Kleurenpsychologie: betekenis en rariteiten van elke kleur
De kleurenpsychologie is een krachtige bron voor verschillende industrieën omdat het de waarneming en emoties van mensen beïnvloedt.
Door de geschiedenis heen zijn kleuren op vele manieren geanalyseerd en geïnterpreteerd. In dit artikel duiken we in de psychologie van kleuren en leren we hoe elke tint het potentieel heeft om verschillende gevoelens op te roepen.
Bovendien zullen we begrijpen hoe marketing ze gebruikt om een impact op consumenten te genereren.
Emoties en kleur
Praten over kleurenpsychologie is praten over emoties. Het is een soort taal die gevoelens van plezier, welzijn, rusteloosheid of vitaliteit kan oproepen.
Het is een universum dat verder gaat dan de wereld van marketing en dat vaak zijn wortels heeft in persoonlijke ervaringen, in onze kindertijd en in een psychologische symboliek die de wetenschap altijd heeft geprobeerd te ontrafelen.
Claude Monet zei altijd dat de wereld van kleur zijn dagelijkse obsessie was, zijn vreugde en ook zijn kwelling. Als het al niet gemakkelijk is voor een kunstenaar om de subtiliteit van elke tint en elke combinatie vast te leggen, dan is het nog moeilijker om de impact van elke tint op de mens en zijn gedrag te definiëren.
“Wat is het zelf vóór de kleur van de wereld? De kleur van de wereld is groter dan het gevoel van de mens.”
Zozeer zelfs dat er geen gebrek is aan mensen die het bijna als een pseudowetenschap zien, en in zekere zin zit er een klein deel waarheid in. Als er één ding duidelijk is, dan is het wel dat kleur veel te maken heeft met onze persoonlijke voorkeuren, met onze ervaringen, opvoeding en zelfs met onze culturele verschillen.
Maar, en dit is misschien wel het interessantste van alles, we hebben een groot aantal onderzoeken die uitleggen hoe mensen op bepaalde kleuren reageren of welke kleuren gemiddeld het populairst zijn.
Een van de interessantste boeken over dit onderwerp is “Kleurenpsychologie: hoe kleuren inwerken op gevoelens en verstand” van psycholoog, socioloog en professor in de communicatietheorie Eva Heller.
Dit interessante werk is het resultaat van jarenlang onderzoek, enquêtes en observaties, die tot een aantal zeer interessante gegevens hebben geleid, die weer samenvallen met veel eerdere en latere onderzoeken. Als nieuwsgierigheid kunnen we slechts één feit naar voren schuiven: de kleur die gemiddeld het meest wordt gewaardeerd is blauw.
Wat is het doel van kleurenpsychologie?
Kleur stimuleert onze hersenen op veel verschillende manieren.
Zozeer zelfs dat Egyptenaren en Chinezen in het verleden het effect van kleur gebruikten om te genezen en om bewustzijnstoestanden te bevorderen. In de oude kunst werd ook veel aandacht besteed aan de keuze van kleuren.
Zo was rood voor de Egyptenaren de weerspiegeling van leven, van de aarde, van overwinning en ook van de woede of razernij van vijandige goden zoals Seth of Apophis. Kleur is in wezen veel meer dan een optisch fenomeen. Ze hebben allemaal een eigen betekenis, ze creëren allemaal een bepaalde impact op onze hersenen.
Daarom is kleurenpsychologie tegenwoordig een fundamenteel en essentieel hulpmiddel voor de hedendaagse neuromarketing. Als we begrijpen hoe de consument reageert op bepaalde chromatische stimuli, kan dat het aantal aankopen verhogen .
Hoewel het effect niet altijd 100% onfeilbaar is, zijn er vergelijkbare reactiepatronen waargenomen, wat suggereert dat kleurenpsychologie (Engelse link) wel degelijk nuttig is. We mogen ook het effect dat kleur heeft in de wereld van kunst en film niet vergeten.
David Lynch is bijvoorbeeld een van de regisseurs die het meest geobsedeerd is door het ontsnappen uit de wereld van de logica om zich onder te dompelen in de subtiele caleidoscoop van emoties. Daarom gebruikt hij in zijn producties altijd deze contrasten tussen zwart en wit omdat ze volgens hem de vlucht van de echte wereld naar het droomachtige symboliseren.
“Kleur is een middel om een directe invloed uit te oefenen op de ziel: kleur is het doek, het oog is de klei en de ziel is de piano met zijn snaren.”
-Wassily Kandiski
V an Gogh koos ook bewust bepaalde tinten om zijn gemoedstoestanden uit te drukken, waarbij hij altijd de levendigere tinten, zoals geel en blauw, zijn velden en sterrennachten liet vormgeven.
