Dagelijks lezen en de voordelen die het biedt

Lezen is een uiterst rijke activiteit die ons in staat stelt om taalkundige aspecten te leren kennen, maar ons ook in staat stelt nieuwe werelden te ontdekken.
Dagelijks lezen en de voordelen die het biedt

Laatste update: 04 april, 2024

Boeken zijn tegenwoordig toegankelijker dan ooit, en bovendien vaak ook erg goedkoop. Je kunt kiezen uit verschillende formaten (hardcover, paperback, digitaal), waardoor het iedereen een stuk gemakkelijker is gemaakt om te lezen. Boeken zijn toegankelijk, ze zijn divers … maar hoeveel tijd besteed jij aan het lezen ervan? Als je je niet eens meer kunt herinneren wanneer ook alweer precies de laatste keer was dat je een boek hebt gelezen, dan kun je stellen dat er iets mis is. Dagelijks lezen biedt namelijk voordelen die je gewoon niet aan je voorbij mag laten gaan.

Lezen verrijkt je geestelijk en zorgt ervoor dat je hersenen op topniveau blijven werken. Maar dan hebben we het wel over het lezen van boeken, niet over tijdschriften of kranten of over je favoriete blog. Het verhaal moet diepgaand zijn, personages, handelingen en hoofdstukken met elkaar verbinden en ze vergelijken met de echte wereld. In dit artikel gaan we het daarom hebben over enkele van de redenen waarom je op zoek zou moeten gaan naar een boek dat bij je past (en waarom je er gelijk je tanden in moet zetten).

Dagelijks lezen zorgt ervoor dat je hersenen op topniveau blijven functioneren.

Dagelijks lezen bevordert je emotionele intelligentie

Lezen helpt je om je in te leven in de verschillende soorten mensen die je volgt in hun avonturen. Veel van hen ervaren gevoelens die je zelf al eens hebt ervaren, en dat helpt je om jezelf in hen te verplaatsen. Natuurlijk zou je dit veel vaker doen als je van lezen een dagelijkse gewoonte hebt gemaakt.

Dagelijks lezen biedt veel voordelen

Het geeft je een grotere woordenschat

Dit is een van de meest bekende voordelen van lezen. Dagelijks lezen helpt je namelijk om een verband te leggen tussen de woorden die je uitspreekt en de woorden die je leest. Hoe meer je leest, hoe groter je woordenschat wordt, vooral als je tussen verschillende genres afwisselt.

Meer algemene kennis over de wereld en verschillende culturen

Het maakt niet uit of je nu een non-fictieverhaal of een fictief verhaal leest, je kennis over de wereld en culturen zal groter worden. Zelfs de meest fantastische verhalen zijn geïnspireerd door legendes, geschiedenis en alle andere soorten verhalen die er bestaan in onze wereld. Dagelijks lezen geeft je toegang tot een heleboel informatie die nuttig of gewoon interessant kan zijn.

Betere spelling

Dit is nog een bekend voordeel van lezen. Het is waar, veel lezen zorgt ervoor dat je beter schrijft. Het is interessanter dan een hoop spellingsregels te onthouden. Hoe vaker je een geschreven woord ziet, hoe gemakkelijker je je zult herinneren hoe je het moet spellen.

Geen stress meer

Een pauze nemen van je verplichtingen (en vooral je stress) door elke dag even te lezen, is zeer nuttig. Het gaat verder dan alleen wat tijd voor jezelf nemen. Het betekent ook dat je je aandacht richt op iets waar je geest helemaal van in de ban raakt. Als je gefocust bent op wat er in het boek aan de hand is, dan zal je waarschijnlijk niet zo veel meer bezig zijn met je eigen takenlijst.

Dagelijks lezen vermindert stress

Kritisch denkvermogen

Hoe meer je leest, hoe meer problemen je tegenkomt (fictief natuurlijk). Dit kan handig zijn als het gaat om het innemen van een standpunt in een conflict, aangezien er niet veel mensen zijn die geen mening vormen als er sprake is van een conflict. Terwijl je leest, vertellen de personages je hun gedachten over het probleem, en dat zal je helpen om te beslissen of je aan hun kant staat, tegen hen bent, of zelfs of je bereid bent van mening te veranderen.

Plezier en vermaak

Tegenwoordig nemen we allemaal veel meer audiovisuele inhoud op, hierdoor vergeten we soms dat onze verbeelding tijdens het lezen eigenlijk de beste bron van audiovisuele inhoud is. Het is erg vermakelijk om je de personages en de plaatsen waar ze naartoe gaan in te beelden, omdat je ze aanpast aan je eigen smaak, ervaringen en wensen.

Hoe je van dagelijks lezen een gewoonte kunt maken

Het is niet makkelijk om te lezen als het geen gewoonte is. Sommige mensen hebben de gewoonte verloren, maar anderen hebben de gewoonte nooit gehad. Nu je weet hoe belangrijk lezen is, kun je je gaan richten op hoe je er een gewoonte van kunt maken:

  • Vergeet niet dat lezen leuk moet zijn. Als het geen gewoonte voor je is, kan het moeilijk zijn om te onthouden dat lezen leuk, versterkend en zelfs onthullend kan zijn. Je moet het gewoon een kans geven. Zodoende kan het je dat zelf laten zien.
  • Probeer elk boek als een prestatie te zien. Het positieve gevoel dat je krijgt nadat je een boek hebt voltooid, kan ervoor zorgen dat je alweer aan het volgende wilt beginnen.
  • Neem je boek overal mee naar toe. Of het nu een hardcopy is of digitaal (hoewel dit beter werkt als het een hardcopy is), het is altijd goed om je boek bij de hand te hebben. Hierdoor kun je overal lezen. In het openbaar vervoer of ergens in de wachtkamer. Dit is een stuk beter dan altijd maar op je telefoon te zitten.
  • Lees wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt. Door gewoontes te verbinden, worden ze sterker en gaan ze langer mee. Bijvoorbeeld door je tijd voor jezelf te combineren met de tijd om te lezen.
  • Lees wat je leuk vindt. Je hoeft niet elk boek waar je aan begint uit te lezen. Als je een boek niet leuk vindt, hoef je het niet te lezen. Besteed je tijd aan een boek dat je interessant vindt. Lezen hoort namelijk een positieve ervaring te zijn.
Dagelijks lezen is goed voor je

Tot slot…

Het is belangrijk om te onthouden dat lezen een langzaam proces is. Je zult niet van de ene op de andere dag een boekenworm worden. Dus begin eenvoudig en gestaag. Dit zal veel helpen als je er een gewoonte van wilt maken. Als je er eenmaal bent, geniet er dan van en deel je ervaring met anderen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.