Je emotionele verwerkingsstijl en hoe die te verbeteren

Hoe ga je om met je moeilijke emoties? Houd je ze achter slot en grendel en doe je alsof er niets aan de hand is? Of laat je je meeslepen door je woede en frustratie? Onthoud dat een goede emotionele verwerking je in staat stelt om beter te leven.
Je emotionele verwerkingsstijl en hoe die te verbeteren
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 december, 2022

Welke kledingstijl heeft je voorkeur? Welk eten vind je het lekkerst? We hebben allemaal bepaalde smaken, gedragspatronen en persoonlijkheden. Hetzelfde gebeurt op emotioneel gebied en er zijn enorme individuele verschillen in emotionele verwerkingsstijl. In feite is ieder van ons uniek in dit aspect.

Je zou kunnen zeggen dat elk gezin zijn eigen vormen van emotionele verwerking bevordert. In sommige gezinnen heerst bijvoorbeeld twist en onderdrukking. Aan de andere kant is er in andere een gebrek aan filters en een regulering van interne toestanden. Uitersten zijn echter nooit goed en er zijn meer en minder gezonde manieren om met emoties om te gaan.

Het probleem is dat je je misschien niet bewust bent van hoe je reageert op wat je in jezelf ervaart. Misschien vind je het gemakkelijker om uit te leggen wat je favoriete literaire genre is dan om je stijl van emotionele verwerking te definiëren. Toch zou het kennen van je emotionele verwerkingsstijl je een echt praktisch hulpmiddel kunnen bieden bij het omgaan met ingewikkelde situaties.

In harmonie leven met je emoties zou voorkomen dat je in het zwarte gat valt van angst, depressie en de vele vormen van geestelijk lijden.

Boze man
Het identificeren van je emotionele toestand kan een ingewikkeld proces zijn. Dat komt omdat je misschien je leven lang hebt doorgebracht met het onderdrukken of je laten meeslepen door wat je voelt.

De vijf vormen van emotionele verwerkingsstijl

Je emotionele verwerkingsstijl definieert de manier waarop je omgaat met wat je voelt in elk verschillend moment en situatie. Dankzij dit mechanisme ontwikkel je een reeks reacties waarmee je aanpassing en welzijn zoekt.

Maar hoewel het gemakkelijk te begrijpen is, is het ingewikkeld om uit te voeren. In feite vereist zo’n ambacht allereerst voldoende geletterdheid op het gebied van je emoties. Helaas is dit vaak iets wat je niet geleerd wordt. We hadden het eerder over gezinnen. Tot op zekere hoogte komt de manier waarop je op elke emotie reageert voort uit wat je thuis gezien en geleerd hebt.

Als je bent opgevoed in een disfunctionele, onderdrukkende of verwaarloosde gezinsomgeving, draag je onbewuste en vervormde schema’s over emotionele verwerking met je mee. Zij die niet in staat zijn hun emotionele ervaringen te verwerken, zijn gedoemd hun leven te leiden, gevangen door hun angsten, opdringerige gedachten, gebrek aan impulscontrole en zelfs obsessies.

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Bern (Zwitserland) benadrukt het belang van dit mechanisme om effectiever vooruit te komen in elk psychotherapeutisch proces. Dus, hoe kun je ontdekken welk soort verwerking jou definieert? Ontdek het hier.

1. Vermijding: opzij zetten wat je voelt

Vermijding is een gedrag dat veel pathologische patronen versterkt. Het betekent bijvoorbeeld dat als je ergens bang voor bent, je het vermijdt. Dus, als je je verdrietig voelt, probeer je er misschien onderuit te komen door naar een feestje te gaan. Of, als je je angstig voelt, ga je misschien winkelen of alcohol drinken.

Maar door geen contact te willen maken met je emoties en ze proberen te vermijden, wordt je ongemak chronisch. Dit is de meestvoorkomende vorm van emotionele verwerking. Inderdaad, niet nadenken en geen belang hechten aan wat je voelt, terwijl je probeert die emotie te vervangen door een vluchtgedrag is echt heel gewoon.

2. Uitbesteden: je emotie laten uitbreken

We zien dit mechanisme bij jonge kinderen met explosieve driftbuien. Als je je laat meeslepen door je emoties zonder filters of barrières op te werpen, heeft dat ernstige gevolgen. Het is zelfs niet ongewoon om volwassenen te zien die hun woede en frustraties op anderen afreageren.

Het is ook niet ongewoon om gedreven te worden door irrationele angsten die je leven volledig beperken. Dit is een ander voorbeeld van hoe slechte emotionele regulatie conflicten tussen jou en anderen veroorzaakt en je verhindert je doelen en doelstellingen te bereiken.

Als je je laat meeslepen door wat je voelt, gedraag je je vaak op manieren waar je later spijt van krijgt.

3. Onderdrukking: slikken wat pijn doet

Een andere echt veel voorkomende vorm van emotionele verwerking is onderdrukking. In dit geval internaliseer je je emotie, verdring je hem (Engelse link) en doe je alsof hij er niet is. Onderdrukking is niet hetzelfde als vermijding. Je ontsnapt niet aan je verdriet, angst of smart met gedrag dat een dopamine rush opwekt om te verdringen (vergeten) wat pijn doet.

Bij onderdrukking of verinnerlijking is er geen vluchtgedrag. Je beperkt je tot afsluiten en doorgaan. Een voorbeeld is niet reageren op degenen die je boos maken en je geweld aandoen. Het bedwingen van je emoties zorgt ervoor dat je gaat somatiseren en geleidelijk een depressie of een angststoornis ontwikkelt.

