Jij bent de baas over je eigen hart

Jij bent de baas over je eigen hart
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Valeria Sabater

Laatste update: 27 december, 2022

Je hart mag geen eigenaar hebben, noch geleasde delen of uitgeleende hoeken. Jij bent de baas over je eigen hart. Dankzij je hart zal je autonomie groeien. Het zal genoeg zelfliefde en zuurstof pompen voor je zelfrespect, zodat je ten volle van jezelf kunt houden. En dat is wat je toestaat om te kunnen verlangen zonder beperkingen. Om de baas te zijn over je eigen paden en de architect van een waardig leven.

Het bereiken van deze persoonlijke autonomie is geen gemakkelijke taak. Vooral als je ook probeert om een gevoel van intimiteit in je relaties te integreren. Als je kijkt naar het meest klassieke en traditionele voorbeeld van romantische relaties, zul je je realiseren dat autonomie en privacy als onverenigbaar zijn verklaard.

“Geen ondankbaarheid kan een groot hart sluiten, en geen onverschilligheid kan het uitputten.”

-Lev Tolstoj-

Jij bent de baas over je eigen lot

Niemand is volledig vrij van invloeden als het gaat om het bepalen van zijn bestemming en het in kaart brengen van een pad. We worden allemaal beïnvloed door bepaalde sociale, culturele en zelfs ideologische normen. Om deze invloeden te proberen te begrijpen, is het altijd een goed idee om te onthouden wat de studies over individuele psychologie ons vertellen.

Je moet moeite doen om een authentieke toewijding aan jezelf in je leven te brengen. Zowel persoonlijke autonomie als het vermogen om te beslissen wat je wilt en niet wilt is een basisprincipe van psychologisch welzijn. Je welzijn verdient een deel van je dagelijkse inspanningen. Je hart, opgevat als die metaforische dimensie waarin je emoties en zelfs je identiteit schuilgaan, is een universum dat voortdurend groeit.

Laten we het de kans geven om groter te worden, zodat het de baas over zichzelf kan worden. Maar tegelijkertijd moet je hart nederig en gevoelig genoeg blijven om te weten hoe je op een authentieke manier contact kunt maken met de mensen om je heen. Omdat magie binnen deze balans te vinden is.

Kleurrijke vrouw met een bloem in haar hand die denkt: ik ben de baas over mijn eigen hart

Je verliest je autonomie in kleine alledaagse beslissingen

Een professioneel project buiten beschouwing laten omdat je geliefde je vroeg om dit te doen. De relatie met de liefde van je leven verbreken omdat je ouders de relatie niet goedkeuren. Je hobby’s veranderen omdat je vrienden altijd andere plannen hebben. Te snel opgeven omdat niemand je doelen ondersteunt…

Dit zijn algemene voorbeelden van wat het betekent om je eigen waardigheid, je zelfrespect en je identiteit te verloochenen. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden. Dit soort sabotage komt niet exclusief van de mensen om je heen. In de meeste gevallen komt het juist van jezelf. Want jij bent de baas over je eigen hart.

Jij bent de baas over je eigen hart: geef anderen niet de schuld

We kunnen niet simpelweg de schuld neerleggen bij de mensen die ons proberen te beteugelen om ons te kunnen controleren. We moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen door te begrijpen dat wij degenen zijn die toegeven en zich overgeven aan een dergelijke opsluiting en overtreding.

Tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat degenen die het stuur van hun eigen leven aan anderen overhandigen, dit niet op spontane wijze doen. De waarheid is dat het een dagelijkse praktijk is die ze vrijwillig verwaarlozen. Zoals iemand die besluit om zichzelf niet langer te wassen of verzorgen, of zijn haar niet meer te borstelen of zijn nagels niet meer te knippen. Het maakt deel uit van onze psychologische hygiëne en een principe van de emotionele gezondheid die we aan de kant schuiven en overdragen aan anderen. En dit is natuurlijk niet goed.

