Leef om gelukkig te zijn, niet om normaal te zijn
Bij het vormen van ons leven herhalen we patronen die door anderen worden bepaald, alsof het volgen hiervan ons onmiddellijk gelukkig zal maken. Maar is dat wel zo? De culturele en sociale druk heeft ons doen geloven dat we stabiliteit zullen vinden in wat conventioneel is, en dat zal ons helpen gelukkig te worden. Maar in werkelijkheid zou niet normaal zijn ons doel moeten zijn, maar zouden we gewoon moeten leven om gelukkig te zijn.
Veel studies over geluk tonen aan dat tijd doorbrengen met positieve, dankbare en enthousiaste mensen die deelnemen aan ongewone activiteiten, ons welzijn ten goede komt. Hun positiviteit is besmettelijk. Het doen van dingen die niet conventioneel zijn, geeft ons een bijzondere energie, het stelt ons in staat om het leven te zien door een meer rustgevende lens en nieuwe activiteiten te ontdekken waar we goed in zijn.
De meest begeerde schat van deze tijd is geluk. Maar misschien zoeken we er op de verkeerde manier naar. Het kopiëren en herhalen van de doelen van anderen zonder ze aan te passen aan ons eigen leven kan tot frustratie leiden.
“Het ware geluk is genieten van het heden, zonder angst voor de toekomst.”
-Seneca-
Leef jij om gelukkig te zijn of wil je normaal zijn?
Paradoxaal genoeg kunnen we minder gelukkig worden als we geobsedeerd zijn door geluk. Een studie van Juni Gruber, hoogleraar psychologie aan Yale University, suggereert dat voortdurend nadenken over hoe we gelukkig kunnen worden eigenlijk angst kan veroorzaken. Dit gebeurt wanneer de personen die op zoek zijn naar geluk denken dat elke methode om dit geluk nog meer te verhogen voor hen zal werken. Het gebeurt ook als de eerste stappen van een plan voor geluk geen goede resultaten opleveren.
Dus in plaats van zo hard ons best te doen om gelukkig te zijn, moeten we oprecht proberen te zijn. Oprechte mensen hebben per definitie een goed gevoel van eigenwaarde. Authenticiteit en originaliteit zijn echt en betrouwbaar. We moeten stoppen met het bewandelen van de versleten paden om in plaats daarvan onze eigen weg te volgen. Dat zal in het begin moeilijk zijn, maar later zal het veel eenvoudiger zijn omdat alles waar we op terugkijken met ons te maken heeft. We zullen ons in elk van de herinneringen die we gered hebben kunnen vinden.
We kunnen niet gelukkig zijn met het leven van iemand anders. Iedere persoon heeft specifieke kenmerken en een unieke kijk op het leven. Hetzelfde geldt voor geluk.
In een onderzoek dat in 2008 in het Journal of Counseling Psychology werd gepubliceerd, stelden onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk de correlatie vast tussen authentieke persoonlijkheden en een gevoel van oprecht leven. Ze ontdekten dat mensen die een hoog gevoel van authenticiteit uitstralen, ook een hoger niveau van eigenwaarde en welzijn kunnen handhaven.
Authentieke mensen nemen niet alleen tijd om na te denken over hun perspectief en de ervaringen die hen gelukkig maken, maar delen dit ook met anderen. En de meesten van hen doen het met een gelukkige houding, die de verdediging van de personen die een harde schil hebben, afbreekt.
Geluk is niet het product van het doen van een bepaald ding, het is een levensstijl.
Als je gelukkig wil zijn, wees dan ongewoon
Dokter Tal Ben-Shahar, hoogleraar aan de Harvard-Universiteit en deskundige op het gebied van positieve psychologie, gelooft dat je geluk kunt leren. Net zoals iemand leert tennissen of skiën: met techniek en oefening. Onder zijn advies over gelukkig zijn en welzijn vinden we een aantal ongebruikelijke strategieën.
Een van de belangrijkste van al zijn aanbevelingen is het vieren van mislukkingen. Weinig mensen vieren hun mislukkingen. In plaats daarvan worden we boos op onszelf als we ergens in mislukken. Deze specifieke psycholoog stelt voor dat als we onze negatieve emoties accepteren, we ons kunnen openstellen voor positiviteit en vreugde. Niet weten hoe je jezelf moet vergeven houdt verband met aandoeningen zoals depressie, angst en een laag gevoel van eigenwaarde.
Een ander gemeenschappelijk feit dat ons verder verwijdert van geluk in deze samenleving heeft veel te maken met het verwarren van welzijn met geld. Veel mensen willen het eerste, maar besteden al hun tijd aan het vergaren van het tweede. Ze vergeten dat geluk afhankelijk is van onze geestelijke toestand, niet van onze bankrekening.
Geluk is het identificeren van wat echt belangrijk is en daar de nadruk op leggen.
Uitgelichte afbeelding met dank aan Mariana Kalacheva