Kinderen en technologie: zo bevorder je verantwoord gebruik
Voor velen van ons geldt dat we zijn opgegroeid zonder de afleiding van moderne technologie. Of misschien begon het net op te komen, maar de rol ervan was in ieder geval beperkt. We konden niet wachten om naar buiten te gaan en te spelen. Een tol, enkele knikkers of een bal waren al genoeg om ons gelukkig te maken. Tegenwoordig lijkt de situatie echter te zijn veranderd, en overschrijdt deze soms alle grenzen. Dit brengt ons tot de vraag: als het aankomt op kinderen en technologie, hoe bevorderen we verantwoord gebruik?
Het is gebruikelijk dat kleintjes hun vrije tijd tegenwoordig al vastgelijmd aan schermen doorbrengen. De tv gaat aan zodra ze van school komen en vervolgens wordt de tablet of mobiele telefoon van papa of mama gepakt. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat onze kinderen verslaafd raken aan technologie?
“We leven in een maatschappij die absoluut afhankelijk is van wetenschap en technologie en toch zijn de dingen zo geregeld dat bijna niemand iets van wetenschap en technologie begrijpt. Dit is vragen om problemen. ‘
Kinderen en technologie: je kind achter het scherm vandaan krijgen
Als we moeite hebben om een kind iets te laten doen (zoals eten bijvoorbeeld), wenden we ons al snel tot het internet of de televisie. We zetten wat tekenfilms aan, zodat hij niet van streek raakt. Het houdt hem stil. Misschien denk je bij jezelf: is dit dan zo erg? Want het werkt wel. Het probleem zit hem echter in overmaat en afhankelijkheid.
Het kan dan ook een punt bereiken dat het kind elke keer een driftbui zal krijgen als hij moet eten, tenzij we hem voor een scherm plaatsen. Hij kan weigeren te eten als hij zijn tekenfilms niet heeft. Wat kun je nu doen als de remedie erger is dan de kwaal? Dit brengt ons bij de kern van de zaak.
“De remedie is erger dan de kwaal.”
-Spaans gezegde-
Waar het op aankomt is dat verkeerd gebruik van technologie er uiteindelijk voor kan zorgen dat onze kinderen uren per dag naar schermen staren. Ze besteden minder tijd aan andere activiteiten, zoals spelen met andere kinderen, praten met hun gezinsleden, rusten of studeren. De kwaliteit (en kwantiteit) van hun relaties kan dan ook aanzienlijk afnemen. Ze kunnen volledig geïsoleerd raken en alle sociale steun verliezen.
Hetzelfde gebeurt met hun cijfers. Meer tijd voor de tv betekent tenslotte minder tijd voor huiswerk. Uiteindelijk, en driftbuien zijn hiervan een teken, kan het gedrag van kinderen storend en problematisch worden. Kinderen kunnen zelfs gedragsstoornissen ontwikkelen.
“Technologie is slechts een hulpmiddel. Mensen gebruiken hulpmiddelen om hun leven te verbeteren. ”
-Tom Clancy-
Kinderen en technologie: ouders zijn de sleutel tot verandering
Als het aankomt op kinderen en technologie, moeten we weten dat de sleutel tot het vermijden van alle bovenstaande problemen in onze handen ligt. Wij als ouders kunnen thuis het verantwoord gebruik van nieuwe technologie stimuleren. Als technologie op de juiste manier wordt gebruikt, hoeft het helemaal niet iets slechts te zijn. Op deze manier zullen we onze kleintjes aanmoedigen om er op een gebalanceerde, gezonde manier gebruik van te maken.
Om ervoor te zorgen dat onze kinderen het gebruiken als een bron van informatie, leren en entertainment, moeten we eerst weten wat onze kinderen leuk vinden. Surfen op het internet of samen een videospelletje spelen, zal ons helpen om contact met ze te maken. Het stelt ouder en kind in staat om elkaar beter te leren kennen en beter te communiceren. Door dit te doen, zullen we precies weten wat ze nog meer leuk en niet leuk vinden.
Bovendien kunnen we andere activiteiten voorstellen die ze in hun vrije tijd kunnen doen. We kunnen bijvoorbeeld voorstellen dat ze een boek lezen over een onderwerp waarvan we al weten dat ze er bijzonder enthousiast over zijn. Dit is effectiever dan simpelweg vragen of ze iets willen lezen in het algemeen. Het is een goede manier om ze te motiveren om nieuwe manieren te vinden om plezier te maken. Hetzelfde geldt voor sport of andere dingen waar hun interesse naar uitgaat.
Kinderen en technologie: regels vaststellen
Maar niet alleen dit, we moeten ook de tijd die onze kinderen aan technologie besteden controleren. Als richtlijn wordt aanbevolen om het gebruik van televisie te beperken tot één uur per dag. Videospelletjes mogen slechts drie of vier uur per week worden gespeeld. Als ouders moeten we dan ook een schema opstellen voor deze activiteiten, zodat onze kinderen duidelijk weten wanneer ze deze wel en niet mogen doen.
In dit opzicht is het dan ook een goed idee om de televisies, spelconsoles en computers op een plek te zetten die voor iedereen toegankelijk is. Zet ze dus niet in de kinderkamers. Zo kunnen we een beetje in de gaten houden welke sites ze bezoeken op het internet en welke programma’s ze kijken op tv.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze geschikt zijn voor hun leeftijd. Bovendien zullen we zo ook voorkomen dat ze zich isoleren van de rest van het gezin of niet genoeg slaap krijgen.
Tot slot, onthoud dat er allerlei manieren bestaan om kinderen op te voeden. Iedere ouder doet dit op zijn eigen manier. Als het aankomt op positieve bekrachtiging of juist het geven van straf, is het echter beter om voor dit doel geen nieuwe technologieën te gebruiken. Beloon ze bijvoorbeeld niet met een nieuwe telefoon, maar pak deze ook niet af als straf. Door dit wel te doen, maken we deze dingen veel te belangrijk in het leven van onze kinderen en zullen ze alleen maar meer nervositeit ervaren als ze er geen toegang toe hebben.