Leer alles over Edgar Allan Poe

Mensen zeggen veel dingen over het leven van Edgar Allan Poe. Sommige mensen geloven dat hij een perverse man was met veel ondeugden. Leer hier alles over hem!
Leer alles over Edgar Allan Poe

Laatste update: 11 december, 2021

Edgar Allan Poe is een van de grootste literaire genieën ter wereld. Er zijn veel legendes over zijn ongewone leven die soms de waarde van zijn schrijven overschaduwen. Poe was echter een buitengewone verhalenverteller, begaafd met oneindige creativiteit.

De wereld van de mysterie en de horrorliteratuur veranderde volledig na Edgar Allan Poe. Mensen beschouwen deze grootse Amerikaanse auteur als de uitvinder van het detectivegenre. Hij blies ook de gotische literatuur weer nieuw leven in en nam een psychologische component op in het horrorgenre.

”Ik heb geen vertrouwen in menselijk perfectionisme. Ik denk dat menselijke inspanning geen merkbaar effect op de mensheid zal hebben.”

-Edgar Allan Poe-

Poe heeft veel moeilijke en tragische ervaringen meegemaakt. Sommige critici deden hun best om hem af te schilderen als een chaotisch en verdorven persoon. Tot op zekere hoogte waren ze hiermee succesvol. Hoewel Poe niet het model was van behoedzaamheid en voorzichtigheid, was hij ook niet het monster dat zijn vijanden hem deden lijken.

Boek van Edgar Allan Poe

De moeilijke kindertijd van Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe werd geboren in Boston, Massachusetts, op 19 januari 1809. Zijn ouders waren reizende theateracteurs. Poe had een zus en een broer. Zijn ouders stierven toen hij amper twee jaar oud was. Zijn broer en zus en hijzelf werden toen geadopteerd door verschillende families.

Poe kwam in het gezin van een man, John Allan genaamd. Allan was een rijke zakenman die Poe adopteerde als een gebaar van liefdadigheid. De dood van zijn adoptiemoeder en de moeilijke relatie met zijn adoptievader waren twee terugkerende thema’s in zijn werk.

Poe woonde met zijn adoptiefamilie in Engeland en Schotland. Het lijkt erop dat zijn leven in deze landen de gotische sfeer had die zo kenmerkend is voor zijn werk. Uiteindelijk gingen ze terug naar de Verenigde Staten, waar Poe naar de beste scholen ging.

Een turbulente jeugd

Edgar Allan Poe schreef zijn eerste werk toen hij 14 jaar oud was. Toen werd hij dolverliefd op de moeder van zijn vriend. Hij probeerde om te gaan met deze onbeantwoorde liefde toen ze plotseling stierf.

Toen hij jong was, was hij een goede atleet en hield hij van astronomie. Hij besloot om talen te studeren aan de Universiteit van Virginia. Daar kreeg Poe te maken met een gokkend en drinkend gezelfschap en werd uiteindelijk van de universiteit gestuurd. Zijn adoptievader nam hem aan als werknemer in een van zijn bedrijven, maar dat duurde niet lang.

In 1827 publiceerde hij in het geheim zijn eerste boek, Tamerlane and Other Poems genaamd. Later ging hij in dienst bij het leger, waar hij twee jaar verbleef.

Daarna hielp zijn adoptievader hem een nieuwe baan te vinden, maar hij werd kort daarna alweer ontslagen. In die tijd publiceerde hij nog twee gedichtenbundels. In 1832 ging hij in Baltimore wonen en trouwde hij met zijn 13-jarige nicht.

Een ‘vervloekte’ schrijver

De adoptieouders van Poe onterfden hem uiteindelijk. Om te overleven begon hij voor verschillende kranten te werken als kunstcriticus en verslaggever. Zijn scherpe en elegante stijl gaf hem een zekere bekendheid. Terwijl hij werkte bleef hij zijn werken publiceren. The Gold-Bug en The Raven and Other Stories wijdde hem als schrijver in.

Zijn jonge vrouw stierf in 1847 aan tuberculose. Haar verschrikkelijke ziekte bracht Poe aan het drinken en aan het gebruiken van drugs. Mensen zeggen dat hij na haar dood zelfs laudanum begon in te nemen, een zeer sterke opioïde. Hij begon ook te lijden aan verschillende gezondheidsproblemen.

Poe was wanhopig en verlangde naar een andere vrouw. Hij sprong van relatie naar relatie zonder zich te settelen. Men zegt dat hij zelfmoord probeerde te plegen met laudanum.

Cartoon van de schrijver

Het einde van het leven van Edgar Allan Poe

Tegen het einde van zijn leven kwam hij weer in contact met een oude liefde uit het verleden, Sarah Elmira Royster. Ze besloten op 17 september 1849 te gaan trouwen. Kort nadat ze verloofd waren verdween Poe op mysterieuze wijze.

Ze vonden hem op 3 oktober op straat, erg in de war en hij droeg de kleren van iemand anders. Een van zijn vrienden bracht hem naar het ziekenhuis, waar hij op 7 oktober stierf. Niemand heeft ooit ontdekt wat er met hem was gebeurd toen hij was verdwenen.

De gegevens van zijn autopsie verdwenen ook. Tot op de dag van vandaag weet niemand de exacte oorzaak van zijn dood. We kunnen met gerust hart zeggen dat het werk van Edgar Allan Poe alle grote schrijvers die na hem kwamen heeft beïnvloed. Zijn manier van schrijven is ontroerend, krachtig en diep.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lanero, J. J., CSantoyo, J., & Villoría, S. (1993). 50 años de traductores, críticos e imitadores de Edgar Allan Poe (1857-1913). Livius, 3, 159-184.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.