Laat je niet overrompelen, ook al gaat het niet goed

De wereld is moeilijk, vol vijandige omgevingen en negatieve emoties. Wees niet zo streng voor jezelf, geef het toe.
Laat je niet overrompelen, ook al gaat het niet goed
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 04 december, 2023

Zie jij de wereld zoals hij is of zoals jij het voelt? Dit is een echt belangrijke vraag. Maar het is ook geen erg gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Want wanneer je het goed doet, dan lijkt alles vrolijk. Maar als je je daarentegen verdrietig voelt, dan lijkt het alsof de wereld tegen je is. In dat geval daagt de werkelijkheid je uit om een inspanning te leveren. Laat je niet overrompelen, ook al gaat het niet goed.

Laat je niet overrompelen

Je weet dat aan alles een einde komt. Zelfs de meest ingewikkelde situatie zal tot een einde komen. Zelfs in de ergste stormen verbergt de zon zich nog steeds achter de wolken. Maar wanneer jij je net in het midden van een negatieve situatie bevindt, dan lijkt niets goed te gaan.

Onopzettelijk verander je dan in een echt negatief persoon. Je denkt dat er geen uitweg is en dat alles voorbij is. Bovendien slaag je er niet in om buiten de situatie te kijken. Je gevoelens nemen over en je geeft jezelf op. Je laat de tegenwind je terugduwen.

Laat je niet overrompelen door de negatieve emotionele reacties die uit verschrikkelijke situaties voortkomen. Als je dit doet, dan zal je er niet in slagen om een uitweg te vinden.

Laat je niet overrompelen wanneer je negatieve emoties verschijnen

Het is onmogelijk om te vermijden dat je negatieve emoties voelt. Het is ook onmogelijk om de confrontatie met feiten en omstandigheden die jouw wensen tegenwerken, uit de weg te gaan. Maar deze emoties hebben een bedoeling.

Ze zorgen ervoor dat jij je focust op wat gebeurt. Dit laat je even stilstaan om na te denken over de omstandigheden en met een oplossing voor de dag te komen. Maar hun aanpassingsfunctie kan verdwijnen wanneer je emoties de controle over je handelingen en gedachten overnemen.

Op dat moment vullen je gedachten zich met gelatenheid. Je laat de schouders hangen. Bovendien geef je alle gedragingen op die bestaan om in die negatieve periode die je doormaakt, het evenwicht te behouden. Je probeert dan het verlies zo klein mogelijk te houden.

In plaats van na te gaan welke informatie de emoties proberen over te brengen, laat je ze veranderen in een geluidsdoos die op een bedrieglijke manier steeds weer hetzelfde herhaalt. Het vernielt je levenskracht… en tegelijkertijd al jouw energie.

Laat je niet overrompelen

Ga erin mee

Wat doe je dan best als jij je in deze situatie bevindt? Laat niet toe dat je negatieve emoties overnemen. En probeer ook niet om ertegen te vechten. Want als je ze op de juiste manier benadert, dan zullen ze geen vijanden zijn.

Het enige wat je uit deze emoties moet halen, is hun informatie en hun energie. Aanvaard dat ze deel zijn van jou. Maar laat ze zich niet ontwikkelen tot virussen die je gedachten en je daden aantasten.

Het maakt niet uit hoe ingewikkeld een situatie is. Er is altijd wel een nooduitgang. Laat je niet overrompelen door hoe jij je op dat moment voelt. Want doe je dat wel, dan zal een enorme mist je vermogen om de dingen helder te zien verduisteren.

Ja, je voelt je op het moment zelf verschrikkelijk. Je partner heeft je verlaten. Dus denk je dat je nooit iemand anders zal vinden. Je baas heeft je ontslaan. Dus ga je ervan uit dat dit je laatste strohalm was. Iemand heeft je in de steek gelaten.

Het gevolg is dat je iedereen sceptisch begint te bekijken. Geen enkele van deze gedachten zal je helpen. Eigenlijk beperkt het je. Bovendien laat het de pijn en het lijden in je leven langer duren.

Het is belangrijk dat je emotionele afstand neemt

Voel je je uitgeput en denk je dat er geen hoop is vanwege alle stormwolken in je geest? Dan moet je nog steeds een inspanning leveren. Probeer wat emotionele afstand te nemen van de situatie die je doorgemaakt hebt. Want nu zie je niets op een heldere manier. Dus waarom dan niet wat stappen achteruit zetten?

Dit zal je helpen om op een meer heldere manier te zien wat er gebeurt. Je zal een nieuw perspectief krijgen. Dit zal jou ook bruikbare informatie verschaffen om weg te raken uit de plaats waarin je vastzit.

Maar hoe neem je emotionele afstand van jezelf? Je kan beginnen met aan een vroegere situatie te denken waarin je gelijksoortige gevoelens ervaren hebt. Ben je er toen uiteindelijk uitgeraakt? Na verloop van tijd gaan we soms het belang minimaliseren dat we aan alle moeilijkheden gaven die we in ons leven meegemaakt hebben.

“Alles in het leven volgt zijn eigen weg, maar laat je niet meeslepen in de bestemming.”

-Gabriela Mistral-

Laat je niet overrompelen

Dit zal je helpen om vast te stellen dat de situatie eigenlijk dezelfde is. Alleen de specifieke aspecten zijn verschillend. Maar de waarheid is dat jij een uitweg zal vinden. Praten met andere mensen kan jou ook helpen. Schenk aandacht aan hoe zij ervaren hebben wat jij nu doormaakt. Je in hun situatie verplaatsen helpt jou om je situatie vanuit een nieuw perspectief te zien.

Je kan het

Onthoud ook het volgende. Misschien denk je dat je niet sterk genoeg bent om ook maar iets te veranderen aan wat jou overkomt. Maar dat betekent niet dat jij je moet laten meeslepen. Soms hoef je alleen maar tegen de stroom in te zwemmen.

En dat is vooral waar op die momenten waarop je emoties je kijk zoveel verduisteren dat je in een ernstige depressie terechtkomt. Laat je niet overrompelen door iets wat je op een dag in een veel minder dramatisch daglicht zal zien.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Anne Solin


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.