Koken als therapie, zonder meer een heilzaam hulpmiddel

Koken als therapie, zonder meer een heilzaam hulpmiddel

Laatste update: 25 januari, 2019

Koken is één van die activiteiten die kunst, techniek en kennis combineren. Het is een gebied waarin cultuur en toewijding voor een eenvoudige opdracht ingezet worden. Eigenlijk eten we het landschap dat ons omringt. We bereiden het op basis van de tradities en de kennis die we verworven hebben. Kan koken als therapie helpen?

Je kan op meerdere verschillende manieren naar koken kijken. Eén manier is de meest praktische. Je kookt wanneer je moet koken en op om het even welke manier je iets kan klaarmaken met de bedoeling aan je voedingsbehoeften te voldoen. Een andere manier om koken te bekijken is commercieel. De bereiding van voedsel is immers ook een bedrijf.

“De keuken is de alchemie van de liefde.”

Guy de Maupassant

De meest doeltreffende, creatieve en sociale manier om naar koken te kijken is wanneer we ons richten op het plezier dat we in koken vinden. We zien dan ook hoe anderen van de resultaten genieten. Je kan het eten zonder haast klaarmaken.

Het is dan de bedoeling dat je genegenheid doorgeeft en een speciaal moment creëert voor de mensen van wie je houdt. Dan houdt koken ook op een professionele opdracht te zijn. Het wordt dan eerder een persoonlijke uitdrukkingsvorm. Bovendien kan koken als therapie beschouwd worden op die speciale momenten.

Zintuiglijk bewustzijn, de eerste bijdrage van koken als therapie

Koken is één van die activiteiten die alle zintuigen betrekt. Door het volledige proces heen blijven je zintuigen tot het einde actief. Het zicht, het gehoor, de tast en uiteraard de geur moeten allemaal tijdens deze arbeid aan het werk gezet worden. Wanneer we eten, gebeurt eigenlijk hetzelfde.

Op deze manier wordt koken een echte regenboog van gewaarwordingen. Het houdt dus een wezenlijke ervaring in. Koken is tegenwoordig één van de weinige activiteiten die deze optocht van zintuiglijke indrukken mogelijk maakt. Het is ook altijd zeker de moeite waard.

Zintuiglijk bewustzijn, de eerste bijdragen van koken als therapie

Koken is een creatieve ervaring

Eén van de interessantste aspecten van koken is dat het geen activiteit is waarbij het resultaat ooit hetzelfde is. Dezelfde persoon kan een gerecht twee keer klaarmaken.

Toch zal het nooit precies hetzelfde worden. Twee mensen kunnen hetzelfde recept uitwerken. Toch zal de smaak verschillend zijn. In die mate is het een heel persoonlijke activiteit. Dat betekent dus ook dat het heel creatief is.

Bovendien is het één van die taken die oneindig veel variatie toelaten. In elke unieke stap verwelkomt het verandering. Soms gebeurt dit in de manier waarop we bepaalde voeding klaarmaken en soms in de manier waarop we het eten aanbieden.

We vinden die variatie ook in de ingrediënten die we gebruikten en hoelang we ze koken. Ook de extra’s die we toevoegen, spelen een rol. Koken is pure creativiteit.

Geduld en concentratie

Koken is ook één van die activiteiten die opeenvolgende stappen omvatten. Ook in dit opzicht kunnen we koken als therapie beschouwen. Meer nog dan in andere activiteiten moet je één stap afwerken vóór naar de volgende kan overgaan. Koken vereist geduld. De kooktijden hangen immers niet van jou af.

Koken vereist geduld en concentratie

Op dezelfde manier voer je ook vele taken uit terwijl je kookt, soms zelfs tegelijkertijd. Je zet bijvoorbeeld het deeg opzij zodat het kan rusten. Intussen begin je met de vulling. Of je maakt alles klaar voor de volgende stap terwijl iets aan het koken is.

Dit vereist dat je je concentreert op wat je aan het doen bent en alleen hierop. Koken stimuleert dus onze concentratie. Ook hier zien we de effecten van koken als therapie.

Problemen oplossen en beslissingen nemen

Koken is onvoorspelbaar. Je bent bijvoorbeeld iets aan het bereiden en de kip verbrandt omdat je afgeleid werd. Of je beseft dat de voeding niet de textuur en de samenstelling heeft die je wou. Al die kleine problemen vragen een oplossing. De oefening is dus om deze problemen op te lossen. Het prikkelt dus jouw intelligentie.

Het is een feit dat je tijdens de bereiding van een gerecht vele beslissingen moet nemen. Het recept kan jou vertellen dat je verondersteld wordt om iets gedurende 10 minuten te laten bakken.

Je beseft echter dat dit niet lang genoeg is. Dat vereist dat je de situatie ontleedt. Je moet dan immers bedenken wat je zal doen. Koken stimuleert dus jouw vermogen om beslissingen te nemen.

Ontspannend en gezellig

Wanneer je een positieve houding hebt, dan wordt koken een ontspannende activiteit. Het is belangrijk dat je niet op een zenuwachtige manier gaat koken of perfecte resultaten verwacht. In het ideale geval maak je alles op een rustige manier klaar en houd je een open geest.

Koken is ontspannend en gezellig

Koken met je partner of met vrienden kan een heel fijne en aardige ervaring zijn. Op dezelfde manier tonen we genegenheid wanneer we een gerecht opdienen dat we met onze eigen handen gemaakt hebben. Met een goede houding kan deze activiteit dus ongelooflijk prettig en belonend zijn.

We hoeven ook geen deskundigen te zijn om te starten met koken. Een goede houding en een basisplan zijn meer dan genoeg. Het is een activiteit die je thuis kan doen en voor iedereen beschikbaar is.

Bovendien zijn de psychologische en sociale voordelen van koken onmiskenbaar. Koken als therapie werkt echt. Je moet vandaag absoluut iets proberen klaar te maken! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.