Je kunt van alles doen, maar je kunt niet alles doen

Je kunt van alles doen, maar je kunt niet alles doen

Laatste update: 08 september, 2017

De wereld zit vol met grote dingen om te doen en te bereiken. Je kunt over geweldige gaven en talenten beschikken, je kunt veel hoop en projecten hebben, en je kunt veel verplichtingen hebben om na te komen. Maar je hebt geen tijd om alles te doen. Als je probeert om deze realiteit te ontkennen, zal dat alleen maar leiden tot wanhoop en ontmoediging.

Je zou misschien het gevoel kunnen hebben dat dit onrechtvaardig is, maar zo is het gewoon. Hoe eerder je dit accepteert, hoe eerder je beslissingen kunt nemen en prioriteiten kunt stellen die tot succes leiden. Proberen om alles te doen betekent eigenlijk dat je niets doet, want je kan niet vooruitgaan als je veel verschillende lasten tegelijkertijd probeert te dragen, omdat je verlamd raakt door plannen te maken en te dromen over wat je zou kunnen doen.

“Je kunt van alles doen, maar niet alles.”
-David Allen-

Het bovenstaande citaat is een herinnering dat het belangrijk is om gewoon iets te doen in plaats van alles proberen te doen. Je kunt doen wat je wilt, maar de tijd die je hebt is beperkt. Daarom is het zo belangrijk om prioriteiten te stellen.

Er zijn oneindig veel dingen die je kunt doen

Voor David Allen, uitvinder van de gevierde personal management methode GTD (Getting Things Done), is een van de grootste problemen van onze tijd dat er geen limiet zit aan de potentiële informatie die je kan helpen je werk beter te doen. Hetzelfde geldt voor alle aspecten van het leven.

Doelen Bereiken

In een concurrerende omgeving die altijd verandert door de urgentie van het internet en nieuwe technologieën, worden we in de verleiding gebracht om onze werkdruk maandelijks, wekelijks of zelfs per uur in evenwicht te herstellen. Allen waarschuwt dat we met deze ongecontroleerde hectische benadering vragen om ontevredenheid en wanhoop.

Het prioriteren van dingen volgens de doelen die je wilt bereiken is de basis om vooruit te komen zonder jezelf onderweg te verliezen. Het komt echter voor dat de gedachten aan alles wat je zou kunnen doen van tijd tot tijd in je hoofd opkomen. De sleutel om deze gedachten te doorstaan is het blijven behouden van je focus.

Het hebben van talent en interesse betekent niet dat je het allemaal tegelijk kunt doen

Uiteindelijk is het een opluchting als je dit duidelijk begrijpt. We voelen ons vaak schuldig omdat we niet meer kunnen doen dan we al doen, omdat we geen talent ontwikkelen dat ons beter kan maken, of omdat we niet iets leren waar we van houden en talent voor hebben.

Schuldgevoelens kunnen leiden tot slachtofferschap, waardoor je in een cyclus van te veel werk terecht kan komen die veel tijd zal kosten, tijd die wordt afgenomen van andere aspecten van het leven, zoals je familie of persoonlijke verzorging.

“Potentiëring ontstaat op een natuurlijke manier als mensen overstappen van de modaliteit van klachten en slachtofferschap op die van resultaten en gedefinieerde acties.”
-David Allen-

Hoe je van alles kunt bereiken… maar niet allemaal tegelijk

We hebben al gezegd dat je allereerst prioriteiten moet stellen. Je kan niet beginnen totdat je dat doet. Als je naar vier verschillende bestemmingen wilt reizen, moet je met één beginnen. Je kunt niet tegelijkertijd naar alle plekken gaan. Als je de middelen hebt, kun je misschien naar alle bestemmingen gaan als je de reis goed organiseert, maar als je alleen maar één plaats kunt bezoeken, moet je kiezen voor die plaats die je het meest interesseert en de andere laten gaan.

Doe hetzelfde met de activiteiten die je wilt plannen. De waarheid is dat het kiezen van een vakantiebestemming niet zo moeilijk is als het kiezen wat je moet doen. Met behulp van de volgende punten leer je hoe je dit kunt doen.

1. Individuele focus

Mensen zijn irrationeel optimistisch, wat ons kan veranderen in mislukkingsmachines. We zijn te naïef als het gaat om het bereiken van doelen en het vervullen van verwachtingen, zelfs als er duidelijke bewijzen zijn dat we hier niet toe in staat zullen zijn als we hetzelfde gedragspatroon blijven gebruiken. Dit komt doordat we al onze doelen op een te brede manier benaderen.

Als je iets wilt bereiken, benader het dan op een individuele manier. Kies voor een ding, breng het in perspectief, maak een plan en hou je eraan.

Doelen Bereiken

2. Negeer onnodige dingen

Negeer alles in je leven dat je niet nodig hebt. Begin door dingen weg te gooien die je niet meer nodig hebt. Doe dan hetzelfde met activiteiten die niets voor je betekenen en je alleen maar tijd kosten.

Het kan vrij moeilijk lijken om fysieke ruimte en tijd vrij te maken, maar als je het doet, zal je merken dat het makkelijker wordt om de dingen te doen die je wilt doen, niet alleen omdat je meer tijd en ruimte hebt, maar ook omdat het makkelijker is om je tijd en ruimte zonder problemen te beheersen.

3. Vraag om hulp en delegeer taken

Er zijn veel activiteiten die gedaan moeten worden, en dat beperkt je en kost tijd en energie. Maar veel van deze taken kunnen aan andere mensen worden overgedragen. Dit geldt voor de persoonlijke taken, maar ook voor taken binnen het gezin en op je werk.

Het doen van huishoudelijk werk, het beheren van de administratie, het toewijzen van taken aan een extern bedrijf… Er zijn zo veel dingen die je aan anderen kunt toevertrouwen. Iemand betalen om een ​​deel van je verplichtingen te vervullen zal tijd vrijmaken om je te richten op wat je echt wilt doen, rekening houdend met het feit dat het een gunst is die je moet terugbetalen.

4. Wees trouw aan jezelf

Neem niet meer werk aan dan je aankunt en zeg ‘nee’ tegen alles wat je er echt niet bij kan hebben, of dat je dwingt dingen opzij te zetten die je echt wilt doen. En voel je niet schuldig.

Als je niet iedereen kunt behagen, betekent dit niet dat je de laatste prioriteit moet zijn. Aangezien je niet iedereen tevreden kan stellen, voldoe dan in ieder geval aan je eigen behoeften.

5. Geloof in jezelf

Alle dingen die je wilt doen, zullen gepaard gaan met wat moeilijkheden. Je zal problemen ondervinden en wat hobbels op de weg. Veel daarvan kun je anticiperen, maar er zullen onverwacht ook veel andere hindernissen opduiken onderweg.

Doelen Bereiken

Het maakt niet uit hoe moeilijk dingen zijn, je moet in jezelf geloven, positief zijn en niet het vertrouwen in je vaardigheden verliezen. Je kunt alles bereiken als je in jezelf gelooft. Dat is de eerste stap van elke reis, lang of kort.