Je kan verliezen en nog steeds een winnaar zijn

Je kan verliezen en nog steeds een winnaar zijn

Laatste update: 16 april, 2019

Je bent geboren om een winnaar te zijn! Je bent geboren om te slagen! Dat is wat we allemaal aangeleerd worden wanneer we opgroeien. Sinds onze kindertijd hebben we geleerd dat verliezen iets negatief is. Daarom voelen we ons slecht telkens als we verliezen.

Het is ook gemakkelijk om mislukkingen in verband te brengen met minder belangrijk zijn. Wanneer we verliezen, dan hebben we immers het gevoel dat we iets missen. We verbinden falen zelfs met emoties zoals verdriet, schaamte of woede. In onze geest heeft het altijd een negatieve bijklank. Wat is er dan goed aan verliezen?

Als we alleen maar de slechte kant van verliezen zien, dan zal het uiteraard moeilijk zijn om er iets goed uit te halen. Het kan wellicht vreemd klinken. Toch gaat het woord “verliezen” altijd samen met precies het tegenovergestelde: “winnen.” Elke keer dat we verliezen, worden we echter eigenlijk een winnaar in iets anders. We zullen nu hierop dieper ingaan.

“Als je huilt omdat de zon uit je leven verdwenen is, dan verhinderen je tranen dat je de sterren ziet.”

-Rabindranath Tagore-

Yin en yang om een winnaar te zijn moet je verliezen

Yin en yang: om een winnaar te zijn moet je verliezen

Waarschijnlijk heb je al vaak het symbool van yin en yang gezien. Het heeft een heel interessante lading. De theorie van yin en yang is een fundamenteel element van het taoïsme. Het verwijst naar de dualiteit die een kenmerk is van alles wat in het universum bestaat.

Deze filosofie stelt dat niets volledig puur en blijvend is. Dat komt omdat alles als een deel van een dualiteit bestaat. We geven een voorbeeld. We kunnen zeggen dat de zomer het tegengestelde is van de winter. De ene kan echter niet bestaan zonder de ander. Soms is er tijdens de zomer een koude dag en een warme dag tijdens de winter. Beide seizoenen bestaan samen.

Hiermee beseffen we ook dat niets totaal goed of totaal slecht is. Dit betekent dat we iets over onszelf leren wanneer we verliezen. We leren dat we moeten veranderen als we de volgende keer succesvol willen zijn. Er is dus zelfs bij falen sprake van een dualiteit.

Wat krijgen we wanneer we verliezen?

Als je even stilstaat en nadenkt waarom je niet altijd een winnaar kan zijn, dan zal je iets heel waardevol leren. Verliezen leidt tot verandering en transformatie. Vanuit dit standpunt verandert verliezen dus in winnen. En wat halen we hieruit? Kennis.

Het gevolg is dat we gelijksoortige situaties niet meer op dezelfde manier als voorheen zullen aanpakken. En we zullen ook vaardiger zijn wanneer het nodig is om flexibele gedachten te hebben. Bovendien zullen we nieuwe strategieën toepassen die ons dichter bij ons doel brengen.

Dit betekent echter niet dat we ons niet hoeven te bekommeren om winnen of verliezen. We moeten er integendeel naar streven om weer op te staan en verder te gaan, ook als we verliezen. Probeer dus om de situatie om te keren. Zie het als een kans om te evalueren wat er gebeurd is. Op die manier kan je andere strategieën bedenken.

Wat krijgen we wanneer we verliezen

Geniet van de reis en word een winnaar

Waarschijnlijk hebben we allemaal al gehoord dat plezier maken belangrijker is dan winnen. Toch hebben we dit idee ons niet eigen gemaakt. Wanneer we verliezen, voelen we ons dus verschrikkelijk.

Allemaal zijn we beïnvloed door wat we over verliezen geleerd hebben. We bekijken het altijd als iets dat we niet willen ervaren. Het beste wat we echter kunnen doen, is om op een actieve manier te beslissen om onze kijk op verliezen te veranderen. Het is niet onmogelijk. Alles draait rond ontdekken wat elke ervaring, goed of slecht, ons geleerd heeft.

Waarom moeten we verliezen om winnaars te worden?

We moeten aanvaarden dat verliezen deel uitmaakt van het leven. Het is in zekere mate nodig om in de toekomst te winnen. Als we dit doen, dan zullen we verliezen op een heel andere manier bekijken. Wanneer je dit doet, dan zal je beginnen met uit jouw verliezen iets productief te verkrijgen.

Waarom moeten we verliezen om winnaars te worden

Soms moeten we verliezen om te winnen. Zodra je dat gevoel van woede overwint dat gepaard gaat met verliezen, opent jouw geest een ruimte waar jij je daden in twijfel kan trekken. Dit zal ervoor zorgen dat je de dingen op een andere manier bekijkt en een ruimer perspectief hebt.

“Je kan niet winnen tenzij je leert hoe je moet verliezen.”

-Kareem Abdul-Jabbar-

Breek je zelf vrij van de impuls om jezelf uit schaamte en woede na een verlies te moeten verdedigen. Dit zal namelijk de deuren openen naar persoonlijke groei.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.