Hoe krijg ik mijn kinderen zover dat ze hun huiswerk maken?

Hoe krijg ik mijn kinderen zover dat ze hun huiswerk maken?
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Elke middag na school is het dezelfde ‘tragedie’: tijd voor huiswerk. Het lijkt dus helemaal niet op het beeld dat men in de reclame afschildert. Nee, meestal is dit een moment vol conflicten. Vaak willen kinderen hun huiswerk niet doen. Je moet dan al je geduld gebruiken om hen zover te krijgen dat ze gaan zitten, zich concentreren en hun huiswerk maken.

Kinderen stampen met hun voeten en zeggen nee. Ze hebben ook woedeaanvallen. Op al deze manieren proberen ze aan iets te ontsnappen die ze echt niet leuk vinden. Hun moeders en vaders verliezen dan hun geduld en worden boos.

Wij hebben dus een vraag. Is er iets wat je kan doen om deze situatie gemakkelijker te maken? Er bestaat geen magische spreuk. Er zijn echter wel enkele trucjes die je kan gebruiken. Ze helpen om het allemaal veel meer hanteerbaar te maken… Lees dus zeker verder!

“Talent is het begin van alle grootse realisaties maar de enige manier om ze af te maken is door middel van werken.”

-Piet Joubert-

Waar maken de kinderen hun huiswerk?

Dit is de eerste stap die je kan zetten om je kinderen zover te krijgen dat ze er een routine van maken en hun huiswerk maken. Kies een plek in het huis waar ze hun huiswerk zullen maken. Dit lijkt misschien niet zo belangrijk. De waarheid is echter dat kinderen gemakkelijker de gewoonte zullen aannemen als ze altijd op dezelfde plaats hun huiswerk maken.

Wat is dan eigenlijk de beste kamer in het huis om hen aan te zetten om te werken? Dat hangt af van het kind. We kunnen toch nog steeds zeggen dat in het algemeen een rustige ruimte het best is. Dat kan hun eigen kamer zijn of de leefruimte. Eigenlijk zal de keuze slechts van één ding afhankelijk zijn: wat kan jouw kind op die plaats afleiden?

Nog iets wat je moet onthouden, is dat sommige kinderen graag alleen werken. Andere kinderen hebben graag dat hun ouders er zijn. Ze hebben hen dichtbij nodig voor het geval ze vragen hebben.

Dat is ook de reden waarom het belangrijk is dat ouders en kinderen samen tot een overeenkomst komen over waar en met wie. Denk hieraan wanneer je hun kamer of de leefruimte kiest als hun studieplek.

“We zijn wat we steeds opnieuw doen. Uitmuntendheid is dan geen daad maar een gewoonte.”

-Aristoteles-

Waar maken je kinderen hun huiswerk

Hoe ziet de plek eruit waar ze hun huiswerk maken?

Je moet echter niet alleen denken aan de plek waar je kinderen hun huiswerk maken. Je moet ook denken aan hoe die plek eruitziet. Als je hen wil helpen om van hun huiswerk een routine te maken, dan moeten ze een tafel hebben waaraan ze op een comfortabele manier kunnen zitten terwijl ze studeren.

Wat ook moet aanwezig zijn, zijn alle materialen die ze wellicht voor hun huiswerk nodig hebben. Als de studeerplek in een gemeenschappelijke ruimte is, dan hebben we hier een handig idee. Zorg voor een draagbare doos waarin ze al hun potloden, penen, regels en papieren kunnen steken die ze elke dag voor hun huiswerk moeten gebruiken.

Hebben ze een bureau in hun kamer en werken ze daar goed, dan kunnen ze al deze dingen in de laden steken. Geef hen wat vrijheid in hoe ze hun studieruimte inrichten. Dat is één ding dat hen kan motiveren om hun huiswerk te maken.

We hebben het ook al gehad over afleidingen. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze plekken niet te veel prikkels hebben. Die zullen immers de aandacht wegnemen van het huiswerk.

Wanneer maken je kinderen hun huiswerk

Wanneer maken ze hun huiswerk?

Tegenwoordig is het normaal dat kinderen op meerdere dagen van de week buitenschoolse activiteiten hebben. Op sommige dagen gaan ze dus wellicht op een later tijdstip zitten en hun huiswerk maken. Onthoud echter dat hoe later ze beginnen met het huiswerk, hoe meer moe ze zullen zijn. Het zal dan ook moeilijker zijn om hen te laten beginnen.

Begin er dus zo vlug mogelijk aan. Dat betekent ook weer niet dat ze onmiddellijk nadat ze uit school komen, hun huiswerk moeten maken. Sommige kinderen vinden dat beter maar natuurlijk zijn er andere kinderen die wat moeten rusten en een snack eten vóór ze beginnen met hun huiswerk maken. Wat echt van belang is, is dat ze proberen om een regelmatig schema aan te houden.

Wanneer ze zitten, is de volgende aanpak een goede manier om te beginnen. Laat ze nadenken over wat ze moeten doen en hoeveel tijd ze hiervoor nodig zullen hebben. Op die manier kan jij zien of je kinderen weten wat ze moeten doen en of ze alles hebben wat nodig is. Het kan ook helpen om vooraf pauzes vast te leggen.

“Niets is bijzonder moeilijk als je het in kleine taken opsplitst.”

-Henry Ford-

Het belang van ondersteuning

Vergeet ten slotte die ene techniek niet. Die zal je helpen om jouw kinderen zover te krijgen dat ze deze gewoonte sneller aannemen. We hebben hier over de techniek van ondersteuning. Dit kan betekenen dat jullie een tijdstip afspreken om samen te spelen nadat ze hun huiswerk afgewerkt hebben.

Of het kan zelfs betekening dat je een systeem met symbooltjes creëert. Hierbij zijn de beloningen groter maar worden ze pas later uitgedeeld. Het punt is dat hard werken beloond wordt. Dat is de boodschap die jij jouw kinderen wil geven.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Aaron Burden, Andrew Neel en Angelina Litvin. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.