Je eenzaam voelen in het midden van een menigte

Je eenzaam voelen in het midden van een menigte
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 27 december, 2022

Het maakt niet uit hoeveel mensen je kent of hoeveel vrienden je hebt op de sociale media. Wat echt belangrijk is, is wat de mensen om je heen voor je betekenen. Wat zijn ze waard? Cijfers zijn niet belangrijk, want je kunt je eenzaam voelen terwijl je omringd bent door mensen.

Heb jij wel eens het gevoel gehad dat je maar niet warm kon worden, hoe veel lagen kleren je ook aantrok? Heb jij wel eens het gevoel gehad dat je niet genoeg menselijk contact had, hoewel er mensen bij je waren?

Voel jij je wel eens zo alleen dat je denkt dat niemand je kan helpen? Dat lege gevoel gaat niet weg als je het probeert op te vullen met dingen van buitenaf. Dit is een intern probleem, en je moet het van binnen oplossen voordat je hulp bij anderen zoekt.

Eenzaamheid is een kans om tijd met jezelf door te brengen. Eenzaamheid geeft je toestemming om een interne dialoog aan te gaan. In die momenten leer je jezelf beter kennen, en leer je wat je wil en waar je heen gaat. Als je alleen bent, kun je genieten van jezelf.

“Je kunt je nooit eenzaam voelen als je de persoon met wie je eenzaam bent aardig vindt.”

-Wayne Dyer-

Je zal je nooit eenzaam voelen als je van je eigen gezelschap geniet. Je voelt je niet eenzaam als je vrede met jezelf hebt gesloten. Eigenlijk moet je alleen dan naar buiten kijken. Als je alleen maar herrie en verwarring voelt van binnen, hoe kun je dan de muziek van buiten horen?

De waarde van wat zich om je heen bevindt

Het is niet goed om kwantiteit boven kwaliteit te stellen als je op zoek bent naar vriendschap. Het maakt niet uit hoeveel mensen er zijn, als ze niets voor je betekenen. Het maakt ook niet uit hoeveel tijd ze met je doorbrengen als het geen waardevolle tijd is.

Je zal je altijd eenzaam voelen als het je niet gelukkig maakt om tijd met jezelf of anderen door te brengen. Je zal altijd denken dat niemand je begrijpt, hoe vaak je het verhaal ook herhaalt.

En je zal altijd denken dat niemand tijd met je wil doorbrengen als je jezelf niet waardeert. Uiteindelijk is de tijd alleen maar waardevol als je het eerst met jezelf deelt.

In de zee met vrienden

Werk eerst aan het alleen zijn met jezelf. Niet eenzaam, maar met jezelf. Jij bent de enige die er altijd voor je zal zijn, dus je moet van jezelf houden. Geniet van de momenten van eenzaamheid als je je met jezelf kan verbinden. Praat met jezelf en denk eraan dat vrede hebben met jezelf je zal helpen je externe doelen te bereiken.

“Op een dag omhelsde eenzaamheid me zo sterk dat ik haar aardig begon te vinden. Ik huilde als een kind en vertelde haar duizenden verhalen. We praatten lang, net als oude vrienden, en toen namen we afscheid en gingen onze eigen weg. We zien elkaar af en toe nog wel, en ik vind het altijd leuk om haar te zien. Ze is nog steeds hetzelfde: altijd eerlijk, wijs, en intelligent.”

-Kelbin Torres-

Geef betekenis aan het eenzaam voelen

Als je je leeg en ontevreden met jezelf voelt, kunnen deze emoties je ergste vijand worden. Het is als een stem die constant schreeuwt en een oplossing eist, terwijl jij je best doet om het met ruis te overstemmen. De echte oplossing is echter om je los te koppelen van de buitenwereld en je te verbinden met je innerlijk zelf.

Hart vasthouden

Richt je op een gezonde relatie met jezelf – een van een hoge kwaliteit. Weet hoe je moet luisteren en verwen jezelf. Zorg voor jezelf en geniet van de tijd die je alleen doorbrengt, in de kalmte en stilte van je eigen gezelschap.

Je zal je niet eenzaam voelen als je goed gezelschap bent voor jezelf, en je zal geen gevoel van gemis hebben als je heel bent. De buitenwereld zal aan je tevredenheid toevoegen, in plaats van een pleister te zijn die je onopgeloste interne problemen bedekt.

Houd van jezelf zoals je dat nog nooit gedaan hebt. Heb vrede met jezelf, zodat je minstens een moment per dag alleen met jezelf wilt zijn. Luister naar jezelf op een manier zoals niemand anders dat kan. Wees de beste vriend die je altijd al had willen hebben. Als je die leegte in jezelf vult, kun je genieten van wat anderen je te bieden hebben. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.