De psychologische effecten van kleur
Welke effecten kan kleur hebben op ons lichaam en onze geest?
Hoewel kleurpercepties enigszins subjectief zijn, zijn er enkele kleureffecten die een universele betekenis hebben. Kleuren in het rode gebied van het kleurenspectrum staan bekend als warme kleuren en omvatten rood, oranje en geel.
Deze warme kleuren roepen emoties op die variëren van gevoelens van warmte en troost tot gevoelens van boosheid en vijandigheid. Kleuren aan de blauwe kant van het spectrum staan bekend als koele kleuren en omvatten blauw, paars en groen.
D eze kleuren worden vaak beschreven als kalm, maar ze kunnen ook gevoelens van verdriet of onverschilligheid oproepen.
Betekenis en rariteiten van elke kleur
Om in het psychologische universum van elke kleur te duiken, volgen we de onderzoeken die Dr. Eva Heller in haar boek heeft uitgevoerd.
Blauw
Het is een kleur die heel vaak in de natuur voorkomt. Daarom beschrijven mensen hem als kalm en sereen. Maar als koele kleur kan blauw soms ijzig of afstandelijk overkomen.
- Het wordt het meest gebruikt in het bedrijfsleven omdat het productief en niet-invasief is.
- Het is een kleur die een gevoel van veiligheid en vertrouwen in een merk suggereert.
- Het onderdrukt de eetlust en wordt daarom vermeden bij het promoten van voedsel.
- Het is de kleur van harmonie, loyaliteit en sympathie.
- Het is de koudste kleur, maar toch is het ook verbonden met het concept van spiritualiteit en fantasie.
- Er zijn 111 tinten blauw.
- Het is een primaire kleur en voor schilders was de meest gewaardeerde kleur blauw “ultramarijnblauw.” Het was de duurste kleur, maar wel degene die schilderijen een uitzonderlijke levendigheid gaf.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Top 5 rustgevende kleuren voor slaapkamers
Rood
Dit is de warmste en meest tegenstrijdige van alle kleuren. Deze vurige tint heeft meer tegengestelde emotionele associaties dan welke andere kleur ook: rood wordt geassocieerd met passie en liefde, maar ook met macht en woede.
- Rood is ook een van de meest gebruikte kleuren in marketing: het onderscheidt zich van de rest van het kleurenpalet, heeft meer impact en wordt gebruikt om aandacht te trekken.
- Het verhoogt de hartslag en creëert een behoefte aan urgentie, gevaar of directheid.
- Het wordt gebruikt om de eetlust op te wekken (Engelse link) en impulsaankopen te stimuleren.
- Het vertegenwoordigt liefde maar ook haat.
- Het is de kleur van koningen, van vreugde en gevaar.
- Het vertegenwoordigt bloed en leven.
- Het is een dynamische en verleidelijke kleur die onze meest agressieve kant kan opwekken.
Geel
Deze kleur kan helder en intens zijn en daarom zulke sterke gevoelens oproepen. Geel trekt snel de aandacht, maar kan bij overmatig gebruik schurend werken. Het kan warm en helder overkomen, maar het kan ook vermoeide ogen veroorzaken.
- In marketing staat geel voor optimisme en jeugdigheid.
- Het toont helderheid en wordt vaak gebruikt om de aandacht te vestigen op bepaalde producten in etalages.
- Deze kleur moet niet te veel worden gebruikt in winkels, omdat hij snel vermoeide ogen veroorzaakt. Daarom wordt hij vaak meer gebruikt in de perifere schappen dan in de centrale schappen van een winkel.
- Sommige onderzoeken tonen aan dat intense geeltinten baby’s aan het huilen maken.
- Voor experts in kleurenpsychologie is geel een tegenstrijdige kleur: het vertegenwoordigt zowel goed als slecht, optimisme en jaloezie, begrip en verraad.
- Het verlicht en bevordert creativiteit.
- Het is een mannelijke kleur en in China vertegenwoordigde het de keizerlijke instellingen.
Groen
De kleur groen heeft sterke associaties met de natuur en doet denken aan weelderige grassen, bomen en bossen. Groen wordt beschreven als verfrissend en vredig.
Andere veel voorkomende associaties ermee zijn geld, geluk, gezondheid en afgunst.
Tijd doorbrengen in een natuurlijke groene omgeving of zelfs kijken naar foto’s van groene landschappen in de natuur is in verband gebracht met stressverlichting en verbeterde alertheid. Eén onderzoek vond ook een “groen trainingseffect” (Engelse link) bij deelnemers die binnen oefenden terwijl ze naar een video van de buitenruimte keken met een groene overlay.
