Lean on Me: het prachtige verhaal van Bella en George

Lean on Me is een prachtige film over de vriendschap tussen een ziek meisje en haar hond. Lees er alles over in dit artikel.
Lean on Me: het prachtige verhaal van Bella en George

Laatste update: 08 maart, 2022

In dit artikel bespreken we de film Lean on Me. Bella is tien jaar oud en lijdt aan het Syndroom van Morquio. Dat ze tegenwoordig kan lopen, is dat dankzij de steun van haar Duitse dog. Hij is een geweldig dier dat vanaf het moment dat hij een puppy was, is opgeleid om de benen, het hart en de oprechte vertrouweling te zijn van kinderen met degeneratieve ziekten.

Haar ouders zeggen dat de connectie tussen Bella en haar hond George bijna onmiddellijk daar was. Hun twee zielen vielen meteen op hun plaats om vervolgens het beste team ter wereld te vormen. Door hun partnerschap kan het kind normaal naar de klas gaan en ook de kracht vinden om operaties en medische tests te blijven ondergaan.

In de afgelopen jaren zijn honden de beste therapeuten geworden voor kinderen en volwassenen met medische problemen. Het zijn geweldige assistenten met een bewonderenswaardige loyaliteit en ook een geweldige intelligentie, en kunnen mensen helpen persoonlijke obstakels te overwinnen.

George, de Duitse dog die iets meer dan anderhalf jaar oud is, maakt deel uit van het “Service Dog Project”-programma om hulp te bieden aan mensen met een handicap. Vandaag willen we een ander voorbeeld met je delen van de voordelen van dergelijke therapieën bij dieren.

Lean on Me

Lean on Me: de wereld ontdekken zonder krukken

Bella lijdt aan een zeldzame ziekte. Het syndroom van Morquio veroorzaakt een abnormale ontwikkeling van botten, vooral in de wervelkolom. Op amper 10-jarige leeftijd gebruikte dit meisje uit Massachusetts al krukken en rolstoelen.

Om de meedogenloze opmars van de ziekte een halt toe te roepen, heeft Bella al negen operaties ondergaan. Bovendien moet ze elke week in het ziekenhuis worden opgenomen om een vervangende therapie te ondergaan die haar lichaam in staat stelt lange ketens van suikermoleculen af te breken en haar kwaliteit van leven te verbeteren.

Het feit dat ze in een rolstoel zat en meer tijd in het ziekenhuis doorbracht dan in de klas zorgde ervoor dat Bella stopte met vechten. Haar kracht werd uitgeschakeld en dat was toen het “Service Dog Project” op het toneel verscheen. Het is een humanitair project waar Duitse Doggen worden opgeleid om hulp te bieden aan mensen met ernstige mobiliteitsproblemen.

Wat dit dier met zijn nobele blik deed was gewoon magisch. George glimlachte terug naar Bella en trok haar weg van haar krukken en rolstoelen. Sindsdien gaat het meisje naar de les door op haar hond te leunen, en elke week als ze naar het ziekenhuis gaat, ligt George met haar grote hondenvriend in bed. Ze zijn onafscheidelijk.

Bella en George

De voordelen van hondentherapieën

Humanitaire initiatieven zoals die in Massachusetts zouden wereldwijd zeker vaker toegepast moeten worden. Hoewel honden op grote schaal worden gebruikt als therapeutische middelen bij kinderen met een lichamelijke of geestelijke handicap, zijn er meer zorggebieden waarmee we rekening moeten houden.

Therapiehonden voor Alzheimerpatiënten

Patiënten met degeneratieve neurologische aandoeningen hebben ook veel baat bij het leven met honden. Ze helpen om het gevoel van eenzaamheid en isolement te verminderen. Het contact met de hond wekt de emoties van de Alzheimerpatiënt op en maakt ze daarnaast ontvankelijk voor de werkelijkheid.

Volgens een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Nebraska (Engelse link), biedt de introductie van therapiehonden een “anker” voor de herinnering aan patiënten met de ziekte van Alzheimer. Honden verbeteren hun aandacht en zorgen ervoor dat ze communicatiever zijn.

Oudere vrouw met hond

Hulphonden voor kinderen met autisme

Inspanningen om therapieën met hulphonden te ontwikkelen voor kinderen met autisme leiden tot een zeer interessant succes. Huisdiertherapie is een draai aan meer traditionele strategieën bij het werken met autistische kinderen.

Met honden kunnen ze het aanleren van nieuw gedrag vergemakkelijken. De dieren worden niet alleen als positieve bekrachtiging grootgebracht, maar ook als gidsen of agenten om bepaalde activiteiten te “modelleren.”

Honden zijn geweldige triggers van positieve emoties die het kind met autisme ontvankelijker en gemotiveerder maken.

Tot slot hebben we er alle vertrouwen in dat therapieën met honden (en andere dieren) de komende jaren ons zullen helpen de kwaliteit van leven van veel mensen te verbeteren. De adel van deze dieren, en het ‘zesde zintuig’ bij het verlenen van hulp en het weten hoe we emotioneel contact met de persoon kunnen maken, is zeker iets dat we allemaal zouden moeten leren.

Het verhaal van Bella en George in Lean on Me is slechts een klein voorbeeld van hoe een dier het beste therapeutische middel kan worden voor een kind dat nu de toekomst met nieuwe ogen ziet en steun heeft die haar kracht en daarnaast ook hoop geeft.

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.