13 kenmerken van verantwoordelijke mensen

Er zijn veel eigenschappen die verantwoordelijke mensen kenmerken, waaronder nadenken voor je handelt en de consequenties van je daden op je nemen. We hebben het over de belangrijkste.
13 kenmerken van verantwoordelijke mensen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 14 juli, 2022

Verantwoordelijkheid is een van de meest gewaardeerde waarden in een samenleving. Sommigen denken dat het een waarde is die automatisch verworven wordt in de volwassenheid. Maar in werkelijkheid weten we dat niet alle volwassenen ervan uitgaan. Er zijn veel kenmerken die verantwoordelijke mensen kenmerken, waarvan sommige niet helemaal duidelijk zijn voor het blote oog.

Deze waarde komt niet uit het niets te voorschijn. Opleiding, religie, ethiek en moraal zijn maar enkele van de variabelen die beïnvloeden of iemand verantwoordelijk is of niet.

In feite is de reikwijdte van verantwoordelijkheid meestal groter dan die er aan toegeschreven wordt. Het is inderdaad niet iets dat alleen het leven van het individu bepaalt, maar ook dat van de mensen om hem heen. Vandaag kijken we naar 13 kenmerken van verantwoordelijke mensen.

De kenmerken van verantwoordelijke mensen

Alvorens je te vertellen over de belangrijkste kenmerken van verantwoordelijke mensen, moet je weten dat er vele soorten verantwoordelijkheid zijn. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde om van wettelijke verantwoordelijkheid te spreken als van morele verantwoordelijkheid. Dit zijn de twee varianten met de grootste invloed op de samenleving, omdat ze die rechtstreeks beïnvloeden.

Deskundigen zijn al lang diep geïnteresseerd in morele verantwoordelijkheid. Er zijn codes of gedragingen die van bepaalde mensen verwacht worden. De meeste daarvan zijn stilzwijgend, hoewel sommige in de wettelijke voorschriften van een land kunnen zijn opgenomen. Ook juridische verantwoordelijkheid heeft de belangstelling van specialisten, in verband met uitvluchten of manieren om eraan te ontkomen.

Etymologisch gezien stamt het woord af van het Latijnse, responsum, en het werkwoord, responderen. In feite is verantwoordelijkheid een zeer complexe waarde. Het laat zich vertalen als de kwaliteit of het vermogen om op verbintenissen te reageren. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste kenmerken van verantwoordelijke mensen.

Vrouw denkt na
Verantwoordelijke mensen denken na voor ze beslissingen nemen.

1. Ze komen hun beloften na

Een van de meest waardevolle kwaliteiten van verantwoordelijke mensen vind je in het nakomen van beloften. Zeker, mensen die verantwoordelijkheid als een van hun voornaamste waarden hebben aangenomen vermijden beloften te doen die ze niet zullen nakomen. Ze zorgen er ook voor dat hun woord gehouden wordt als ze iemand beloofd hebben iets te doen.

2. Ze nemen de consequenties van hun daden op zich

Dit is een van de meestvoorkomende uitingen van verantwoordelijkheid. Een verantwoordelijk persoon neemt de consequenties op zich van de dingen die hij zegt of doet. Een onverantwoordelijke doet daarentegen net het omgekeerde.

Een verantwoordelijk persoon reageert direct op alles wat zijn daden veroorzaakt heeft. Vooral bij ongunstige gevolgen.

3. Ze vermijden het gebruik van smoesjes om problemen uit de weg te gaan

Het is uiterst gebruikelijk dat mensen duizend en één smoesjes gebruiken om bepaalde verplichtingen te ontlopen. Maar wie echt verantwoordelijk is, neemt zo’n houding niet aan. In feite zijn ze niet bang om ergens aan mee te werken of te weigeren als ze dat het juiste achten.

Dit hangt ook samen met andere kenmerken van verantwoordelijke mensen. Ze voelen inderdaad echte consideratie voor anderen ten aanzien van hun tijd, gezindheid en gezelschap.

4. Ze zijn transparant in hun handelen

Verantwoordelijke mensen zijn niet bang om zichzelf te laten zien zoals ze zijn. Dit betekent dat ze niet verbergen wat ze doen en denken. Natuurlijk impliceert dit niet dat ze in glazen huisjes leven, maar zeker is dat sommige van hun bijzonderheden bij anderen bekend zijn.

Het hangt samen met het feit dat ze meestal echt rechtlijnig zijn, want ze vermijden ten koste van alles gedragingen of handelingen die in strijd zijn met hun principes.

5. Ze deinzen er niet voor terug zich te verontschuldigen

Tegenwoordig vergeven of verontschuldigen mensen vaak zonder er echt over na te denken. Verantwoordelijke mensen verontschuldigen zich echter als ze vinden dat ze dat moeten doen, en doen dat altijd oprecht. Dat komt omdat ze veel respect hebben voor anderen.

