Gezinnen met kinderen met een beperking

Gezinnen met kinderen met een beperking
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer mensen manieren bedenken om gezinnen met kinderen met een beperking te helpen, is het doneren van spullen of geld vaak het eerste dat bij ze opkomt. We denken dat hiermee hun problemen zijn opgelost, maar realiseren ons vaak niet dat er veel meer voor nodig is.

Deze gezinnen hebben tenslotte niet alleen financiële behoeften, maar ook emotionele, sociale en informatieve behoeften. Deze lijken misschien minder belangrijk, maar ze zijn absoluut fundamenteel. Als we willen dat onze samenleving vooruit blijft gaan en een plaats wordt waar iedereen die erin leeft een goed leven kan leiden, moeten we ons bewust zijn van de echte behoeften. Als dit iets is dat je wilt, blijf dan lezen!

“Het is niet de handicap die jou definieert; het is hoe je omgaat met de uitdagingen die de handicap met zich meebrengt.”
-Jim Abbott-

De behoeften van gezinnen met kinderen met een beperking

1. Informatie

Wanneer een persoon erachter komt dat zijn kind een beperking heeft, zit hij met een eindeloze lijst met vragen, soms zonder antwoorden. Artsen zijn zich er soms niet eens van bewust dat gezinnen met kinderen met een beperking een enorme behoefte aan informatie hebben.

Ten eerste moet het gezin de beperking begrijpen. Dit is een fundamenteel onderdeel van het accepteren en internaliseren van deze nieuwe realiteit in het gezin. Maar het is niet alleen dat. Het gezin moet ook weten welke stappen het vanaf dat moment moet nemen. Dat betekent dat er duidelijkheid moet bestaan over de rol van opvoeder evenals welke middelen beschikbaar zijn voor ondersteuning.

Meisje in rolstoel met haar vriendin

Deze behoefte aan informatie zal nooit verdwijnen. Naarmate het kind groeit en zich ontwikkelt, zullen er altijd veranderingen zijn die nieuwe vragen oproepen. In elke fase van het leven zullen er nieuwe situaties zijn waarvoor nieuwe informatie nodig is.

Als laatste is het ook belangrijk om het bewustzijn te vergroten en het publiek voor te lichten over beperkingen. Nog belangrijker is misschien dat scholen en de mensen die het dichtst bij de familie staan, op de hoogte worden gebracht.

“Als de wereld vindt dat je niet goed genoeg bent, weet dan dat dit een leugen is. Vraag om een second opinion.”
Nick Vujicic

2. Emotionele behoeften

We moeten niet vergeten dat gezinnen met kinderen met een beperking niet alleen onzekerheid ervaren, maar vaak ook een hele reeks andere negatieve emoties. Daarom is emotionele steun hier zo essentieel. De geestelijke gezondheid van het gezin hangt ervan af.

Het is normaal om je als ouder zorgen te maken om je kind. Stel je dan ook eens voor wat er omgaat in de hoofden van ouders die net de diagnose krijgen. Het kan ontzettend beangstigend zijn. Het is ook normaal dat deze ouders zich machteloos voelen omdat ze het niet ongedaan kunnen maken. Misschien voelen ze zich zelfs schuldig omdat ze ergens zichzelf de schuld geven voor wat er met hun kind gebeurt.

“Je kunt je leven niet baseren op de verwachtingen van andere mensen.”

-Stevie Wonder-

Gezinnen met kinderen met een beperking hebben ook ondersteuning nodig op het moment dat de angst, woede en het verdriet waar verzorgers zo vaak onder lijden zich voordoet. De eerste stap zal zijn om te begrijpen dat deze emoties normaal zijn. Vervolgens kunnen ze erdoorheen werken om de intensiteit en duur van deze gevoelens te verminderen.

3. Sociale behoeften

De laatste fundamentele behoefte van gezinnen met kinderen met een beperking, en iedereen anders overigens, is sociale steun. De gezinnen hebben de steun van hun vrienden en familieleden nodig.

Iemand hebben om openlijk mee te praten en gedachten en emoties mee te delen zonder zich te hoeven schamen, zal enorm behulpzaam zijn. Het zal de gezinnen in staat stellen de uitdagingen te overwinnen. Maar het gaat nog verder dan dat. Het zal ze ook helpen om betere verzorgers te zijn.

Meisje sport in een rolstoel

We hebben nog een hele weg te gaan als het gaat om het begrijpen en ondersteunen van gezinnen met kinderen met een beperking. Het zal echter al enorm helpen als we onthouden dat hoewel materiële behoeften altijd wel belangrijk zijn in deze situaties, geld niet alles oplost. Informatie en ondersteuning zijn van het grootste belang.

Afbeeldingen met dank aan Nathan Anderson, Josh Appel en Audi Nissen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.