Jij bent de baas over je eigen hart

Onze eigen waardigheid zou niet moeten worden aangeraakt door de handen van een ander. Niemand kan (of moet) de zaden van zijn zelfzuchtige verlangens in ons hart zaaien of ons doelen aanpraten die niet overeenkomen met onze waarden. Bovendien maakt het niet uit of die handen die er zo aan gewend zijn om onze identiteit te boycotten, de handen zijn van onze romantische partner, onze ouders of onze vermeende beste vriend.

Er zijn nu eenmaal delen van onszelf die privé zijn en die niemand mag betreden. Het verzorgen van de eigenschappen die te maken hebben met ons wezen, is iets dat alleen ons aangaat. Dit is een dagelijkse vorm van hygiëne die op geen enkel moment mag worden verwaarloosd.

Adem in, tel tot tien en herstel je autonomie in je hart

Dr. Carol D. Ryff, van de Universiteit van Pennsylvania, is een van de grootste exponenten van de positieve psychologie. Tussen 1989 en 1998 ontwikkelde ze een interessant model van ‘psychologisch welzijn.’ Dat model blijft tot op de dag van vandaag een van de meest verrijkende bijdragen aan persoonlijke groei. Het heeft veel te maken met het gezondheidsbeginsel dat we eerder noemden.

“Alleen met het hart kun je goed zien … het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.”

-Antoine de Saint-Exupery-

We stellen voor dat je begint na te denken over de belangrijkste punten om aan je eigen emotionele en psychologische autonomie te kunnen gaan werken.

Kleurrijke afbeelding van een mooie vrouw

Het model van psychologisch welzijn dat we allemaal in praktijk moeten brengen

Een van de meest interessante punten in de benadering van Dr. Ryff, is het punt dat te maken heeft met neurowetenschap. Wanneer er zich iets voordoet dat tegen onze waarden ingaat of wanneer iemand zijn mening oplegt of ons dwingt iets te doen wat ons niet bevalt, reageert ons limbisch systeem onmiddellijk.

Deze cerebrale structuur die gerelateerd is aan onze emoties fungeert als een soort alarm. Het is die innerlijke sirene die fluistert ‘wees voorzichtig, er is iets mis.’ Onmiddellijk komt er stress en cortisol vrij, die door onze bloedbaan stromen. Wat in deze gevallen ideaal zou zijn, is als we dat gevoel zouden herkennen en gewoon even tot tien konden tellen. En dat we vervolgens in staat zouden zijn om te handelen in overeenstemming met onze werkelijke behoeften.

We weten dat het niet gemakkelijk is. Maar we kunnen dit bereiken. Dan moeten we beetje bij beetje leren hoe we deze principes van psychologisch welzijn in ons leven kunnen integreren:

  • Beoefen elke dag zelfacceptatie.
  • Maak er een prioriteit van om positieve en verrijkende relaties met andere mensen tot stand te brengen. Als een specifieke relatie, of dit nu een vriendschap of een romantische relatie is, niet harmonieert met deze principes, moet je overwegen een wijziging aan te brengen.
  • Leid je leven met een duidelijk doel voor ogen. Ook moet je natuurlijk voor dit doel vechten.
  • Investeer in je persoonlijke groei. Elk moment is het juiste moment om dit te doen.
  • Behoud gepaste controle over je eigen realiteit. Jij bent de baas over jouw werkelijkheid, jij begeleidt, beslist, initieert, beëindigt, beperkt. Jij bent degen die verantwoordelijk moet zijn voor je eigen beslissingen.

Tot slot, we zijn ons ervan bewust dat deze strategieën niet van de ene op de andere dag in praktijk kunnen worden gebracht. Het vergt wilskracht, moed en doorzettingsvermogen. Laten we echter niet vergeten om op momenten dat we ons geblokkeerd voelen of merken dat we onze autonomie verliezen, de meest klassieke remedie van allemaal toe te passen. Diep ademhalen, tot tien tellen en REAGEREN. Jij bent de baas over je eigen hart, dus jij bepaalt ook de regels. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.