Dit is een uiterst belangrijke eigenschap, want het is maar al te gemakkelijk om je te verontschuldigen als we het niet echt menen. Toch gaat verantwoordelijkheid altijd hand in hand met eerlijkheid.

6. Ze denken na voor ze belangrijke beslissingen nemen

Verantwoordelijke mensen weten dat ze met consequenties moeten omgaan en daarop moeten reageren. Ze nemen hun beslissingen niet spontaan, maar proberen alle eventualiteiten te beoordelen om er zeker van te zijn dat ze de juiste keuze maken. Ze passen deze houding, zij het minder methodisch, ook toe op de kleinste beslissingen.

7. Ze stellen niet voortdurend uit

Uitstelgedrag staat ongetwijfeld aan de andere kant van verantwoordelijkheid. Zij die verantwoordelijk zijn vervullen hun plichten of hun daden wanneer ze dat moeten doen. Ze stellen noodzakelijke opdrachten of klussen niet voortdurend uit. Dit geldt voor alles , van hun klusjes thuis tot opgedragen projecten op het werk.

8. Ze vermijden nutteloos klagen

Als ze niet gepaard gaan met actie, zijn klachten altijd nutteloos. Ze veroorzaken alleen maar frustratie en als er niets gedaan wordt om het probleem op te lossen, zal het er altijd blijven.

Verre van ervoor te kiezen over een ongunstige situatie te klagen, zal een verantwoordelijk persoon proberen die situatie om te keren. Dat is als het mogelijk is. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk.

9. Ze zijn punctueel

Dit is een van de belangrijkste kenmerken van verantwoordelijke mensen: punctualiteit.

Ze verspillen hun eigen tijd niet, en ook die van anderen niet. Integendeel, ze waarderen en waarderen die volgens de schema’s die de betrokkenen van tevoren hebben vastgelegd.

10. Ze zijn toegewijd en nauwgezet in hun werk

Dit komt in wezen omdat ze proberen het beste van zichzelf te geven in alles wat ze ondernemen. Daarom zijn ze zo uitmuntend als het gaat om het vervullen van academische en werkopdrachten. Maar dat is niet alleen in deze contexten zo.

In feite zijn ze toegewijd en nauwgezet in alles wat ze doen. Ze zorgen voor hun gezondheid, verwezenlijken hun levensplannen, beheren hun agenda’s, samen met al het andere.

11. Ze zijn eerlijk

Zoals we eerder al zeiden, worden verantwoordelijke mensen geregeerd door hun eerlijkheid.

In feite kan hun eerlijkheid voor veel mensen ongemakkelijk zijn, omdat ze niet altijd overeenkomt met wat ze verwachten. Ze zijn niet verlegen om complimentjes uit te delen en dankjewel te zeggen. Op dezelfde manier zijn ze niet bang om op fouten te wijzen of kritiek te leveren op dingen die hen niet bevallen.

Man en vrouw hebben buiten plezier
Verantwoordelijke mensen zijn eerlijk en oprecht omdat ze vinden dat het het meest gepast is om eerlijk te zijn en de waarheid te vertellen.

12. Ze zijn consequent

Consistentie is uiterst belangrijk in het leven van verantwoordelijke mensen. Ze zijn consequent met hun waarden en principes en doen of zeggen geen dingen die daarvan afwijken.

Dit impliceert niet dat ze niet van gedachten veranderen. In feite is het tegendeel waar. Dat gezegd hebbende, als ze dat doen, zijn ze even consequent, zodat ze nooit onvoorspelbaar zijn.

13. Ze zorgen voor zichzelf en anderen

Verantwoordelijke mensen beoefenen actief ethiek en moraal. Volgens Gustavo Bueno (Spaanse link) verstaat men onder ethiek al die regels die op het overleven van het individu gericht zijn en onder moraal de regels die op het overleven van de groep gericht zijn.

Verantwoordelijke mensen zullen daarom altijd zorgen voor de zorg en integriteit van zichzelf, maar ook voor die van de hen omringende maatschappij.

Zoals je misschien verwacht zijn er ook nog veel andere kenmerken van verantwoordelijke mensen, hoewel de hierboven genoemde hun gedrag en handelen in een notendop beschrijven.

Verantwoordelijkheid is een van de hoogste waarden, dus is het logisch dat het een van de moeilijkste is om te assimileren en te handhaven. Ons advies is om alle verantwoordelijke mensen die je om je heen hebt te waarderen, want ze zijn meestal vrij zeldzaam.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Eshleman, A. Moral responsibility. 2014.
  • Hart, H. L. A. (2013). Legal responsibility and excuses. In Readings in the Philosophy of Law. 2013; pp. 501-524.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.