4. Egodystonisch: niet weten wat je moet doen met hoe je je voelt

Egodystonie treedt op als er een of ander intern aspect is waarover je je niet goed voelt. Het gevoel is er meestal een van disharmonie. Er is een onbalans en dit maakt je ongemakkelijk. In je emotionele verwerking weet je misschien niet goed wat je moet doen met de emoties die je voelt.

Je weet dat je wanhoop hebt en dat melancholie en verdriet zwaar op je drukken. Dit is een ongemakkelijke en wanhopige situatie. Maar je weet niet wat je met je emotie moet doen, hoe je die kunt beheersen, reguleren en de aanwezigheid ervan kunt verzachten. Dit kan ertoe leiden dat je mechanismen zoekt om het te verzachten die niet altijd gezond of nuttig zijn.

5. Positieve regulatie: emotioneel evenwicht als bron van welzijn

Als het gaat om het verzorgen van je geestelijke gezondheid, is het belangrijkste aspect een correcte emotionele verwerking. Het vermogen om adaptief te gebruiken en te reguleren wat je voelt geeft je namelijk kracht, een gevoel van controle en welzijn. Immers, de wereld, je relaties en je dagelijks leven zitten vol uitdagingen en complexiteiten waar je mee om moet weten te gaan.

Als je kunt uitdrukken wat je voelt, neem je betere beslissingen, ga je effectiever met anderen om, en kun je tegenslagen met meer evenwicht tegemoet treden. Gelukkig kun je deze psychologische vaardigheid verbeteren.

Kalme vrouw
Emotionele verwerking is als het ontwarren van een strop vol knopen. Je moet langzaam te werk gaan, je bewust zijn van elke stap.

Hoe je je emotionele verwerkingsstijl kunt verbeteren

Je bent niet ter wereld gekomen met ervaring in emotionele intelligentie of het vermogen om je emoties consequent te beheersen. Je begon met vallen en opstaan en slaagde er geleidelijk in verantwoordelijkheid te nemen voor je hele emotionele universum. Maar dit enorme palet van gewaarwordingen en psychofysische toestanden is als een chaotische bal van draad die je moet weten te ontwarren.

Als je je emotionele verwerkingsstijl wilt verbeteren, overweeg dan de volgende stappen. Het zijn enkele echt basale richtlijnen, maar ze zullen je reis naar psychologisch evenwicht vergemakkelijken.

Emotionele zorg

Besteed aandacht aan wat je voelt en kom in contact met je emoties, en met wat je lichaam en geest je vertellen. Verdring je emoties niet en ontwijk ze niet. Hun missie is je een boodschap te geven en daar moet je naar luisteren. Blijf onbevangen en maak contact met jezelf.

Accepteer wat je voelt, zonder erover te oordelen

Je emoties zijn noch goed, noch slecht. Het zijn slechts psychofysische toestanden vol betekenis die bepalen hoe je je op een bepaald moment voelt. Niets meer. Jij bent niet je emoties, jij bent de persoon die ze bevat en daarom moet je accepteren wat je voelt, zonder jezelf te waarderen of te bekritiseren. Er is een reden voor wat je ervaart.

Label en analyseer je emoties

Als je de emoties die je voelt identificeert, bied je ze aanwezigheid en komt de tijd dat je er verantwoordelijkheid voor neemt. Doe dus de moeite en probeer te definiëren en labelen wat je ervaart en je zult later begrijpen wat er gebeurt.

Als je woede en frustratie voelt, vraag je dan af waarom? Wat is er gebeurd waardoor je je zo voelt?

Moduleer en handel naar wat je voelt

Moduleren van een emotie betekent dat je je er niet door laat meeslepen, maar dat je ernaar luistert, de intensiteit ervan afzwakt en een reactie bedenkt. Wat zou je kunnen doen om je beter te voelen? Welke strategie kun je uitvoeren om op te lossen wat je dwars zit, of waar je je zorgen over maakt?

Onthoud dat je de emotie die je vandaag voelt niet tot morgen laat liggen. Een effectieve emotionele verwerkingsstijl stelt je namelijk in staat om veel meer van het leven te genieten. Wellicht ook interessant voor jou

Noradrenaline – een belangrijk bestanddeel van gedrag en emoties
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Noradrenaline – een belangrijk bestanddeel van gedrag en emoties

Snel je stuur draaien om een ongeluk te voorkomen.... Deze en andere processen worden bemiddeld door noradrenaline, een belangrijk molecuul.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Brintzinger M, Tschacher W, Endtner K, Bachmann K, Reicherts M, Znoj H, Pfammatter M. Patients’ style of emotional processing moderates the impact of common factors in psychotherapy. Psychotherapy (Chic). 2021 Dec;58(4):472-484. doi: 10.1037/pst0000370. Epub 2021 Sep 2. PMID: 34472933.
  • Martins-Klein B, Alves LA, Chiew KS. Proactive versus reactive emotion regulation: A dual-mechanisms perspective. Emotion. 2020 Feb;20(1):87-92. doi: 10.1037/emo0000664. PMID: 31961184.
  • McRae K, Gross JJ. Emotion regulation. Emotion. 2020 Feb;20(1):1-9. doi: 10.1037/emo0000703. PMID: 31961170.
  • Tyng CM, Amin HU, Saad MNM, Malik AS. The Influences of Emotion on Learning and Memory. Front Psychol. 2017 Aug 24;8:1454. doi: 10.3389/fpsyg.2017.01454. PMID: 28883804; PMCID: PMC5573739.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.