Top 5 rustgevende kleuren voor slaapkamers

Gebaseerd op de psychologie van kleur, is het essentieel om te weten hoe je die tonen kiest die rust bevorderen om een diepe rust te garanderen.
Top 5 rustgevende kleuren voor slaapkamers

Laatste update: 20 maart, 2023

De sfeer van de plaatsen waar we wonen kan onze stemming beïnvloeden en gevoelens van rust, welzijn en harmonie opwekken. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van alle voordelen van het schilderen van je slaapkamer met rustgevende kleuren. Dit niet alleen om positieve emoties op te roepen, maar ook om de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Dit is veel meer dan een banale of decoratieve kwestie. Het is een grote hulp om te weten hoe je de kleuren kunt kiezen die je in de slaapkamers wilt gebruiken om een ontspannen sfeer te creëren die synchroon loopt met jouw persoonlijke voorkeuren.

Er is een grote verscheidenheid aan tinten is om de muren te schilderen of te decoreren met meubels. Daarom presenteren we je vandaag een basisgids voor de kleuren die je in gedachten zou moeten houden.

Wat zijn de rustgevende kleuren die je in je slaapkamer zou moeten gebruiken?

Er is niet één kleur die in slaapkamers zou moeten overheersen om ontspanning en een goede nachtrust te bevorderen, omdat het allemaal afhangt van de smaak van elke persoon en de sfeer die je wilt creëren. Hier zijn echter enkele van de meest populaire tinten die vaak in slaapkamers worden gebruikt en waarom ze als goed worden beschouwd.

1. Blauw

Blauw is een van de meest populaire keuzes voor het schilderen van slaapkamers vanwege het vermogen om ontspannende en kalmerende omgevingen te creëren. Verschillende onderzoeken hebben gemeld dat blauwe tinten een kalmerend effect hebben op het menselijk brein door stressniveaus en hartslag te verminderen. Daarom kunnen ze bijdragen aan een betere nachtrust.

Tegelijkertijd wordt blauw geassocieerd met water en lucht, waardoor het een natuurlijke en rustige kleur is, ideaal voor een ruimte die bedoeld is voor rust en sereniteit. Bovendien kan het verven van de muren van een slaapkamer met een van de verschillende tinten ervoor zorgen dat deze er groter en luchtiger uitziet, iets dat handig is als je een kleine ruimte hebt.

2. Groen

De kleur groen in de slaapkamer

Groen is een kleur die geassocieerd wordt met de natuur en een ontspannend effect heeft op lichaam en geest. Het is een kleur die rust, harmonie en balans uitstraalt. Groen is een uitstekende keuze als je een omgeving wilt creëren die bevorderlijk is voor het vermijden van stress.

Volgens informatie van de American Psychological Association is groen een kleur die ook verband houdt met fysieke en mentale groei en herstel. Als gevolg hiervan kan het de concentratie en productiviteit helpen bevorderen. Als je je slaapkamer als werkruimte gebruikt, kan groen een goede keuze zijn. Zowel om je geest te stimuleren als om je gefocust te houden.

3. Beige of crème

Als je op zoek bent naar een kleur die niet te opzichtig is en makkelijk te combineren is met andere elementen van je slaapkamer, dan kan beige of crème een goede keuze zijn. Omdat het een lichte kleur is, lijken ruimtes groter en luchtiger. Daarom, als je slaapkamer klein is of lage plafonds heeft, kan het schilderen in deze tint helpen om een gevoel van ruimte en lichtheid te creëren.

Net als de vorige kleuren heeft ook beige een ontspannende en geruststellende werking op lichaam en geest. Daarnaast kan het gemakkelijk gecombineerd worden met andere tinten. Omdat het een warme en aangename kleur voor het oog is, helpt het ook om een betere slaapomgeving te creëren.

4. Lila of lavendel

Een lila slaapkamer

Dit is een van de meest ideale rustgevende kleuren om rust en ontspanning te bevorderen en tegelijkertijd een vleugje persoonlijkheid aan de slaapkamer toe te voegen. Lila wordt geassocieerd met creativiteit en spiritualiteit. Als je dus iemand bent die waarde hecht aan inspiratie in je leven, kan het verven van je slaapkamer met deze tint je helpen die creatieve vonk te vinden.

Tegelijkertijd wordt lichtpaars geassocieerd met vrouwelijkheid en romantiek. Dus als je op zoek bent naar een slaapkamer met een romantische en vrouwelijke sfeer, kan dit een uitstekende keuze zijn

5. Grijs

Grijs is een neutrale en tijdloze kleur die vaak in slaapkamers wordt gebruikt om een sfeer van rust en ontspanning te creëren. Omdat het een kleur is die niet opzichtig is en geen sterk emotioneel effect heeft, is het ook ideaal om rust te bevorderen. Daarnaast kan het de aandacht afleiden naar andere opvallende elementen van de kamer, zoals meubels of decoraties.

Als je geen grote fan bent van felle kleuren, is grijs een elegante en verfijnde optie die je slaapkamer een uniek tintje geeft. Je kunt kiezen uit een breed scala aan kleuren en tinten, van licht en zacht tot donker en diep. Dus als je van een minimalistische of eigentijdse stijl houdt, is grijs een goede keuze voor jou.

Welke kleuren moet je vermijden in de slaapkamer?

Over het algemeen moeten te felle kleuren in slaapkamers worden vermeden. Deze omvatten tinten zoals felrood en oranje, die worden beschouwd als energieke en opbeurende kleuren.

Rood kan bijvoorbeeld een natuurlijk vecht- of vluchtinstinct opwekken, waardoor je alerter en bewuster wordt van je omgeving. Felroze of neonroze en paars zijn ook vaak overdreven stimulerend als je je klaarmaakt om te gaan slapen.

Donkere tinten grijs en bruin kunnen op hun beurt gevoelens van onveiligheid oproepen. Daarom, als je voor een levendige kleur wilt kiezen, overweeg dan een meer gematigde versie. Fel paars kan worden vervangen door lavendel en brandweerrood door een zachte zalmkleur.

Durf je slaapkamer te schilderen met rustgevende kleuren

Het creëren van een goede slaapomgeving vereist aandacht voor die details die diepe rust kunnen beïnvloeden. Dus, naast het overwegen van de beste rustgevende kleuren om je slaapkamer te schilderen, moet je proberen te slapen op op een matras van goede kwaliteit die je helpt om gemakkelijker in slaap te vallen.

Houd daarom bovenstaande informatie in je achterhoofd en creëer in je slaapkamer een ideale sfeer om elke nacht uit te rusten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Clay, R. (2001). Green is good for you. Vol 32, No. 4. American Psychological Association.
  • Elliot, A. J., & Maier, M. A. (2014). Color psychology: Effects of perceiving color on psychological functioning in humans. Annual review of psychology, 65, 95-120.
  • Jonauskaite, D., Parraga, C. A., Quiblier, M., & Mohr, C. (2020). Feeling Blue or Seeing Red? Similar Patterns of Emotion Associations With Colour Patches and Colour Terms. i- Perception, 11(1), 2041669520902484.
  • Lichtenfeld, S., Elliot, A. J., Maier, M. A., & Pekrun, R. (2012). Fertile green: Green facilitates creative performance. Personality and Social Psychology Bulletin. 2012; 38(6): 784-797.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.