Elke knoop kan worden losgemaakt

Elke knoop kan worden losgemaakt

Laatste update: 15 april, 2017

Het is waar dat de meeste kwesties die ons zorgen baren en die ons een angstig en ongemakkelijk gevoel geven uiteindelijk worden opgelost: onthoud dat als de problemen zich vermenigvuldigen, de oplossingen dit ook kunnen.

Een knoop die gebonden is rond onze keel

We voelen een druk op onze borst, het is alsof iemand er voortdurend druk op uitoefent en alsof onze maag naar beneden zakt. Daarbij komt dat de spieren in onze slokdarm zich samentrekken, onze keel geblokkeerd raakt en onze mond droog wordt. In deze gevallen zorgen onze problemen voor angstaanvallen die gekenmerkt worden door verlammende symptomen.

Zorgen Maken

In situaties waarin sprake is van hevige emotionele stress, reageert het lichaam door zichzelf in een staat van alertheid te brengen. Het is een gevoel van angstig ongemak dat moet worden opgelost. We bevinden onszelf midden in de mist en zien geen manier om eruit te komen.

De waarheid is dat we niet allemaal op dezelfde manier omgaan met moeilijkheden in het leven, maar we hebben wel allemaal stenen en zorgen op ons pad die we graag zouden willen vermijden. Er zijn mensen die erin slagen om obstakels efficiënt te overwinnen en anderen die denken dat de knoop van problemen groter is dan zijzelf. Als jij tot deze laatste groep behoort, blijf dan alsjeblieft verder lezen.

Aan het losmaken van de knoop zit een proces verbonden

Elke knoop heeft een ander formaat en wat van buitenaf misschien makkelijk lijkt, kan van binnen wel als een afgrond aanvoelen. We dragen niet allemaal dezelfde schoenen noch passen ze ons allemaal even goed als we beginnen te lopen. Wat het geval ook is, het hebben van een probleem zal altijd een proces inhouden om het te overwinnen.

Het confronteren van de knoop die ons ervan weerhoudt om vooruit te komen vereist vier belangrijke stappen: exact vaststellen wat er bij ons gebeurt, volledig begrijpen dat we moedig zullen moeten zijn om een oplossing te kunnen vinden, evalueren welke opties we hebben en moeite doen om onze beslissing toe te passen zodat we ervan kunnen leren.

 “Vecht, vecht altijd, dit is de manier om het probleem op te lossen.

Vecht ertegen!”

-Joseph Conrad-

Knoop

Elke ontwrichting vereist kalmte en sereniteit en als we dit niet kunnen vinden, dan zullen we ernaar moeten zoeken. Alleen zo zullen we duidelijk kunnen zien welke opties we hebben en welke optie ons zal kunnen helpen om uit de situatie te komen waarin we ons bevinden. Het grootste gedeelte van het proces bestaat dan ook uit het analyseren van de voor- en nadelen van elke mogelijke oplossing.

Wanneer we de knoop hebben losgemaakt

Elke knoop kan worden losgemaakt en dit zal gebeuren op het moment dat we erin slagen om ons lichaam te ontspannen. Het probleem overwinnen impliceert begrijpen op wie het effect heeft en hoe, zoals we hebben gezien, om vervolgens de oplossing toe te passen en te leren van wat we hebben meegemaakt.

Alle slechte momenten dragen een les in zich en alle pijn is nodig om een emotioneel evenwicht te vinden. Zelfs als onze problemen ons laten denken dat de slechte staat waarin we verkeren ons niets zal opleveren, zal het ons juist helpen om ons ervan bewust te worden dat we sterker zijn dan we denken.

Bovendien is het belangrijkste aan deze kwestie niet alleen de les die we moeten leren, maar ook dat we de knoop van een afstand bekijken en ons realiseren dat we hem los kunnen maken. Als problemen voorbijgaan en we oplossingen voor ze hebben gevonden, lijken ze ineens makkelijker, anders, verder weg.

“‘De meeste van mijn problemen leken toen zo ingewikkeld’, bekende de oom. ‘Maar de oplossingen, toen ik ze eenmaal gevonden had, bleken uiteindelijk behoorlijk simpel.’”

-Spencer Johnson-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.