Dingen missen op de juiste manier

Dingen missen op de juiste manier

Laatste update: 30 oktober, 2017

Leren dingen te missen is een onderdeel van persoonlijke groei. Het blijvende spoor voelen van een afwezigheid kan je op zekere momenten verteren, daarom is het zo noodzakelijk om de kunst van het afscheid nemen onder de knie te krijgen. Loslaten is pijnlijk en verdrietig, maar uiteindelijk is het ook een onderdeel van het leven.

Het concept van iemand missen wordt altijd geassocieerd met mensen, maar het is interessant hoe mensen ook experts zijn in het missen van voorwerpen, situaties, dieren en zelfs abstracte dingen die onmogelijk definieerbaar zijn. Deze lege emotionele en existentiële ruimtes en binnenwerelden zijn zo complex dat ze soms een risico voor onze mentale gezondheid vormen.

“Iemand zei ooit dat vergetelheid vol met herinneringen zit.”
-Mario Benedetti-

Ik mis de persoon die ik hiervoor was, toen ik gelukkiger was en hoopvoller. Dit idee, dit gevoel van regressie dat veel mensen waarschijnlijk ooit wel eens hebben ervaren, is wat psycholoog Robert Plutchik definieert als “hunkeren naar het verleden”, wat hij ook illustreerde in zijn beroemde wiel van emoties.

In een bubbel vol heimwee leven, verandert in een wanhopige hunkering naar iets wat we ooit hadden of waren. En daarna degradeert hunkering naar kwetsbaarheid en kwetsbaarheid verandert in angst en zelfs het begin van een depressie. Dus, voordat we onszelf weg laten drijven zoals Ophelia haarzelf in een onderwaterwereld vol zorgen onderdompelde, moeten we onszelf trainen in de kunst van het afscheid nemen en leren hoe we dingen moeten missen.

Meisje Dat Bloemblaadjes Uit Haar Handen Laat Waaien Want Dingen Missen Is Ontzettend Lastig

Het land genaamd ‘Missen’

Er is een onzichtbaar land, een parallelle, onnauwkeurige, ongrijpbare wereld waar we allemaal weleens heengaan, genaamd ‘Missen’. We doen de deur open om er binnen te komen elke keer dat iemand waarvan we houden ons verlaat. We gaan erheen wanneer we een routine achterlaten of een activiteit die betekenisvol voor ons was. En we wonen er bijna permanent wanneer we iemand verliezen of zelfs als we zeer ontevreden zijn met onszelf.

In dit hol waait er altijd een koude wind genaamd hunkeren. Hunkering naar iets of iemand. We hebben moeite met ademen omdat er een gat in ons hart zit waar alles een voor een doorheen valt. Het land genaamd ‘Missen’ is een donker en somber doolhof waar je NOOIT te lang in zou moeten verblijven, omdat hoe dieper je gaat, hoe meer je vergeet waar de uitweg ook alweer zat.

In een permanente ballingschap als deze leven zal je wanhopig en zeer ontevreden maken met de huidige, echte wereld. Voordat je vast komt te zitten in deze schemering, moet je in staat zijn om slimme beslissingen te nemen tijdens periodes van emotionele moeilijkheden, zodat je het labyrint kunt verlaten en kunt inzien dat missen een onderdeel van het leven is, niet een manier van leven.

Doolhof Met Een Toren In Het Midden Waarin Dingen Missen Nog Lastiger Is

Je emoties trainen in de kunst van het afscheid nemen

Het is belangrijk om te leren hoe je een hoofdstuk moet afsluiten. In plaats van te hunkeren naar wie je gisteren was, zou je kunnen investeren in wat je vandaag kunt worden. Leer hoe je de mensen kunt missen die niet langer bij je zijn, maar laat ze naar een speciaal hoekje in je hart gaan, terwijl jij weer gelukkig probeert te worden. In het leven draait het allemaal om keuzes maken, de ene voet voor de andere zetten en uit die verschrikkelijke persoonlijke doolhoven komen.

Het is nu tijd om te reflecteren op een aantal strategieën die je kunt gebruiken in deze situaties.

Loslaten is niet hetzelfde als opgeven, het is accepteren dat er dingen zijn die niet langer kunnen zijn.

Je weg vinden uit het doolhof van emotionele problemen

Iemand missen of zelfs dingen missen, plaatst je op een kruispunt van drie krachtige strijdvelden: hunkering, angst voor eenzaamheid en emotionele kwetsbaarheid. Dit zijn de drie wijze vijanden die je moet leren kennen en moet leren temmen.

  • Ervaar verwarring. Met hunkering komt gelijk ook verwarring om de hoek kijken. Wat ga ik nu doen? Wat zal er van mij terechtkomen? Je zult worden gebombardeerd door een eindeloze versperring van gevoelens en emoties. Je moet ze een tijdje ervaren, ze accepteren en daarna vrijlaten.
  • Analyseer het emotionele struikgewas waar je je in bevindt. Om de pijn te verwerken van afwezigheid of leegheid, is het essentieel om de emotionele stof die jou aan het verstikken is te analyseren en te ontleden.
  • Je kunt hunkering overwinnen door in het heden nieuwe doelen te stellen. De angst voor eenzaamheid kan worden gestopt door dapper te zijn en te gaan genieten van je eigen gezelschap terwijl je streeft naar de steun van anderen.
  • Emotionele kwetsbaarheid kan worden opgelost door naar de toekomst te kijken met meer moed dan angst. Dit kan worden gedaan door te investeren in veerkrachtigheid, het soort kracht dat niemand je leert, dat je dag na dag ontdekt met elke stevige stap die je zet. Je kunt het zelf doen, soms in het gezelschap van anderen, met de oplossing van iemand die verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen verhaal.
Vrouw Wiens Bovenlichaam Blauw Is En Haar Onderlichaam Rood Want Dingen Missen Doet Pijn

Je moet in staat zijn om een nieuw pad in het leven te creëren zonder dat de schaduwen van een afwezigheid of leegte je doen twijfelen aan je beslissingen. Mensen missen altijd dingen, mensen of fragmenten van een geweldig verleden. Al deze dingen zijn pagina’s uit onze levens die we met affectie koesteren, maar het zijn ook slechts hoofdstukken in een roman die nog veel meer in petto heeft, met nog veel meer regels die geschreven gaan worden.  This might interest you...

Missen is meer dan alleen terugdenken aan
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Missen is meer dan alleen terugdenken aan

Iemand moeten missen is een ontzettend pijnlijk gevoel. Het gaat verder dan alleen maar terugdenken aan de goede tijd die je met diegene had.