- Groen is de kleur van groei, vernieuwing en wedergeboorte.
- Het wordt geassocieerd met gezondheid, natuur, frisheid en vrede.
- Het bevordert het oplossen van problemen, maar ook vrijheid, genezing en rust.
- Matgroen staat voor geld, economie en burgerij.
- Er zijn meer dan 100 tinten groen, waarbij de tussenliggende tinten het gunstigst zijn voor het humeur.
- Het staat ook voor ontluikende liefde.
- Het is een ontspannende kleur, die zelfs nuttig is voor mensen die aan depressies lijden.
Zwart
Voor sommigen roept deze kleur positieve associaties op met aantrekkelijkheid en elegantie. Velen gebruiken zwart echter als symbool voor alles wat negatief is. Door de geschiedenis heen is deze sombere kleur geassocieerd met de dood en alles wat slecht is. Het roept sterke gevoelens op van woede, agressie, angst en verdriet.
- Zwart wordt geassocieerd met elegantie, geheimzinnigheid, mysterie en ook met macht.
- Het wekt sterke emoties op en is een gezaghebbende kleur.
- In de modewereld wordt het beschouwd als stijlvol en geraffineerd.
- Er zijn 50 tinten zwart.
- Zwart symboliseert ook het einde van iets, de dood, verlies.
- Vroeger stond zwart voor priesters, tegenwoordig voor conservatieven.
- In de wereld van de natuurkunde is zwart datgene dat de eigenschap heeft om 100% van het invallende licht te absorberen en dus geen enkele lengte van het spectrum reflecteert. Daarom is zwart door de geschiedenis heen ook gezien als iets dat geassocieerd wordt met gevaar, het kwaad of het hiernamaals.
Wit
Enkele positieve betekenissen die wit kan overbrengen zijn reinheid, frisheid en eenvoud. Deze kleur lijkt op een lege lei en symboliseert een nieuw begin. Aan de negatieve kant kan wit stijf, koud en geïsoleerd overkomen.
- Wit symboliseert onschuld en zuiverheid.
- Het staat voor het begin, de bereidheid om iets nieuws te beginnen.
- Het brengt ruimtelijkheid en eerlijkheid in een ruimte, evenals een gevoel van vrede, genezing en rust.
- Het wordt geassocieerd met perfectie.
- Er zijn 67 tinten wit.
- De witte kraag op kleding symboliseert status.
Paars
Paars wordt geassocieerd met verschillende betekenissen, waaronder wijsheid, creativiteit, koningschap, macht, ambitie en luxe. Het kan ook staan voor magie, extravagantie, vrede, trots, onafhankelijkheid en rijkdom. Paars staat ook voor wijsheid en spiritualiteit. Door zijn mysterieuze aard lijkt het verbonden met het onbekende, het bovennatuurlijke en het goddelijke.
- In de marketing wordt het vaak gebruikt in schoonheids- of antiverouderingsproducten.
- Het brengt kalmte.
- Veel merken gebruiken het om creativiteit, verbeelding en wijsheid te vertegenwoordigen.
- Het wordt geassocieerd met vrouwelijkheid, magie en spiritualiteit.
- Er zijn 41 tinten violet.
- Intens gebruikt veroorzaakt het ambivalentie: het wordt afgeraden om kamers, slaapkamers of winkels met deze kleur te schilderen.
- Violet symboliseert ook kracht, maar ook ambiguïteit.
Oranje
Deze kleur wordt vaak beschreven als energiek. Het kan gevoelens van enthousiasme en opwinding oproepen. Een onderzoek gepubliceerd in Grenzen bleek dat oranje werd beschouwd als een opwindende kleur die het energieniveau kon verhogen en het moeilijk kon maken om moeilijke taken zoals studeren uit te voeren.
- In marketing wordt het geassocieerd met enthousiasme om te winkelen, het weerspiegelt opwinding en warmte.
- Als er echter een sterke oranje kleur wordt gebruikt, kan deze worden geassocieerd met agressie. Zorg er daarom voor dat de toon zacht, vriendelijk en comfortabel is.
- Het is favoriet in de reclamewereld omdat het aanzet tot kopen.
- Het wordt geassocieerd met transformatie en boeddhisme.
Roze
Roze wordt bijvoorbeeld beschouwd als een kalmerende kleur die wordt geassocieerd met liefde, vriendelijkheid en vrouwelijkheid. Hoewel het kalmerende effect van roze is aangetoond, hebben onderzoekers in kleurenpsychologie van Plos één (Engelse link) hebben onderzoekers in kleurenpsychologie ontdekt dat dit effect alleen optreedt bij de eerste blootstelling aan de kleur.
