Jij beslist of je leeft of slechts overleeft

Jij beslist of je leeft of slechts overleeft

Laatste update: 17 augustus, 2017

Jij beslist of je leeft of slechts overleeft. Als je jezelf laat gaan, voorzichtig door het leven gaat (op je tenen door de vele mogelijke gevaren) of als je risico’s neemt en geniet van alles wat er op je pad komt. Want hij die geen risico’s neemt, ontvangt ook niets, want in dit leven kunnen we helaas niet alles bepalen wat er om ons heen gebeurt, hoe graag we dat ook zouden willen.

Jij beslist of je wilt leven onder het gewicht van je zorgen over de duizenden tegenslagen die jou en je geliefden zouden kunnen overkomen of dat je kiest om de onzekerheid te accepteren als onderdeel van het leven. Uiteindelijk is het veranderen van een molshoop in een berg gewoon nog een andere optie die beschikbaar is in ons dagelijkse leven.

Als je, ondanks dit alles, het echter niet kunt vermijden dat je extreme zorgen hebt over de vele omstandigheden die je naar beneden halen in het leven, dan lijdt je wellicht aan iets wat bekend staat als een gegeneraliseerde angststoornis, beter bekend als GAS.

“Wie geen gevangene is van behoefte, is een gevangene van angst: sommigen slapen niet door de angst voor het hebben van dingen die ze niet hebben en anderen slapen niet door de paniek van het verliezen van de dingen die ze hebben.”
-Eduardo Galeano-

Onder Water

Je lijdt meer als je leeft zonder te leven

Als je leeft zonder te leven en al het slechte probeert te vermijden, dan lijdt je uiteindelijk zonder hetgeen waar je zo bang voor was. Een mogelijke bron van lijden anticiperen, een ongeluk of een catastrofe, leidt er alleen toe dat je gaat lijden aan iets wat nog nooit is gebeurd en waarschijnlijk nooit zal gebeuren.

Deze constante bezorgdheid zorgt ervoor dat je problemen krijgt met je concentratie en dat je moeilijk slaapt, omdat je constant aan het denken bent aan een dramatische toekomst waarin doodgewone situaties geschaad worden door verschrikkelijke dingen. Je denkt dat je kind een ongeluk heeft gehad wanneer het je nog niet heeft gebeld of dat je niet in staat bent de taken op je te nemen die je baas uiteindelijk aan je zal vragen.

En dit leidt ertoe dat je een lager prestatieniveau zult hebben, wat deels betekent dat het je bezorgdheid bevestigt en dus ook het gevoel bevestigt dat ertoe leidt dat je je constant bezorgd voelt. Dit leidt tot een vicieuze cirkel die zich telkens weer voedt met je eigen ongemak en angsten, want als je je gespannen of angstig voelt, zul je slechter presteren.

De oorzaak hiervan is niets anders dan angst, hetgeen je de dingen niet op de best mogelijke manier laat doen, en dit is waarom je je meer geërgerd voelt dan normaal.

Bovendien wordt dit gecomplementeerd door fysieke veranderingen die angsten veroorzaken in ons lichaam en die, in het geval van de gegeneraliseerde angststoornis, de neiging hebben om zich te manifesteren in de vorm van spierspanning en vermoeidheid. Dus als je constant spierpijn hebt, zonder enige rechtvaardiging, of als je niet in staat bent zo veel te sporten als dat je normaal doet, zou het kunnen zijn dat je angsten of gespannenheid hun sporen in je lichaam aan het achterlaten zijn.

Knoop in de Maag

Jij besluit of je je leven leeft

Je blijft de beslissing houden of je je eigen leven leidt. Als je accepteert dat iedereen, zonder uitzondering, vroeg of laat zal lijden en dat bovendien diegenen die zich hier druk om maken zichzelf hiertegen niet beschermen, dan kun je die vicieuze cirkel doorbreken.

Er zijn veel mensen die hun dromen niet waarmaken omdat ze te druk zijn met het zwelgen in hun angsten. Jij kunt beslissen wat voor persoon je wilt zijn: een van die mensen die leeft en geniet van elke seconde van zijn leven of een van die mensen die niet leeft omdat hij zich te veel zorgen maakt over het mogelijke lijden op elk moment van de dag.

Je kunt begin met leven zodra je je begint te focussen op al die prachtige mogelijkheden die het leven je geeft en die je nu aan je voorbij laat gaan, gewoon omdat je bent verlamd door de angst om ze te missen.

Geniet van alles, ook de kleine dingen, want we weten niet wat er morgen gaat gebeuren. Denk aan het feit dat we maar één leven krijgen, wat er ook gebeurt, dus zorg dat het een mooie wordt!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.