Deze korte film zal je laten nadenken over het lot

Deze korte film zal je laten nadenken over het lot

Laatste update: 16 november, 2016

In de meeste westerse en oosterse culturen wordt het lot geassocieerd met voorbestemming. Maar met de Tao van het confucianisme, het karma van het Hindoeïsme of het Katholicisme is er een bepaalde ruimte voor subtiele vrijheid. Daarin heeft ieder van ons de mogelijkheid om te “kiezen”.

Of nu gelooft in de ijzeren stijl van het calvinisme of je kijkt naar het leven met het begrip dat ieder van ons iedere dag zijn eigen lot creëert, we zijn er zeker van dat deze geweldige korte film je iets zal doen.

Iets dat we moeten leren, is dat we ons leven niet moeten richten op wat het lot ons brengt of niet brengt: richt je aandacht op wat je doet met de dingen die het lot je geeft.

En hier ligt de authentieke sleutel: het oppikken van die kleine dingen die door het dagelijkse leven heen zijn geweven, waardoor er een deken ontstaat die je lot zal zijn. Want soms, als je niet goed naar het leven kijkt, zal je mogelijkheden over het hoofd zien zonder dat je het merkt.

Het is ook mogelijk dat het wiel van ons bestaan bepaalde sleutelmomenten voor ons klaar heeft staan die we simpelweg niet kunnen veranderen. Het spel van het leven houdt in dat je niet stopt, dat je niet vast komt te zitten.

We moeten iedere dag vooruit blijven bewegen en onze ogen en hart open stellen, onze fouten accepteren, over hindernissen klimmen en nieuwe overwinningen bereiken, maar altijd met hoop, zodat je je niet laat overweldigen door het lot. Leer hoe je het kunt creëren, leer hoe je de architect kunt worden van de wereld waarin je wilt leven.

Ontsnap aan je lot of leer ervan

Klok

Destiny is een geweldige korte film die je pakt vanaf de eerste seconde. Als eerste zien we de schok van iemand die net ontwaakt uit een droom, iemand die niet echt begrijpt wat er gebeurt. Later laten we ons meeslepen met de mysteries.

Het lot is als een klok met zijn voorbestemde ritmes en precieze tijden. De hoofdrolspeler in Destiny krijgt de kans om dit patroon te doorbreken door zijn eigen lot te begrijpen tijdens verschillende gelegenheden.

Deze korte film, die is gemaakt door de Franse school “Bellecour Ecole d’Art”, biedt de kijker zo’n verontrustend ritme dat we het gevoel hebben dat we een authentieke Groundhog Day meemaken, net zoals in de originele film van Harold Rami.

Deze film biedt ons de mogelijkheid om over het leven en het lot na te denken en over het feit dat we een verplichting hebben om de tekenen van mogelijkheden om ons heen te herkennen. Dit is niet echt makkelijk, want op een bepaalde manier dwingt het ons om diep van binnen te kijken. Het vereist zelfkennis.

Hoewel het waar is dat het onderwerp “lot” geen duidelijk antwoord vanuit de wetenschap heeft, blijven we erover nadenken dat het ook een mix kan zijn van geluk, wilskracht en toevalligheden die altijd georiënteerd is in de richting van een bepaald doel: ons geluk.

Vanuit het oogpunt van de psychoanalyse kunnen we het lot zien als iets dat we zelf hebben opgebouwd, gebaseerd op beheerste emoties, een jeugdtrauma, een verborgen impuls die ons een bepaalde richting opstuurt en geen andere.

Gedragskunde aan de andere kant legt het lot uit als een actie die we uitvoeren als gevolg van conditionering uit ons verleden of gebaseerd op aangeleerd gedrag waar we ons meer of minder aan hebben aangepast en dat ons ook conditioneert.

Vanuit cognitief oogpunt wordt ons geleerd dat er mentale processen zijn die we uitvoeren om alles wat we zien te interpreteren en daarop te reageren volgens deze interne mechanismen. Sommige mensen schrijven liever alles toe aan het lot, in plaats van dat ze de controle nemen over hun leven.

Geluk

Er zijn veel kruispunten in het leven en dan gebeuren er dingen op de ene of de andere manier. Dit kan zijn door geluk, toeval of het lot. Het is duidelijk dat de manier waarop we naar onze eigen realiteit kijken zal bepalen of iets gebeurt of niet.

Ten slotte bestaan we allemaal uit elektronen, protonen en quarks… Net zoals er gebeurt in deze korte film, is het mogelijk dat wat we nu zien alleen maar een van de vele mogelijkheden is. We moeten nooit vergeten dat ongeacht wat ons lot is, we ons altijd maar op één pad moeten richten: dat pad dat leidt naar het geluk.

Destiny is een suggestieve en zware reflectie op het lot, gemaakt door Fabian Weibel, Sandrine Wurster, Victor Debatisse en Manuel Alligné, en zal je een wereld laten zien met veel details. Want het leven, magie en vaak tragedie zelf kunnen worden gevonden in de kleinste details. Details waar we goed over zouden moet nadenken. Geniet van deze korte film en deel hem gerust met je geliefden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.