Je kunt niemand anders zijn dan jezelf

Je kunt niemand anders zijn dan jezelf

Laatste update: 09 september, 2017

Je bent jezelf verloren in alle vergelijkingen, in absurde verlegenheid, in het willen zijn van iemand die je niet was, alleen maar omdat je anderen bewonderde en jezelf bekritiseerde. Misschien was je bang om uniek te zijn, om er tussenuit te springen. Je wilde net zo zijn als de rest, en niet uit de toon vallen. Je wilde hebben wat andere mensen hadden, en worden wat zij werden.

Probeer niet met iedereen te concurreren. Je hoeft helemaal niets aan niemand te bewijzen. Je hoeft niet in de voetsporen van anderen te treden, je hoeft alleen je eigen beperkingen te overwinnen. Wees de beste versie van jezelf!

Van jongs af aan, leren we dat de we beter moeten zijn dan anderen, om erachter te kunnen komen hoe uniek we zijn. We zijn namelijk niet allemaal hetzelfde, en iedereen heeft wel een bijzondere eigenschap. Heb je die eigenschap al gevonden bij jezelf? Zo niet, dan zul je er vandaag achter komen hoe je jezelf kunt zijn, en hoe je de eigenschappen die jou bijzonder maken kunt benadrukken.

Vergelijk niet, wees gewoon jezelf

Jezelf vergelijken met anderen is zo een beetje het slechtste wat je kunt doen. Het zorgt er alleen maar voor dat je je meer bezighoudt met de mensen met wie je jezelf vergelijkt dan met jezelf. Ineens worden deze mensen het voorbeeld waar je naar streeft, de persoon die jij wilt worden. Weet jij dan niet dat je zelf het enige voorbeeld bent dat je moet volgen?

Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen, dan voelt dit waarschijnlijk alles behalve goed. Dit komt doordat je jezelf vergelijkt met mensen die heel anders zijn dan jij. Misschien ben je onder de indruk van hun zelfverzekerdheid, hoe gelukkig ze altijd lijken te zijn, hoe snel ze vrienden kunnen maken. Wanneer je niet in staat bent te bereiken wat zij bereiken, voel je je slecht over jezelf en gaat je zelfvertrouwen omlaag.

Jezelf Zijn

Het is vrij normaal om soms onder de indruk te zijn van de krachtige eigenschappen en persoonlijkheden van andere mensen. Ze stralen zelfvertrouwen uit en brengen voortdurend hun uniciteit over. Stop echter te kijken naar anderen en begin te kijken naar jezelf. Ben je tevreden met wie je bent? Wat zou je willen veranderen?

Ik wil net zo zijn als mensen die heel anders zijn dan ik, en ik realiseer me niet dat ik alleen zou moeten zijn als mezelf.

Stel je eens voor dat je het moeilijk vindt om te spreken in het openbaar en dat je graag net zo zou zijn als je vriend(in) die daar helemaal geen moeite mee lijkt te hebben, en gewoon voor een publiek gaat staan, fouten maakt en kritiek ontvangt… Het eerste wat je in dit geval moet doen is jezelf onder de loep nemen. Waar ben je zo bang voor? Is hetgeen je bang voor bent echt? Zodra je eenmaal antwoord hebt gegeven op deze vragen, is het tijd om in actie te komen. Als je dit aspect niet leuk vindt aan jezelf, kom dit probleem dan onder ogen.

Zoals je je waarschijnlijk al hebt gerealiseerd, is dit allemaal gericht op jou, op niemand anders. Je kunt jezelf namelijk vergelijken met die vriend(in) die heel goed is in wiskunde, maar als jij meer houdt van schrijven, dan heeft dat totaal geen zin. Iedereen beschikt over andere vaardigheden; we zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde! We zijn allemaal uniek en anders.

Benut je sterke punten

Houd je even totaal niet bezig met anderen. Vergelijkingen zorgen ervoor dat je je rot voelt, en dus is het tijd dat je erachter komt over welke goede eigenschappen je zelf beschikt. Zelfs als je denkt dat dit er maar heel weinig zijn, het is gewoon een kwestie van goed kijken. Kijk in jezelf en denk na over alles dat je tot nu toe gedaan hebt. Er zijn waarschijnlijk genoeg dingen waar je van geniet, die jou uniek maken.

Stel je wederom eens voor dat jij die persoon bent die bang is om te spreken in het openbaar. Probeer vervolgens eens om je hierbij niet te richten op al die mensen die hierin anders zijn dan jij, maar in plaats daarvan juist op de dingen waar jij goed in bent. Misschien zijn de mensen die jij bewondert helemaal niet goed in tekenen, maar hebben ze jou wel meerdere malen complimentjes gegeven over je mooie tekeningen.

Jezelf Zijn

Er zal altijd iets zijn waar jij beter in bent dan anderen, zelfs als je nog niet hebt ontdekt wat dit dan is, nu is het moment. Probeer nieuwe dingen uit die bij jou passen. Je kunt niet iets proberen dat van nature niet bij je past. Dat wil zeggen, je kunt niet proberen om iemand te zijn die je vanbinnen niet bent. Stel je eens voor dat je van nature helemaal geen rationeel persoon bent, maar juist eerder een dromer. Hier kun je niets aan veranderen!

Het is veel belangrijker om jezelf te leren kennen dan om anderen te leren kennen. De sleutel tot succes ligt in het accepteren van jezelf, in jezelf leren kennen en het erkennen van de dingen die jou in staat stellen om tot in het uiterste jezelf te zijn. We zijn nu eenmaal niet allemaal even goed in dezelfde dingen en we vallen ook niet op vanwege dezelfde redenen. Maar dit is juist waar jouw authenticiteit in schuilgaat.

Wil je nog steeds zo zijn als anderen, of wil je gewoon jezelf zijn? De enige persoon waar je jezelf mee zou moeten vergelijken ben jij zelf, en je bent zelf ook de enige persoon met wie je moet concurreren. Jij bent namelijk de enige persoon die ertoe doet, de enige persoon die je elke dag moet zien te overstijgen, die enige persoon die je moet zien te verbeteren.

Ik wil mezelf zijn. Hoe zit het met jou?

Jezelf Zijn

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.