- Het symboliseert charme en beleefdheid.
- In marketing wordt het geassocieerd met de wereld van kinderen of romantiek.
- Het is de toon van erotische tederheid.
- Het symboliseert tederheid, kinderlijkheid of kleinheid.
- Het was de lievelingskleur van Madame de Pompadour.
Bruin
Enkele van de belangrijkste kenmerken die geassocieerd worden met de psychologie van de kleur bruin zijn:
- Het genereert een gevoel van kracht en betrouwbaarheid.
- Het wordt geassocieerd met negatievere emoties (Engelse link) zoals eenzaamheid, verdriet en isolatie.
- Gevoelens van warmte, comfort en veiligheid.
- Net als andere donkere kleuren kan bruin in grote hoeveelheden uitgestrekt, streng en leeg lijken. Vaak beschreven als natuurlijk, nuchter en conventioneel, maar bruin kan ook verfijnd zijn.
Grijs
wordt beschouwd als een neutrale kleur en wordt geassocieerd met evenwicht, orde, respect en elegantie. Het wordt echter ook geassocieerd met middelmatigheid of verval. Lichtgrijs wekt gevoelens op van rust, volharding en kalmte.
Lees ook dit artikel: Hoe kleuren je slaap beïnvloeden
Toepassing van kleurenpsychologie in marketing
In een artikel overde impact van kleur in marketing (Engelse link) bespreekt Satyendra Singh hoe kleur wordt gebruikt afhankelijk van het effect dat het op bepaalde plaatsen moet hebben.
Laten we eens kijken naar een aantal van die gebieden waar kleur en marketing bijna perfect samenkomen.
Kleur in restaurants
Rood is een hongeropwekkende kleur en daarom wordt het gekozen door fastfoodketens. Deze bedrijven gebruiken ook geel om de aandacht van consumenten te trekken, hun zin in eten te versterken en hen te motiveren meer te eten.
Deze tactiek is essentieel om hun inkomsten te verhogen. Toprestaurants kiezen daarentegen voor blauw om hun bezoekers een serene en ontspannen sfeer te bieden.Door een rustige sfeer te creëren, wordt verwacht dat gasten langer blijven.
Langer in het restaurant blijven kan zich vertalen in meer bestellingen, waardoor de inkomsten stijgen.
Kleur in casino’s
Kleuren hebben invloed op hoe we het verstrijken van de tijd voelen.Bij rode verlichting hebben we het gevoel dat de tijd in een rustig tempo voortschrijdt en zien we objecten groter en zwaarder.
Bij blauwe verlichting daarentegen lijkt de tijd te vliegen en voelen objecten lichter en kleiner aan. Casino’s maken gebruik van dit effect door rode verlichting te gebruiken om bezoekers levendig te houden en ze het gevoel te geven dat ze er niet te veel uren doorbrengen.
Kleur in verpakkingen of branding
De diverse kleuren zijn gekoppeld aan verschillende merken. Van het kenmerkende groen van Heineken tot het rood van Coca-Cola.
Deze gedetailleerde aandacht voor kleur weerspiegelt het inzicht van bedrijven in de emotionele kracht van kleur.
Kleur op de markt
Kleuren kennen, net als mode, cycli van populariteit op de markt. Op bepaalde momenten worden sommige kleuren publiekslievelingen, maar na verloop van tijd veranderen deze voorkeuren.
Experts voorspellen welke paletten in de trend zullen zijn, rekening houdend met de bijzonderheden van verschillende bevolkingsgroepen. Op basis van deze voorspellingen, op korte of lange termijn, passen marketeers hun productverpakkingen aan de kleuren in de mode aan en optimaliseren zo de kans dat hun producten worden gekozen omdat ze in lijn zijn met de tinten van het moment.
Kleurenpsychologie: kleurcontroverses
In het verlengde van het onderzoekswerk van Satyendra Singh in het hierboven geciteerde artikel, heeft hij ook een aantal controverses geïdentificeerd met betrekking tot het gebruik van kleur.
Laten we er een paar bekijken.
Kleur en gezondheid
Sinds de oudheid hebben tinten een link met welzijn. In het oude Egypte dompelden artsen de zieken onder in baden met gekleurd licht om verlichting te krijgen bij kwalen.
Vandaag de dag is deze praktijk nieuw leven ingeblazen op het gebied van alternatieve therapieën, waarbij de helende eigenschappen van verschillende kleuren worden benadrukt. Er wordt beweerd dat rood de lever revitaliseert, scharlakenrood de bloeddruk kan verhogen, terwijl paars deze verlaagt.
