Kerst vieren met de familie: zo geniet je ervan

Kerst vieren met de familie: zo geniet je ervan

Laatste update: 27 oktober, 2019

“Kerstmis, kinderen, is geen datum. Het is een gemoedstoestand.” Dit is hoe Mary Ellen Chase erover dacht. Maar hoe zit het met de mensen die het niet op die manier ervaren? Dat zijn de mensen voor wie we speciaal dit artikel schrijven. Dus lees verder, want met onze tips wordt kerst vieren met de familie iets waar je toch nog van kunt genieten, of op zijn minst iets waar je jezelf weer doorheen krijgt.

Ja, niet iedereen houdt van de feestdagen en alle festiviteiten die erbij komen kijken. Voor de meeste mensen is het een prachtige tijd van het jaar, een tijd waarin we empathischer en gelukkiger zijn. Maar voor anderen is dit een heel ander verhaal. Zij zien geen reden om iets speciaals te doen. Ze lijden omdat ze zich gedwongen voelen iets te vieren dat ze niet willen.

“De kerst zwaait met haar toverstaf over deze wereld en zie, alles is zachter en mooier.”

-Norman Vincent Peale-

Rode kerstbal in kerstboom

Kerst vieren met de familie: tips om te genieten

Wat het geval ook is, zoals Charles Dickens zei: “Ik zal Kerstmis in mijn hart eren en proberen het daar het hele jaar te houden.” Met andere woorden, het is waarschijnlijk geen goed idee om tijdens dit deel van het jaar te overdreven te zijn. Daarmee bedoelen we dat we niet te negatief moeten zijn, maar ook dat we niet te hard moeten proberen om deze twintig dagen per jaar gelukkiger en empathischer te zijn. Want als het weer voorbij is…wat dan?

De waarheid is dat er genoeg redenen kunnen zijn waarom kerst vieren met de familie niet iets is waar we van genieten. Misschien omdat het vast wel weer ruzie wordt aan tafel, of omdat een dierbare er niet meer bij kan zijn, of omdat je dit deel van het jaar gewoon niet leuk vindt. Er zijn echter manieren om jezelf er doorheen te krijgen en wie weet, misschien zul je er zelfs van kunnen genieten. Dit is in ieder geval hoe psycholoog Graci Molines het ziet. Let goed op, hier komen de tips:

Wil dat het zo is

De eerste truc is om echt een leuke tijd te willen hebben. Hoezeer dit deel van het jaar je ook niet aanstaat, of hoeveel problemen er ook binnen de familie zijn, het is nog steeds een goede gelegenheid om te genieten. Het is een tijd om de banden te versterken en plezier te maken. Daarom is het essentieel om een ​​goede houding te hebben tegenover deze vieringen.

Kerst vieren met de familie

Bepaal wat belangrijk is en wat niet belangrijk is

Als je met je familie bent krijg je misschien zin om over de kleinste dingen ruzie te maken. En met zo’n houding, zal dat ook zeker gebeuren. Als je echter probeert om ontvankelijk te zijn en niet klaarstaat om bij elke betekenisloze opmerking en actie ‘toe te slaan’, zul je niet alleen jezelf de gelegenheid geven om een leuke tijd te hebben, maar iedereen anders ook.

De mensen van wie je houdt zijn op zichzelf al reden genoeg om geen ruzie te maken. Want uiteindelijk is dit een deel van het jaar waarin gevoelens een grote rol spelen voor de mensen die ervan genieten en die niet kunnen wachten tot het er eindelijk is.

Focus op de positieve kant van dingen

Kerstmis is een goed moment om je te concentreren op de positieve kant van dingen, en niet andersom. Dus als samenkomen met je familie je vermoeiend lijkt, probeer je dan te focussen op de dingen die je het leukst vindt aan ze. Er moet iemand tussen zitten waar je in het bijzonder om geeft. Er moeten leuke tijden en tedere momenten zijn geweest waar je echt van hebt genoten.

Verbeter je gemoedstoestand

Laat dat sombere gezicht achterwege en zie kerst vieren met de familie als iets waar je graag aan deelneemt en waar je een bijdrage aan wilt leveren. Je zult niet alleen andere mensen blij maken als je dat doet. Het helpt je ook om jezelf erbij te betrekken en het moeilijker te maken om niet iets positiefs uit de vieringen te halen.

Kerst vieren met de familie

Vind de empathie in jezelf

Daar hebben we het weer… die eeuwige empathie, noodzakelijk als altijd. En vooral wanneer we kerst vieren met de familie. Als je je verplaatst in de gedachten en gevoelens die anderen bij deze tijd van het jaar hebben, zal het hele feestgebeuren ook voor jou beter beheersbaar zijn.

En wie weet, misschien vind je het zelfs wel leuk! Het idee is dat als je je kunt inleven in de gevoelens van mensen die wel van de feestdagen genieten, het makkelijker zal zijn voor jou om ook een leuke tijd te hebben.

Respecteer anderen

Deze tip lijkt misschien erg op de tip hiervoor. Het gaat er echter om dat we onthouden dat iedereen zijn eigen manier van leven heeft. Natuurlijk kan het soms ontzettend moeilijk zijn, maar we moeten absoluut altijd andere mensen respecteren. Luister naar wat ze te zeggen hebben, en zelfs als je het er niet mee eens bent, wees dan op zijn minst respectvol ten opzichte van hun gedachten.

Breng geen lastige onderwerpen ter sprake

Tot slot heeft psycholoog Graci Molines één heel belangrijke tip. Op familiefeesten, waar iedereen elkaar goed kent, weten we allemaal dat er onderwerpen zijn die ongemakkelijk kunnen zijn. Waarom zou je deze dus precies met kerst ter sprake brengen? Het is absoluut niet het juiste moment om iemand een ongemakkelijk gevoel te bezorgen.

Familie viert kerst

Kerst vieren met de familie zou voor niemand moeilijk moeten zijn. Wat het geval ook is, gebruik onze tips om te proberen er een leuke tijd van te maken met je familie. Bovendien zijn deze tips niet alleen nuttig om dit deel van het jaar door te komen, ze zijn voor elke sociale bijeenkomst geweldig. Probeer ze eens uit!

“De ideale kerst betaat niet; alleen de kerst die jij besluit te vieren als een weerspiegeling van je waarden, verlangens, affecties, tradities. ”

-Bill McKibben- Wellicht ook interessant voor jou

Lege stoelen: als kerstmis gekleurd wordt door nostalgie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Lege stoelen: als kerstmis gekleurd wordt door nostalgie

De tafel is gedekt. Lege stoelen. Verbroken relaties. Kerstmis, een tijd van genieten en reünies, wordt gekleurd door nostalgie, verdriet en onrust...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.