Je verdrietig voelen tijdens de kerst

Je verdrietig voelen met Kerstmis is een veelvoorkomend fenomeen. Sommige mensen hebben misschien dierbaren verloren, anderen zijn eenzaam. Lees er meer over in dit artikel.
Je verdrietig voelen tijdens de kerst

Laatste update: 23 december, 2021

Je verdrietig voelen met Kerst is een steeds vaker voorkomend fenomeen. Zeker in de moeilijke tijden waarin we nu leven. Wat vind jij van Kerst? Vervult het je met je vreugde of heb je het gevoel dat je de kerstsfeer kwijt bent?

Sommige mensen houden van Kerst en kunnen niet wachten tot het zover is. Er zijn echter anderen die het volledig van de kalender willen wissen en het enige waar ze op hopen is dat het snel voorbij zal gaan.

Degenen die liever niet aan Kerst denken, zijn meestal mensen die een slechte financiële tijd doormaken en het zich niet kunnen veroorloven om geld uit te geven in deze tijd van groot consumentisme.

De mensen die het meest lijden, zijn echter degenen die een dierbare hebben verloren. In deze gevallen moeten ze steunen op hun familie en vrienden, want door zichzelf te isoleren, wordt de situatie alleen maar erger.

Bovendien spreken data waarop het verplicht lijkt om gelukkig te zijn, te glimlachen en aardig te zijn voor anderen niet iedereen aan. Misschien voelen ze zich bijvoorbeeld gewoon niet fijn en kunnen ze hun emotionele toestand niet veranderen, hoeveel druk er ook op hen staat om te veranderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet verplicht is om tijdens Kerst een vast patroon van vieringen te volgen. Er zijn geen regels om te volgen. Sterker nog, hoe meer verwachtingen je opbouwt, hoe meer gefrustreerd je zult voelen en hoe groter de kans dat je je verdrietig voelt tijdens de feestdagen.

Uiteindelijk is het niet belangrijk hoe je de tafel decoreert of wat je draagt. Sterker nog, menselijk contact zal je de meeste voldoening schenken.

Je verdrietig voelen met Kerst

Iedereen beleeft Kerst op zijn eigen manier, met zijn eigen omstandigheden. Toch zijn er enkele elementen die grote invloed kunnen hebben op de manier waarop de kerstvakantie beleefd en beleefd wordt.

Het ergste van alles is dat sommige mensen zich gedwongen voelen zich aan te passen aan een vooraf opgesteld script over hoe de vieringen zouden moeten zijn.

Het oppervlakkige aspect

Als jij een van deze mensen bent, zul je de neiging hebben om je overdreven zorgen te maken over je imago. Als je bijvoorbeeld met familie en vrienden afspreekt, wil je opvallen. Daarom wil je je mooiste kleren aan hebben, met je make-up perfect aangebracht.

Daarnaast, als je gasten hebt, wil je een goede indruk maken. Je haalt je beste servies en bestek tevoorschijn. Sterker nog, misschien koop je zelfs wel nieuwe spullen.

Inderdaad, het enige dat telt is wat anderen van je denken. Maar mensen die alleen geïnteresseerd zijn in het geven van de indruk van een perfect beeld, genieten niet van wat echt belangrijk is.

Dat komt omdat hun interesse uitsluitend is gericht op het imponeren van anderen. Het oppervlakkige, zoals het woord aangeeft, is tijdelijk en vervaagt snel. Wat de ziel vervult, is niet materieel of luxueus.

De kant van spiritualiteit

De kant van spiritualiteit

Natuurlijk is het normaal dat je met Kerstmis beter gekleed wilt gaan dan op een gewone dag. Het is echter beter om het te doen voor de pure vreugde ervan, niet alleen om indruk te maken op anderen.

Zo is het ook leuk om het beste bestek tevoorschijn te halen, maar niet om indruk te maken, gewoon om van te genieten. Je focus moet op je gasten liggen, niet op materiële objecten of esthetiek. Je kunt je inderdaad een spectaculaire jurk aantrekken, make-up opdoen en het diner serveren met gouden bestek… maar dat zal je niet achterlaten met een warm en blijvend gevoel van binnen.

“Er is geen ideale kerst, alleen die ene kerst die je besluit te beleven als een weerspiegeling van je waarden, verlangens, genegenheid, tradities.”

-Bill McKibben-

De rijkste mensen in hun hart zijn degenen die gelukkige spirituele herinneringen bewaren en niet degenen die zich de materiële elementen van de kersttijd herinneren. Daarom, als je merkt dat je verdrietig bent in de kersttijd, probeer dan om te gaan met mensen die je ziel voeden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.