Oranje stimuleert de longen en bevordert de calciumverwerking, groen stimuleert het zenuwstelsel en geel versterkt de spijsvertering.
Kleur en cultuur
Kleuren hebben diepe banden met traditie en geloof.
In India wordt oranje als zeer heilig beschouwd binnen het hindoeïsme, terwijl, interessant genoeg, de Ndembu van Zambia oranje niet als kleur erkennen. Voor de moslimgemeenschap wordt groen vereerd als een goddelijke kleur.
De Kelten waardeerden groen ook en verwerkten het in huwelijksrituelen, totdat de christelijke traditie wit als huwelijkssymbool ging gebruiken.
Kleur en geslacht
Kleurwaarneming verschilt tussen mannen en vrouwen. Mannen voelen zich meer op hun gemak met tinten als grijs, wit en zwart.
Aan de andere kant wordt gedacht dat vrouwen meer reageren op mengkleuren van rood en blauw. Bovendien, merkt Satyendra Singh op, is de combinatie van rood en blauw aantrekkelijk voor volwassenen.
Deze gegevens, afkomstig uit onderzoek dat door de eerder genoemde auteur wordt aangehaald, geven aan dat er sekseverschillen zijn in hoe kleuren worden waargenomen.
Kleurenpsychologie: welke kleuren worden het meest geliefd?
Eva Heller geeft in haar boek Colour Psychology: How Colours Act on Feelings and Reason een lijst van de kleuren die het meest geliefd zijn in procenten:
- blauw: 45
- groen: 15
- rood: 12
- zwart: 10
- geel: 6
- violet: 3
- oranje: 3
- wit: 2
- roze: 2
- bruin: 1
- goud: 1
Kleurenpsychologie: slotoverwegingen
Het is heel goed mogelijk dat meer dan één van ons zich niet in deze beschrijvingen herkent. Zoals we in het begin al aangaven, reageert de impact van elke tint soms afzonderlijk op onze ervaringen.
Op commercieel en artistiek niveau zijn deze basisprincipes echter altijd nuttig en effectief. We zijn ons er ook van bewust dat andere kleuren zoals bruin, goud, zilver en grijs in deze lijst ontbreken.
We hebben ons wat betreft de kleurenpsychologie beperkt tot het beschrijven van die kleuren die de grootste impact op ons hebben, die het meest gebruikt worden door de kunstwereld en neuromarketing en die, bijna zonder dat we het beseffen, ons leven sieren en ons stiekem beïnvloeden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Akers, A., Barton, J., Cossey, R., Gainsford, P., Griffin, M., & Micklewright, D. (2012). Visual color perception in green exercise: Positive effects on mood and perceived exertion. Environmental science & technology, 46(16), 8661-8666. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/es301685g
- Bakhshi, S., & Gilbert, E. (2015). Red, purple and pink: The colors of diffusion on Pinterest. PloS one, 10(2), 1-20. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0117148
- Birren, F (2013) Color psychology and color therapy. Martino Fine Books.
- Cherry, K. (2020, 28 de mayo). Color psychology: does it affect how you feel. Verywellmind. Consultado el 23 de agosto de 2022. https://www.verywellmind.com/color-psychology-2795824
- Costa, M., Frumento, S., Nese, M., & Predieri, I. (2018). Interior color and psychological functioning in a university residence hall. Frontiers in Psychology, 9, 1-13. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.01580/full
- Elliot, A. J. (2015). Color and psychological functioning: a review of theoretical and empirical work. Frontiers in psychology, 6, 1-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383146/
- Gamble, K. R., Howard Jr, J. H., & Howard, D. V. (2014). Not just scenery: viewing nature pictures improves executive attention in older adults. Experimental aging research, 40(5), 513-530. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0361073X.2014.956618
- Heller, Eva (2004) Psicología del color: cómo actúan los colores sobre los sentimientos y la razón. Gustavo Gili.
- Singh, S. (2006). Impact of color on marketing. Management decision, 44(6), 783-789. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/00251740610673332/full/html?__hstc=61077491.cd3c2a174b7e24cebe646c376bc5657f.1490486400076.1490486400077.1490486400078.1&__hssc=61077491.1.1490486400079&__hsfp=1773666937
- Thorndike, A. N., Sonnenberg, L., Riis, J., Barraclough, S., & Levy, D. E. (2012). A 2-phase labeling and choice architecture intervention to improve healthy food and beverage choices. American journal of public health, 102(3), 527-533. https://ajph.aphapublications.org/doi/full/10.2105/AJPH.2011.300391
- Wong, Wucius (2006). Principios del diseño en color. Gustavo Gili.