Als je duizend levens wilt leiden, lees!

Als je duizend levens wilt leiden, lees!

Laatste update: 15 september, 2017

Ik kan een ontdekkingsreiziger zijn, een vampier, een olifant, een gazelle, een pop, een berg of een ster. Wanneer ik een boek lees kan ik reizen en transformeren. Boeken stellen me in staat duizend levens te leven en iets nieuws te leren van elk van hen.

In de jaren dertig richtte twee Asturianen, die zich hadden gesetteld in Cuba, een sigarenbedrijf op. In de fabriek moesten de sigarenmakers erg lange werkdagen maken. Om de tijd te doden las een van de werkers altijd een roman voor aan de rest.

“Laat anderen trots zijn op de pagina’s die ze hebben geschreven, ik ben trots op die pagina’s die ik heb gelezen”
-Jorge Luis Borges-

De roman die zij het mooiste vonden was The Count of Monte Cristo door Alexander Dumas. Dit verhaal verhoogde de productiviteit van de werkers en zorgden ervoor dat de sigaren van een nog hogere kwaliteit waren. Dit is de reden waarom de sigaren daarna ‘Monte Cristo’ werden genoemd.

Deze simpele anekdote leert ons dat lezen ons vleugels geeft. Boeken stimuleren onze verbeelding en stellen ons in staat om andere levens te leiden. We kunnen dromen van plekken die we niet kennen, emoties intens voelen, houden van mensen die we nooit hebben ontmoet, of zelfs vliegen.

De voordelen van lezen

Wanneer we lezen, identificeren we ons niet alleen met de verschillende personages in de boekenmaar kunnen we ook plekken leren kennen waar we nooit zijn geweest en gewoontes ervaren die we nooit hebben gezien. Hierdoor ontwikkelen we een grotere sensitiviteit jegens onze omgeving en de mensen om ons heen.

Hieronder zullen we een aantal van de voordelen van lezen analyseren. Deze bestaan onder andere uit het promoten van empathie, creativiteit en geheugen. Het kan zelfs helpen in het gevecht tegen stress of Alzheimer, of om intelligentie te helpen ontwikkelen en je spreek- en luistervaardigheid bevorderen.

Lezen maakt je een meer empathisch persoon

In 2003 vergeleken verschillende wetenschappers aan de Emory Universiteit de hersenen van lezers en niet-lezers. Hun bevindingen lieten zien dat, door het gebruik van hun verbeeldingskracht om de emoties van de personages in de boeken die ze lezen te begrijpen, lezers over het algemeen meer empathische mensen waren.

Lezen verhoogt het vermogen om te begrijpen hoe andere mensen zich voelen, hetgeen een fundamentele vaardigheid is voor je ontwikkeling. Dit beïnvloedt je op verschillende gebieden, zoals bij vriendschappen, familie, romantische relaties en op het werk.

Lees


De gewoonte om te lezen is bevorderend voor je geheugen

Verschillende studies hebben aangetoond dat het te weinig gebruiken van je geheugen ervoor kan zorgen dat je geheugen minder goed werkt. Dus is het advies om bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels op te lossen, sudoku’s uit te vogelen en te lezen, naast andere activiteiten. Er zijn manieren om je mentale circuits soepel te houden, die circuits die verantwoordelijk zijn voor het geheugen.

“Lezen maakt een mens compleet, zijn behendigheid en zijn schrijven precies”
-Sir Francis Bacon-

Lezen helpt ons om gebeurtenissen te onthouden die gebeurd zijn, situaties van mensen, conflicten die we hebben leren kennen door de boeken en de levens van de personages die de auteur van elk boek aan ons laat zien. Deze manier van onthouden versterkt onze intelligentie.

Lezen draagt bij aan stressvermindering

Studies uitgevoerd door Dr. Davis Lewis tonen aan dat lezen het stresslevel met wel 68% kan verminderen. Het zorgt er ook voor dat we meer kunnen ontspannen doordat het ons hartritme vertraagt. Slechts zes minuten lezen per dag is al genoeg om ons stressniveau significant te doen verlagen.

Wanneer we lezen transporteert onze geest ons naar een andere plek. Als we dus bijvoorbeeld een slechte dag hebben gehad op ons werk, kan lezen ons helpen om even te ontkoppelen en onszelf af te leiden. Of het zal ons de ontspanning geven die we nodig hebben om een goede tijd te hebben en te genieten zonder aan iets anders te denken.

Lezen kan het risico op Alzheimer verlagen

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat lezen kan helpen om het risico op Alzheimer te verlagen. Het stimuleert namelijk de hersenen, waardoor de hersencellen zich met elkaar verbinden en groeien.

In het jaar 2001 toonden verschillende onderzoekers aan dat oudere mensen die regelmatig lazen of mentale oefeningen deden minder kans hadden om deze ziekte te ontwikkelen. Voer deze simpele gewoonte daarom elke dag uit en je zult hiermee je hersenen trainen.

Je zult een betere spreker en schrijver worden

Lezen stelt ons in staat om betere sprekers te worden, omdat we door het lezen een bredere vocabulaire verwerven en nieuwe termen leren. Deze vorm van leren zorgt ervoor dat we beter schrijven en makkelijker converseren, en hierbij de taal gebruiken ten gunste van wat we willen uitdrukken.

Iemand die leest heeft niet alleen verschillende levens geleefd via de personages in de verhalen die hij heeft gelezen, maar lezers hebben ook veel gespreksonderwerpen beschikbaar en een geweldige capaciteit om te luisteren naar anderen en scherp te observeren.

Je zult vele levens leiden en genieten

Door te lezen ben je in staat om van het leven van een avonturier in het Amazonegebied te genieten, of van een koning in een denkbeeldig land, of van een orang-oetan in de jungle. Elke pagina zal je ziel doen overstromen en je laten genieten terwijl je leest. Lezen is bovenal een groot plezier. Het is helemaal niet duur en bovendien toegankelijk voor iedereen.

Lees

Lezen is als dromen terwijl je wakker bent en je ogen openen in duizenden verschillende realiteiten.

“Het lezen van een goed boek is een onophoudelijk dialoog waarin het boek spreekt en de ziel antwoordt”
-André Maurois-


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.