeft invloed op bijna elk facet van je dagelijkse leven. Het is dan ook geen verrassing dat het intieme en erotische leven ook is beïnvloed door deze veranderingen. Een van de fenomenen die we nu tegenkomen is sexting.
Nieuwe technologie biedt mensen onmiddellijke interactie zonder grenzen. In dat kader omvat sexting veel verschillende elementen van communicatie. Laten we wat dieper op dit concept ingaan en de mythes over sexting bekijken.
Wat is sexting?
Het woord sexting komt van de combinatie van de woorden sexs en texting. Sexting is het verzenden van erotische inhoud naar een andere persoon met een elektronisch apparaat zoals een smartphone, tablet of computer. Sexting kan elk soort mediaformaat omvatten, zoals foto’s, GIF’s, video’s, tekst, audio, enzovoort.
Zoals je ziet is de term sexting vrij breed. Er zijn talloze manieren om deel te nemen aan sexting. Het is echter belangrijk om duidelijk te maken dat sexting iets is dat gebeurt in een relatie van twee of meer personen.
Als gevolg moet alles dat als sexting telt, met instemming zijn. De deelnemende personen moeten dit uit vrije wil doen. Als iemand besluit om intieme inhoud naar een andere persoon te sturen, moet dat zijn omdat hij of zij dat wil, niet omdat hij of zij zich daartoe gedwongen voelt.
Mensen denken vaak dat activiteiten zoals sexting gevaarlijk of slecht zijn. In bepaalde omgevingen is het zelfs verboden. Sexting op zich is echter niet goed of slecht, het is gewoon een andere vorm van communicatie. Net als bij alles, heeft het voor- en nadelen.
De nadelen
Het is interessant dat een van de belangrijkste nadelen van sexting is dat het geen grenzen heeft. Met andere woorden, het nadeel ervan heeft meer te maken met het gebruik dan sexting op zich. Met elektronische apparaten kun je alle soorten inhoud verzenden, dus jij moet degene zijn die limieten stelt.
Wat zijn de gevolgen van het niet stellen van grenzen of het versturen van ongepaste berichten? Nou, het is gemakkelijk om slachtoffer te worden van chantage, waarbij iemand een andere persoon onder druk zet om hem erotische inhoud te sturen tegen de wil van de ander.
Ook kan de persoon aan de ontvangende kant van erotische inhoud deze zonder toestemming van de verzender met andere mensen delen. Sexting kan ook in andere onaangename situaties resulteren, zoals bijvoorbeeld iemand die intieme inhoud van een ex deelt na een breuk om wraak te nemen.
De voordelen
De nadelen die we zojuist hebben genoemd, zijn de reden voor veel van de mythen over sexting. Wanneer mensen erover nadenken, houden ze vaak alleen rekening met de negatieve elementen. Sexting als een vorm van communicatie heeft echter ook enkele belangrijke voordelen. Dit zijn in feite de voordelen van alle nieuwe vormen van communicatie:
- onmiddellijkheid
- toegankelijkheid
- het wegnemen van geografische barrières
Als je partner aan de andere kant van de wereld is, kun je de passie levend houden met erotische spelletjes. Natuurlijk zullen dit soort relaties nooit een goed alternatief zijn voor face-to-face (of skin-to-skin) contact. Het betekent echter wel dat je lust en verlangen naar de ander ondanks de afstand kan worden bevredigd.
Als gevolg vervult sexting een behoefte die niet eerder kon worden vervuld. Ook maakt de mogelijkheid om deze dingen gewoon via je telefoon te doen het veel eenvoudiger en handiger.
Mythes over sexting
Nu je de betekenis en de voor- en nadelen kent, volgt nu de lijst met mythen en opvattingen over deze praktijk:
- Sexting is gevaarlijk. Het is op zichzelf niet gevaarlijk. Wat gevaarlijk is, zoals we eerder zeiden, is wanneer mensen het misbruiken.
- Het is koud en onpersoonlijk. Het verzenden van erotische inhoud via een elektronisch apparaat hoeft geen vervanging te zijn voor het fysieke contact van erotische relaties. Het heeft eerder zijn eigen functie. Je hoeft het niet te vergelijken met andere activiteiten. Sexting hoeft daarom niet koud of onpersoonlijk te zijn.
- Sexting is losbandig. Mensen in allerlei situaties houden zich bezig met sexting. Ook hebben conventionele stellen de neiging om het te gebruiken wanneer ze geen andere manier hebben om zich uit te drukken of om hun seksuele behoeften te bevredigen.
- Het eindigt altijd slecht. Sexting hoeft niet slecht te eindigen als je het goed doet. Er zijn steeds meer seksuologen die dit onderwerp met studenten tijdens seksuele voorlichting bespreken, dus in theorie zouden tieners moeten begrijpen wat goed en fout is.
Hoe kun je veilig aan sexting doen?
Mythes over sexting zijn behoorlijk wijdverspreid. De enige manier om ze te verdrijven is door meer informatie te bieden over veilige sexting. Als je dit veilig wilt gaan doen, is het eerste en beste wat je kunt doen verstandig je partner kiezen.
Net als in conventionele erotische relaties, bepaalt het niveau van vertrouwen dat je hebt met je partner hoe vrij en comfortabel je je zult voelen. Als je dit soort berichten verstuurt naar iemand die je vertrouwt, heb je meer kans dat je het uit vrije wil doet en niet omdat iemand je onder druk zet.
Risico minimaliseren
Je kunt je risico eenvoudig minimaliseren door je op inhoud te concentreren. Bedenk wat er zou gebeuren als de inhoud in verkeerde handen zou vallen. Kan iemand je identificeren? Als je bijvoorbeeld een naaktfoto of een foto van een lichaamsdeel verstuurt, zorg er dan voor dat je de foto op een bepaalde manier bijsnijdt of wijzigt, zodat je gezicht niet wordt weergegeven.
Denk ook na over andere onderscheidende kenmerken zoals piercings, tatoeages of accessoires die je vaak gebruikt. Denk ook aan je achtergrond. Staat er iets op de foto dat aanwijzingen geeft over waar je je bevindt? Probeer ook regelmatig alle erotische foto’s die er op je telefoon staan te wissen, omdat je nooit weet wie er toegang toe heeft.
We leven momenteel in een hyperverbonden wereld. Wanneer je een foto via je telefoon verstuurt, verlies je de controle over de inhoud. Dat kan zijn omdat de applicatie of het platform dat je gebruikt geen privacy garandeert, of omdat de persoon waarnaar je het verstuurt, de inhoud niet op een verantwoorde manier gebruikt.
Als de samenleving zich concentreert op het proberen te verbieden dat tieners aan dit soort activiteiten deelnemen, zal dit er alleen maar voor zorgen dat ze het stiekem gaan doen. Dat maakt het voor iedereen nog riskanter. In plaats daarvan moeten we onderwijs en informatie bieden hoe je veilig aan sexting kunt doen.