Leer alles over sapioseksualiteit in dit artikel

Voor sapioseksuelen zijn weinig dingen aantrekkelijker dan diepe en intieme gesprekken. In plaats van zich te richten op het uiterlijk, richten ze zich op intellectuele connecties.
Leer alles over sapioseksualiteit in dit artikel

Laatste update: 23 november, 2020

Sapioseksualiteit is een veelgebruikte term geworden om een nieuwe soort seksuele identiteit te beschrijven. In 2014 publiceerde The New York Times dat veel mensen meer opgewonden raken door interessante gesprekken dan door prachtige lichamen. Verandert de aard van aantrekkingskracht?

Ja, dit is absoluut waar. Sapioseksualiteit wordt gedefinieerd als een fascinatie voor het intellect van een ander. Voor een sapioseksueel is een interessant gesprek een vorm van geestelijk voorspel en intelligentie is als een krachtig verleidingsmiddel. Natuurlijk heeft het verband tussen intellect en erotiek altijd bestaan. Zelfs Plato sprak er in 380 voor Christus al over.

Het verschil is dat het tegenwoordig erg populair is geworden. Er zijn pogingen zijn gedaan om de term te laten erkennen door wetenschappelijke gemeenschap. Het ontmoeten van iemand die kennis heeft, intelligent is, je aan het denken zet, en nieuwsgierigheid en bewondering opwekt, wekt een diepe aantrekkingskracht op.

Hersenen zijn net als harten; ze gaan waar ze gewaardeerd worden.

-Robert S. McNamara-

Een stel praat met elkaar in de keuken

Als je geest je meest sexy karaktertrekje is

Een veelgehoorde kritiek op de term “sapioseksualiteit” is dat het elitair is. Met andere woorden, als de aantrekkingskracht afhangt van het feit dat iemand zeer intelligent is, dan laat dat mensen met een gemiddeld IQ of mensen met een verstandelijke beperking volledig buiten beschouwing.

Sapioseksuelen stellen echter dat dit soort aantrekkingskracht helemaal niet elitair is. Ze zeggen dat het niet gaat om een relatie te hebben met slimste persoon ter wereld. In plaats daarvan gaat het om het vinden van iemand met wie je je emotioneel kunt verbinden door middel van woorden en kennis.

Is puur intellectuele aantrekkingskracht echt mogelijk?

In 2017 publiceerde The New York Times een interessant artikel (Engelse link) waarin ze interviews deelden met mensen die zich identificeerden als sapioseksueel. In dit tijdperk waarin zoveel relaties online beginnen, spraken ze over het gefrustreerd en gehinderd zijn door het soort interacties dat ze met mensen hadden.

De geïnterviewden voor het artikel vonden het uitwisselen van foto’s en het voeren van oppervlakkige gesprekken op basis van fysieke verschijning teleurstellend. Toen ze iemand vonden waarmee ze een spannend en diepgaand gesprek konden voeren, voelden ze zich dus opgewonden en aangetrokken tot hen.

Kun je je door een gesprek alleen echt seksueel aangetrokken voelen tot iemand? In een studie van de Universiteit van West-Australië (Engelse link) concludeerden onderzoekers dat ongeveer 8% van de mensen tussen de 18 en 35 jaar sapioseksueel is. Anekdotisch gezien lijkt het er echter op dat sapioseksualiteit steeds vaker voorkomt onder 30- tot 45-jarigen op dating websites.

Gilles Gignac, de hoofdauteur van de studie, concludeerde dat intelligentie voor sommige mensen een factor van seksuele aantrekkingskracht is.

Intelligente mannen en vrouwen veroorzaken seksuele opwinding omdat ze je verder brengen dan de conventionele en alledaagse oppervlakkigheid. We hebben ook de neiging om intelligentie te associëren met respect, goede beslissingen en begrip.

Een afbeelding van hersenen die verbinding met elkaar maken

Sapioseksualiteit sluit lichamelijke aantrekkingskracht niet uit

Veel mensen zijn sceptisch over sapioseksualiteit. Deze nieuwe lexicale paradigma’s duiken steeds vaker op. Woorden als pluviofiel (regenliefhebber) of bibliofiel (boekliefhebber) zijn termen die we hebben bedacht om ideeën te beschrijven die altijd al hebben bestaan.

Het is belangrijk om te verduidelijken dat sapioseksualiteit niets te maken heeft met seksuele geaardheid. Specialisten op dit gebied, zoals Dr. Debby Herbenick, professor in de volksgezondheid en seksuele voorlichting aan de Universiteit van Indiana, leggen uit dat het om een identiteit gaat.

Veel heteroseksuele, homoseksuele en biseksuele mensen identificeren zich als sapioseksueel. Zij vinden het intellectueel aantrekkelijk en vinden het fysieke uiterlijk niet bijzonder relevant. Zoals we hierboven al hebben gezegd, is het idee dat sommige mensen zich echt niets aantrekken van het uiterlijk een beetje moeilijk te bevatten.

Sapioseksuelen beweren echter niet blind te zijn voor schoonheid en wijzen dat ook niet af. Ze stellen dat het gewoon niet hetzelfde soort opwinding en fascinatie opwekt als intelligentie.

Ze worden opgewonden door conversatie en woordspelingen. Het soort dialoog dat gewoon van de ene persoon naar de andere lijkt te vloeien, dat diep gaat in onderwerpen die er toe doen, het soort waar je echt verliefd op kunt worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gignac, G. E., Darbyshire, J., & Ooi, M. (2018). Some people are attracted sexually to intelligence: A psychometric evaluation of sapiosexuality. Intelligence66, 98–111. https://doi.org/10.1016/j.intell.2017.11.009
  • Walton, M. T., Lykins, A. D., & Bhullar, N. (2016). Beyond Heterosexual, Bisexual, and Homosexual: A Diversity in Sexual Identity Expression. Archives of Sexual Behavior, 45(7), 1591–1597. doi: 10.1007/s10508-016-0778-3

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.