Ken je de techniek om te stoppen met denken?

Heb je je verdronken gevoeld in je gedachten? Weet je niet hoe jij je moet concentreren of je ideeën moet focussen? Het stoppen van het denken kan een succesvolle uitweg zijn.
Ken je de techniek om te stoppen met denken?

Laatste update: 04 december, 2023

Blijvende of obsessieve gedachten zijn een reeks ideeën die worden gecreëerd door angst en bezorgdheid. Ze maken het erg moeilijk om beslissingen te nemen en om te handelen. Deze mentale dynamiek is destructief voor iedereen. Het doet angst en stress toenemen en veroorzaakt een algemene malaise. De techniek van ‘stoppen met denken’ kan dus een zeer goede optie zijn om hier een eind aan te maken.

Deze obsessieve gedachten brengen ons nergens. Laten we ons voorstellen dat we een geweldig project hebben afgeleverd en toch blijven twijfelen aan de geldigheid en juistheid ervan. Het is heel goed mogelijk dat we niet kunnen stoppen met eraan denken…maar helpt het ons ergens mee?

We kunnen er niets aan doen. Steeds terugkeren naar dat idee dat keer op keer zo negatief is. Blijven piekeren over dat project, je omdraaien en zorgen maken over het nog onbekende resultaat voedt alleen maar schrik en gruwelijke angst.

Hoe je het piekeren kunt beeïndigen

Mensen die lijden aan obsessieve gedachten geloven dat deze controle hebben over hen.  Ze zijn er zich niet van bewust dat zij immers zelf die gedachten voeden. Ze staan hen toe om in hun hoofd door te draaien zonder enige aanwijzing dat ze uiteindelijk zullen stoppen. Wanneer dit gebeurt of wanneer het tot een punt komt dat je er hoofdpijn van krijgt, kan de techniek van stoppen met denken je helpen.

Het beste is om het begin van het piekeren te kunnen identificeren om deze techniek in gang te kunnen zetten. Op deze manier zullen we de opkomst van angst en dat groeiende ongemak voorkomen.

Het kan ook zijn dat dit ons in het begin wat moeite kost. Het kan ook lijken of dat de techniek om te stoppen met denken niet lijkt te werken omdat het immers een systematische training vereist. Laten we kijken hoe we het kunnen trainen.

stoppen met denken

De techniek om te stoppen met denken

De techniek om te stoppen met denken (Stop-Thinking) is een oefening die door veel psychologen wordt aanbevolen. Wannneer we beginnen te piekeren wordt aangeraden dat we ons in een ruimte isoleren waarin men ons niet lastig kan vallen.

Later, wanneer we de oefening veel hebben gedaan, zal dit niet langer nodig zijn. We zullen de techniek in bijna alle omgevingen of contexten in praktijk kunnen brengen. We gaan onze aandacht wijden aan die gedachte die ons zo stoort. Dit gebeurt het beste alleen en onder natuurlijke verlichting.

We gaan ons op die gedachte concentreren in plaats van het proberen te ontwijken, negeren of ervan weg te rennen. Je wilt er waarschijnlijk niet aan denken maar toch gaan we al onze aandacht aan die gedachte opdragen. Zelfs als onze schrik of angst toeneemt, moeten we dit een minuut lang aanhouden.

Op een bepaald moment gaat die gedachte zijn hoogtepunt bereiken. We zullen overspoeld worden met een ondraaglijke vrees of angst. Op dit moment gaan we luid en zonder schaamte ‘stop‘ of  ‘genoeg’ gillen.

stoppen met denken

Stop! Nu is het genoeg!

We kunnen ook een ander woord kiezen dat ons helpt. Het belangrijkste is dat wanneer we het zeggen, we ons realiseren dat al die gedachten in onze geest stoppen. Zodra we dit doen, verlaten we de kamer. Hoewel het verschil in het begin subtiel is, zullen we merken dat we al meer ontspannen zijn. Maar het is nog niet voorbij. We moeten terug naar de kamer.

Wanneer we het opnieuw doen, herhalen we hetzelfde proces. Als we het woord zeggen, doen we het op een lagere toon. Als we voor de vierde keer de kamer in en uit gaan, is het waarschijnlijk dat we al kunnen stoppen met denken zonder het woord hardop te zeggen. De tijd zal komen dat onze geest het zelf zal doen. Dit zal hetzelfde effect hebben alsof we het hadden geroepen.

Oefening baart kunst

Deze oefening moet vaak worden gedaan totdat we het onder de knie hebben. Op een bepaald moment zullen we het automatisch kunnen uitvoeren,  zelfs wanneer we omringd zijn door andere mensen en zonder dat iemand het merkt.

In feite zullen we het niet meer bewust hoeven te doen. Onze geest gaat zelf reageren zonder dat we hem iets hoeven te vertellen. Hij begrijpt immer zelf dat een gedachtestroom is begonnen.
Op deze manier zal de cognitieve moeite die we nodig hebben om het te doen erg klein zijn. We kunnen ons dus blijven concentreren op het gesprek dat we hebben. Dit wordt zelf mogelijk zonder dat we iets veranderen aan de omgeving en zonder stil te moeten zijn.
stoppen met denken

De obsessieve gedachten die sommige mensen raken, kunnen ze zo beperken dat ze zich niet concentreren op werk of van het leven genieten. Ze leven zonder na te denken over wat hen zo slecht doet voelen.

Met de techniek van het stoppen van denken, slagen ze er misschien niet in om hun obsessieve gedachten helemaal te elimineren, maar ze kunnen hun duur verkorten of ze minder opdringerig maken. Op die manier kunnen ze blijven genieten, dingen doen en werken zonder dat deze gedachten hen schaden… en ons beschadigen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.