Kinderen met beperkingen en de invloed hiervan op hun familie

Kinderen met beperkingen en de invloed hiervan op hun familie

Laatste update: 27 oktober, 2019

Een nieuw gezinslid is negen van de tien keer een zegen. Iedereen bereidt zich voor op de kleine en staat klaar om de gelukkige ouders te feliciteren. Die tiende keer, is de situatie echt langer niet zo ideaal. In sommige gevallen gebeurt er iets onverwachts of treedt een bepaald probleem op waar we niet omheen kunnen. Bijvoorbeeld de geboorte van kinderen met beperkingen.

Graag willen we voorop stellen problemen nooit de schuld van de kinderen zijn. We gaan het hier dan ook hebben over de effecten die bepaalde beperkingen bij een kind kunnen hebben op zijn sociale omgeving.

Begrijpen hoe het nieuws en de geboorte zelf de familie beïnvloedt is van essentieel belang om de bijkomende uitdagingen aan te kunnen. Lees verder om hier meer over te weten komen!

“Het zijn niet de beperkingen die je definiëren, het draait om hoe je omgaat met de uitdagingen die beperkingen je opleveren.”

-Jim Abbot-

Kinderen met beperkingen en de invloed hiervan op gezinsdynamiek

Ten eerste kunnen kinderen met beperkingen de verschillende gezinsleden en de onderlinge relaties beïnvloeden. We hebben in gedachten te houden dat deze omstandigheden verschillende obstakels in verschillende levensfases kunnen opleveren. Dit kan tot oplopende spanningen tussen gezinsleden leiden.

Als deze spanningen niet begrepen en goed beheerst worden, is het niet verwonderlijk dat allerlei soorten conflicten zich kunnen voordoen. De ouders kunnen bijvoorbeeld afstandelijker worden en minder goed met elkaar gaan communiceren. Dit kan op zijn beurt leiden tot een vicieuze cirkel van ongemak waaraan men moeilijk een einde kan maken.

Kinderen met beperkingen

Een andere mogelijke uitkomst is dat er juist conflicten met het kind ontstaan. Dit gebeurt onder andere wanneer de ouders het kind te veel willen beschermen of als hun autonomie anderszins beperkt wordt.

Hierdoor kan een ouder de capaciteiten en vermogens van het kind die niet aangedaan zijn, niet langer zien. Zodoende zullen ze ook niet opmerken dat een zekere mate van onafhankelijkheid heel goed mogelijk is.

Ook kan er een probleem ontstaan tussen broers en zussen. Deze problemen kunnen zich voordoen als de ouders meer verantwoordelijkheden aan de broers of zussen zonder beperkingen opleggen. Zo’n moeilijke situatie kan ook resulteren in een gevoel van schaamte en ontkenning onder de broers en zussen.

Het is echter niet alleen maar kommer en kwel. Die situatie kan het gezin namelijk ook op een positieve manier beïnvloeden. Het kan de familiebanden versterken en mensen dichter bij elkaar brengen. Met andere woorden: het kan iedereens veerkracht verbeteren.

“De uitdagingen in ons leven bestaan om ons karakter te versterken, niet om ons te overrompelen.”

Nick Vujicic

Kinderen met beperkingen en de invloed hiervan op sociale omgevingen en werkomgevingen

Al blijft de maatschappij vooruitstreven, er bestaan vandaag de dag vooralsnog veel misverstanden omtrent mensen met beperkingen. Men wijst deze mensen nog steeds af.

Een consequentie hiervan is dat gezinnen of kinderen met beperkingen zichzelf al snel isoleren. Velen hebben maar enkele mensen in hun sociale omgeving en doen niet mee aan vrijetijdsactiviteiten.

Dit kan ook een rol spelen in een werkomgeving. Als gezinsleden denken dat hun nieuwe gezinssituatie niet te herenigen is met hun werksituatie, nemen ze misschien ontslag.

Ook al doen ze dit met de beste bedoelingen (voor hun gezin), het kan toch een bron van spanning worden. Dit komt doordat zo’n ontslag het welzijn van dit gezinslid en de financiële situatie aanzienlijk kan beschadigen.

“De wereld maakt zich meer zorgen over beperkingen dan mensen met beperkingen zelf.”

-Warwick Davis-

Kind bij zijn moeder

Kinderen met beperkingen en de invloed hiervan op de gezondheid van de gezinsleden

Al het bovengenoemde heeft niet op iedereen hetzelfde effect. Zoals je je wellicht echter kunt voorstellen, kunnen deze situaties omtrent gezin, maatschappij, werk en financiën de gezondheid van het gezin beïnvloeden. Dit geldt vooral voor degenen die de verantwoording nemen voor de zorg van iemand met een beperking.

De overmatige verantwoordelijkheid voor het dragen van de zorg voor iemand met een beperking, kan tot een emotionele last leiden bij de primaire verzorgers. Het is dan ook te verwachten dat emoties zoals verdriet, boosheid, angst of zelfs schuldgevoelens omtrent de huidige situatie de kop opsteken bij deze mensen.

De effecten bestaan echter niet een een psychologisch vacuüm. De verzorgers zouden zich ook lichamelijk vermoeider en sneller uitgeput kunnen voelen. Ook dit kan tot gezondheidsproblemen leiden.

Zoals we eerder al zeiden kan het hebben van kinderen met beperkingen veel obstakels met zich meebrengen. Deze kunnen echter in gunstige situaties omgezet worden, als we maar weten hoe we hier het beste mee om kunnen gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.