Kerstmis verandert de hersenen, volgens de wetenschap

Kerstmis verandert de hersenen van mensen, aangezien veranderingen in de omgeving de aanmaak van verschillende neurotransmitters stimuleren of remmen: dopamine, serotonine, cortisol, adrenaline, oxytocine, enz.
Kerstmis verandert de hersenen, volgens de wetenschap
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 25 december, 2022

Kerstmis is een bijzondere tijd van het jaar. We zijn allemaal geneigd activiteiten te ondernemen die we de rest van de tijd niet doen. Ook onze houding verandert, samen met de versiering van onze straten en huizen. Het is inderdaad een bijzonder seizoen, vol emotionele en sociale prikkels.

Het blijkt dat de transformatie die rond Kerstmis plaatsvindt in onze gebruiken en de fysieke omgeving onze hersenen beïnvloedt. Een wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs geverifieerd dat deze tijd een ander soort hersenactiviteit bevordert. Ook veranderen de veranderingen in onze gewoonten en in de omgeving onze geest.

“Ik zal Kerstmis in mijn hart eren en proberen het het hele jaar te bewaren .”

Charles Dickens

.

Kerstmis

Een onderzoek naar Kerstmis en de hersenen

Een groep wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen (Denemarken) deed onderzoek (Engelse link) naar de effecten van Kerstmis op de hersenen. Hun doel was de ‘kerstgedachte’ te lokaliseren binnen de hersenactiviteit. Daartoe gebruikten ze functionele magnetische resonantie beeldvorming.

Ze gebruikten twee groepen mensen. De ene groep kwam overeen met degenen die al sinds hun kindertijd Kerstmis vierden en een positieve houding ten opzichte van het feest hadden. De andere groep was niet gewend Kerstmis te vieren.

In de eerste groep werd activering van bepaalde hersengebieden vastgesteld wanneer de deelnemers werden geconfronteerd met beelden of stimuli die Kerstmis opriepen. Meer bepaald werden veranderingen waargenomen in de sensorisch-motorische cortex, de primaire en premotorische cortex, en de pariëtale kwab. In de andere groep traden deze reacties niet op.

De resultaten suggereren dat degenen die hun eigen kersttradities in gedachten brachten daarop reageerden door aspecten als hun geheugen en motorische sensaties in te zetten. Blijkbaar activeert deze tijd van het jaar diepe herinneringen en evocaties. Dat is de reden waarom de hersenen rond deze periode een ander activeringspatroon lijken te vertonen dan in andere tijden van het jaar.

Kerstervaringen

Variaties in de omgeving veroorzaken veranderingen in de stemming. Natuurlijk heeft dit effect op onze hersenen. Met Kerstmis veranderen onze gebruiken, activiteiten, houdingen en zelfs het uiterlijk van onze huizen en straten. Daarom is er in meer of mindere mate ook een verandering in onze geest.

Het is echter niet mogelijk om te generaliseren over de manier waarop Kerstmis de hersenen verandert. Het hangt af van elke omgeving en elk individu. Dat gezegd hebbende, is het wel mogelijk de factoren vast te stellen die de potentie hebben om deze veranderingen teweeg te brengen.

Aankopen en verplichtingen

In deze tijd van het jaar hebben we vaak meer sociale verplichtingen dan gewoonlijk. Er zijn meer bijeenkomsten, feestjes en allerlei sociale evenementen. Bovendien besteden we tijd aan het winkelen voor cadeaus in overvolle winkels. Alles bij elkaar verhoogt dit de stress.

Vaak voelen degenen die een positief gevoel hebben over Kerstmis ook een zekere droefheid als het voorbij is. Ze kunnen zich uitgeput of leeg voelen, vergezeld van de verplichting om terug te keren naar hun gewone routine.

Geschenken

Kerstmis en geschenken zijn als brood en boter: ze gaan vaak samen. Zowel het geven als het ontvangen van geschenken geeft emotionele voldoening. Vrijgevigheid wordt in verband gebracht met het vrijkomen van dopamine en endorfine. Dit verhoogt gevoelens van welzijn.

Het kan zijn dat we niet alle cadeaus kunnen geven die we zouden willen, of dat we zelf niet genoeg ontvangen. Als dat zo is, kunnen we ons teleurgesteld of verdrietig voelen. Als je merkt dat je je zo voelt, moet je jezelf een cadeautje of een traktatie geven om je gevoelens van leegte te compenseren.

Contact met anderen

Met Kerstmis hebben we de neiging om meer contact met anderen te leggen. Het is belangrijk dat je dit goed regelt, zodat het niet overweldigend wordt, vooral als je je ongemakkelijk voelt bij zulke intense socialisatie. Anders kun je van harte meedoen met de kerstvreugde van anderen.

Kerstmis vieren

De excessen

Ongetwijfeld leent deze tijd van het jaar zich voor excessen. Vooral wat betreft uitgaven, eten en drinken. Maar over de schreef gaan heeft meestal gevolgen, die vaak pas in januari merkbaar zijn. Daarom is het beter om je een beetje te beheersen en met mate van de festiviteiten te genieten.

Tenslotte is Kerstmis een heerlijke tijd, die bijna niemand onverschillig laat. Het hebben van een positieve mentale en emotionele instelling maakt het mogelijk om het op een gezonde manier te beleven en de positieve veranderingen van de festiviteiten te koesteren, terwijl je alles regelt zodat er later geen ongewenste effecten optreden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hougaard, A., Lindberg, U., Arngrim, N., Larsson, H. B. W., Olesen, J., Amin, F. M., Ashina, M., & Haddock, B. T. (2015). Evidence of a Christmas spirit network in the brain: functional MRI study. B M J, 351, 1-6. [h6266]. https://doi.org/10.1136/bmj.h6266.
  • Mederos Pérez, M. A. (2011). Vivimos la Navidad. La Libreta.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.