De kunst van het opgewekt wakker worden

De kunst van het opgewekt wakker worden

Laatste update: 02 april, 2017

Tijdens onze slaap hebben we geen controle over onze emoties en daarom is het extra belangrijk bewust aandacht te besteden aan je gemoed zodra je weer wakker wordt. Welke ochtend of dag van de week het ook is, waar het om gaat is je houding ten opzichte van de eerste uitdaging die in de vroege morgen je pad kruist.

Besef dat je stemming en instelling op dat moment toonaangevend is voor de rest van de dag. In de ochtend beslis je namelijk wat je vandaag allemaal wilt, kunt en moet afkrijgen. Om die reden presenteren we hier een heus stappenplan dat je helpt om het begin van je dag met zo veel mogelijk enthousiasme te begroeten.

Gordijnen Openen

Manieren om in een betere bui wakker te worden

Opstaan met een slecht humeur is lastig 180 graden om te draaien, maar is gelukkig wel van meerdere factoren afhankelijk. Een negatief gemoed zo goed mogelijk te boven komen, doe je door gezonde gewoonten te ontwikkelen.

  • Je wekker is de sleutel. We kennen allemaal mensen die hun wekker express twee uur te vroeg zetten, het ding dan onder hun kussen leggen en vervolgens iedere 10 minuten de snooze-knop indrukken. Een slimme aanpak, waarmee je jezelf een hoop irritatie bespaart, is om je wekker ergens buiten bereik neer te zetten, zodat je letterlijk je bed uit moet om het apparaat het zwijgen op te leggen.
  • Knipper zo veel en vaak met je ogen als je maar nodig hebt. Als je je ogen s’ochtends vroeg maar moeilijk openkrijgt, is dat een effectieve truc om wakker te worden en blijven!
  • Breng alles op orde vóórdat je naar bed gaat. Als kwiek opstaan zwaar is voor je en je stress en een slechte bui krijgt van je nog half-slapend voor te moeten bereiden op de dag, zorg er dan voor dat je de avond tevoren alles tiptop voorbereidt. Dan hoef je bij dageraad niet direct in de hoogste versnelling. Geen gepeins, geen gehaast.
Ontbijt
  • Het onbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Verlaat je huis niet zonder eerst te hebben ontbeten. Het is aangetoond dat als je trouw een gezond ontbijt eet, op je gemak (neem de tijd) en met de juiste voedingsmiddelen, je een veel productievere dag hebt dan wanneer je dat niet doet.
  • Herinner je de goede dingen van gisteren en vergroot zo je welzijnsgevoel. Als je per ongeluk je koffie morst, je wekker niet is afgegaan, je te laat op je werk aankomt of er anderszins iets gebeurt wat enige verbittering veroorzaakt, denk dan aan wat je gisteren een goed gevoel gaf. Focus daarop en zwicht niet voor negativiteit.

Voorbodes van een slecht ochtendhumeur

Iedereen weet dat met het verkeerde been uit bed stappen niet slecht één oorzaak heeft en dat het zowel mannen als vrouwen treft. Je bent beslist niet de enige die hieraan lijdt; bijna iedereen heeft er weleens last van. Wat je bovenal belet goed geluimd op te staan, is:

  • Een gebrek aan slaap: slapen blijft een basisbehoefte en verschaft ons de broodnodige rust. Als je niet voldoende slaapt (om en nabij de 7-8 uur per nacht), ondermijnt dat onmiddelijk je humeur. En dat zul je merken ook. Over het algemeen bepaalt je werkschema mede hoeveel je slaapt.
Wekker
  • Je aangeboren karakter: sommige studies leggen dit uit aan de hand van een metafoor. Net zoals er in het dierenrijk zowel uilen als leeuwerikjes bestaan, zo zijn er ook zogeheten ochtend- en avondmensen. De één is ‘s ochtends veel actiever, de ander ‘s avonds.
  • Overmatig piekeren: wie zwaardere lasten torst en veel verantwoordelijkheid draagt, heeft meestal meer kopzorgen. Dat kan de normale slaapcyclus verstoren, met chronisch slaaptekort als schadelijk gevolg.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.