Je kind zal jouw voorbeeld volgen, niet jouw advies

Je kind zal jouw voorbeeld volgen, niet jouw advies

Laatste update: 22 november, 2016

De rol van ouders is een van de moeilijkste rollen die je zult moeten ontwikkelen gedurende jouw leven. Het hebben van een kind omvat tenslotte extreem geluk, maar onder andere ook constante inspanning wat betreft hun opvoeding en persoonlijke groei. Als ouder heb je de grootste invloed op jouw kind.

Je zult zelfs opmerken dat jouw kind ervoor zal kiezen om jouw gedrag na te doen en zich misschien zelfs bewust is van gedragingen waarvan jij niet eens wist dat je ze bezat en vanaf dit moment zul je jezelf zien. Een ouder zijn is een voorbeeld zijn voor je kind, zodat hij genoeg besef heeft om zijn eigen levenspatronen te vormen.

De beslissende jaren van de kindertijd en de adolescentie

De kindertijd en de adolescentie brengen vele uitdagingen met zich mee, zowel voor het leven van een kind als dat van zijn ouders. Dit zijn de fasen waarin een persoon onderdeel van een familie begint te worden, de gewoontes en cultuur van deze familie leert kennen en vorm geeft aan wat misschien wel zijn toekomstige waarden en principes zullen zijn.

Moeder en Dochter

Niet alleen de opvoeding die van de ouders af komt is van invloed op het kind, ook de vriendjes die hij maakt, de leraren die hij heeft etc. zullen het kind vormen. Jouw kind zal gedragingen oppikken die hij in zijn sociale kringen ziet en de voorbeelden die hij hier krijgt van anderen in zich opnemen.

Advies moet samengaan met actie

Kinderen zien alles. Daarom zal alles wat jij zegt moeten worden gevolgd door een handeling: als jij, als ouder, jouw kinderen een bepaald advies geeft en zelf iets anders doet, dan zullen ze waarschijnlijk meer aandacht besteden aan wat je doet dan wat je zegt. Het zal vaak genoeg voorkomen dat je kind je terecht zal wijzen omdat je in de praktijk niet doet wat je met je mond belijdt of omdat je niet het goede voorbeeld geeft. Dit zal jou helpen om je bewust te worden van je eigen zwaktes en tekortkomingen.

Consistentie is dus van essentieel belang als we een kind iets willen leren: als hij begrijpt dat wat hij hoort en ziet met elkaar overeenstemt, dan zal hij zijn persoonlijkheid en psychologie waarschijnlijk vanuit dit punt beginnen te vormen. Jouw kind bewondert jou en zal in het geval van twijfel jouw voorbeeld volgen.

Enkele tips om het goede voorbeeld te geven

Moeder en Dochters

We zeiden al dat het opvoeden van een kind een ontzettend complexe taak is. Het is beangstigend om je te beseffen dat jij de focus bent van hun aandacht en dat alles wat je doet onderworpen wordt aan hun goedkeuring. Veel van wat jouw kinderen zullen leren, zal komen van wat jij hen leert. Laat je door deze wetenschap begeleiden bij de opvoeding:

  • Ten eerste is het van essentieel belang dat je profiteert van de dagelijkse routine: gedag zeggen, tafelmanieren, schema’s en huiswerk etc. kunnen dienen om het verantwoordelijkheidsgevoel van jouw kind te versterken.
  • Communicatie is een andere pijler van de ouder-kindrelatie. Maak gebruik van gebaren, uitdrukkingen of woorden die je zullen helpen om je kind beter te leren kennen en vice versa.
  • Nog een belangrijk punt zijn regels: ze moeten duidelijk en constistent zijn en samengaan met uitleg. Het is goed dat jouw kind begrijpt dat je van hem houdt, maar dat er bepaalde gedragsregels zijn die hij moet opvolgen. Toon affectie, maar laat tegelijkertijd zien dat je serieus bent.
  • Wanneer je jouw kind iets leert door een bepaald voorbeeld te geven, zou het kunnen voorkomen dat je er naast zit. Vergeet echter niet dat iedereen fouten maakt en dat ook jij hierop het recht hebt. Jouw kind moet weten dat er in het leven een bepaalde marge bestaat voor het maken van fouten.

Als we onze fouten erkennen en laten zien dat fouten soms positief zijn omdat we van ze kunnen leren, dan zullen onze kinderen begrijpen dat het de fouten zijn die zorgen voor levenservaringen. Het lijkt vaak ingewikkeld, maar het is zo simpel als om vergeving vragen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.