Gameverslaving: symptomen en behandeling

Gameverslaving: symptomen en behandeling

Laatste update: 28 mei, 2018

Gameverslaving is een zeer actueel onderwerp. Technologische ontwikkelingen, samen met de invloed van het internet, hebben videogames ontzettend toegankelijk gemaakt, vooral online. In feite zijn het de online games die psychologisch deskundigen de meeste zorgen baren, omdat ze gemakkelijk serieuze verslavingen kunnen veroorzaken.

Maar wanneer spreken we van verslavend gedrag? Is iedereen die te veel videogames speelt eraan verslaafd? Laten we eens wat dieper op deze vragen ingaan.

Wat is gameverslaving?

Overmatige activiteit is niet hetzelfde als verslavende activiteit. Wat de twee onderscheidt en wat het mogelijk maakt om iets als een verslaving te diagnosticeren is hoeveel invloed het heeft op het leven van de persoon. Dat wil zeggen, iemand met een gameverslaving zal veel van zijn leven missen omdat hij continu videogames aan het spelen is.

Jongen met gameverslaving

Om een gameverslaving te identificeren en te kunnen voorkomen en behandelen, moet je weten dat er enkele belangrijke gedragsindicatoren zijn. Om je een idee te geven, volgen hier enkele bijbehorende symptomen:

  • Aandacht: videogames worden het middelpunt van het leven van de persoon. Hij is er ontzettend veel mee bezig, ook als hij niet aan het spelen is. Hetzelfde geldt voor zijn gevoelens en acties, alles draait om videogames.
  • Stemmingswisselingen: iemand met een gameverslaving vertoont een subjectief gevoel van euforie en opwinding tijdens het spelen.
  • Tolerantie: net als bij een drugsverslaving, hebben mensen met een gameverslaving een groeiende behoefte om te spelen en dezelfde high te krijgen als ze deden toen ze net begonnen met spelen. Dat betekent dat ze steeds meer tijd zullen besteden aan het spelen van videogames, en zo ontstaat een vicieuze cirkel.
  • Ontwenningsverschijnselen: wanneer ze niet kunnen spelen, of wanneer ze minder tijd hebben om te spelen, zullen mensen met een gameverslaving symptomen vertonen die lijken op de ontwenningsverschijnselen die mensen doormaken wanneer zij afkicken van drugs. Er is bijvoorbeeld sprake van prikkelbaarheid, een slecht humeur, etc.
  • Conflict: dit slaat zowel op interpersoonlijke conflicten als op conflicten met andere activiteiten of met zichzelf. De gameverslaving heeft invloed op hun relaties en er zullen ook conflicten op het werk of op school ontstaan. Tegelijkertijd zal de persoon het gevoel krijgen dat hij de controle verliest.
  • Terugval: na perioden van onthouding of controle valt de persoon regelrecht terug in zijn oude, verslavende gedragspatronen.

Behandelingen bij gameverslaving

Omdat de gameverslaving een redelijk recent probleem is waar nog niet veel onderzoek naar is gedaan, zijn er nog maar weinig behandelingen beschikbaar. Bovendien zijn er bepaalde andere factoren die het moeilijker maken om vooruitgang te boeken op dit gebied, zoals de groei van de videogamesector, de relatief lage kosten die de verslaving met zich meebrengt en de tolerante opstelling van de algemene bevolking tegenover dit soort activiteiten.

Mensen spelen videogames

Toch zijn er enkele dingen die je kunt doen om een gameverslaving te voorkomen. De groepen die bijzonder kwetsbaar zijn, zijn kinderen en tieners. Er bestaan dan ook enkele methoden die ouders kunnen toepassen als zij vermoeden dat hun kind verslaafd is aan videogames.

Advies voor ouders

  • Controleer welke games je kind het meest speelt, en vervang indien nodig de gewelddadige games door meer educatieve games.
  • Moedig het kind aan om in groepen te spelen. Dat zal voorkomen dat hij zichzelf isoleert en bevordert tevens sociale interactie.
  • Maak afspraken over de regels en de hoeveelheid tijd die hij mag spelen. Maak bijvoorbeeld de afspraak dat hij elke middag twee uur mag spelen als hij zijn huiswerk heeft gedaan.
  • Zorg dat je actief naar je kind luistert. Je moet niet vergeten dat er een reden is voor zijn gedrag. Het kan goed zijn dat hij last heeft van een probleem in andere delen van zijn leven en dat hij dat op deze manier probeert te communiceren of uit te drukken.
  • Als geen van deze stappen werkt, kun je de spelcomputer een tijdje weghalen totdat je denkt dat het weer goed is om deze terug te geven.

Als de gameverslaving een volwassene betreft, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Voor volwassenen met een gameverslaving bestaan er speciale klinieken, hoewel ze er over het algemeen veel minder vatbaar voor zijn. De filosofie van de genoemde klinieken is om mensen te laten zien dat ze net zoveel kunnen genieten van de echte wereld als de fantasiewereld.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.