Je doet het geweldig, dat wilde ik je even laten weten

Je doet het geweldig, dat wilde ik je even laten weten
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Je doet het geweldig. Het maakt niet uit wat mensen zeggen of wat ze denken. Maak je geen zorgen over wat mensen vinden van de beslissingen die je hebt genomen en wat je achtergelaten hebt.

Je hebt je eigen manier van doen, je eigen stijl, passie en charisma. Alles komt goed. Misschien twijfel je soms, begrijp dan dat het leven een proces is. Zolang je volledig vertrouwen hebt in wie je bent, heb je vrede.

Vaak hebben we er gewoon behoefte aan (en willen we) dat iemand dit tegen ons zegt. Dat we hier behoefte aan hebben betekent niet dat we andere mensen nodig hebben om ons te valideren. Het betekent ook niet dat we aan onszelf twijfelen.

Maar soms zijn erkenning en positieve bekrachtiging op het juiste moment een geweldige emotionele stimulans. Het is als een frisse wind voor onze geest.

Denk aan kinderen. Een oprecht ‘je doet het geweldig’, is zo belangrijk voor hen om te horen. Een compliment is meer dan eenvoudige positieve bekrachtiging of pure psychologische conditionering.

Het is een manier om kinderen aan te moedigen om door te gaan en te blijven proberen. Het stimuleert hun gevoel van eigenwaarde, vertrouwen en gevoel van veiligheid. Merkte je trouwens ook op dat deze woorden focussen op het proces, niet op de resultaten?

“Als je een hand nodig hebt, onthoud dan dat ik er twee heb.”

-Saint Augustine-

Niet alleen kinderen, maar ook volwassen hebben positieve bekrachtiging nodig. Af en toe moeten we ons gewoon erkend en ondersteund voelen.

Ouders hebben het bijvoorbeeld nodig als het aankomt op de complexe, alledaagse taak van het grootbrengen van hun kinderen. We hebben het nodig wanneer we besluiten om een ​​verandering in ons leven aan te brengen. We waarderen het wanneer iemand in onze sociale omgeving ons vertelt dat we de juiste beslissing nemen, een moedige beslissing…

Vrouw trekt de wijde wereld in

Verschillende soorten persoonlijke ondersteuning die we elke dag kunnen vinden

De meesten van ons lopen inmiddels op volwassen schoenen. Ze passen perfect en we voelen ons lichter dan ooit. Al zijn de zolen versleten als gevolg van de reis, en van de rotsen en plassen die we niet altijd wisten te ontwijken op onze weg.

Niettemin hebben we nog vele ervaringen om te beleven, en er is één ding dat ons nog steeds op zoveel manieren raakt.

We hebben het over de steun, aandacht en nabijheid van onze dierbaren. Natuurlijk kunnen we wel zeggen dat ‘het ons niets doet’ als deze steun ontbreekt.

Misschien denken we dat we een punt in onze persoonlijke groei hebben bereikt waar de negatieve dingen die mensen tegen ons zeggen, als muffe lucht in een kamer zonder ventilatie zijn. We openen gewoon het raam, laten het eruit, en we kunnen opnieuw ademen.

Hoezeer we echter ook willen geloven dat we immuun zijn, we zijn het niet. Wat onze ouders of broers en zussen tegen ons zeggen, kan pijn doen. We geven om de opmerkingen van onze vrienden en partners.

Dat is waarom het horen van een welgemeend ‘je doet geweldig’ zo krachtig kan zijn. Het bevestigt opnieuw dat de relatie sterk is. Laten we hier eens wat dieper op ingaan…

Handen die met elkaar verbonden zijn door rozen

Mensen die helpen, mensen die mogelijk maken en mensen die hinderen

Niall Bolger is onderzoeker op de afdeling Psychologie van de Columbia-Universiteit. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar persoonlijke relaties en hun impact op psychologisch welbevinden.

In een van zijn artikelen toonde hij aan dat de manier waarop mensen in onze naaste sociale kringen steun of hulp bieden, kan worden onderverdeeld in drie categorieën:

  • Mensen die mogelijk maken. We moeten duidelijk zijn dat hij die ‘mogelijk maakt’ niet steunt. Een ‘mogelijkmaker’ vertelt ons hoe we dingen moeten doen volgens zijn wensen, overtuigingen of waarden. Dit kunnen vrienden, familieleden of partners zijn. In plaats van te proberen onze perspectieven, verlangens en keuzes te begrijpen, willen ze het ons ‘mogelijk maken’ te passen in hun manier van kijken naar de wereld.
  • Mensen die hinderen. Een ander type interactie en band is de persoon die beweert het beste met ons voor te hebben, maar zich tegelijkertijd bezighoudt met gedrag dat ons in de weg staat. Dit soort persoon gebruikt uitdrukkingen als ‘je doet het goed, maar vergeet niet dat je het eerder verpest hebt, dus de kans is groot dat je het opnieuw zult doen’ of ‘geloof me, ik vertel je alleen dat je het moet uitmaken omdat ik van je hou en je waardeer… ‘
  • Mensen die helpen. Dr. Bolge, die aan het hoofd van deze studie stond, identificeerde een derde soort relatie. Hij beschouwt deze tevens als de belangrijkste van allemaal. Dit zijn mensen die niet alleen precies het juiste kunnen zeggen op momenten dat we het het hardst nodig hebben, maar die ook ‘onzichtbare steun’ bieden. Met andere woorden, we hoeven deze mensen niet per se fysiek in onze buurt te hebben om te weten dat we kunnen rekenen op hun steun, belangstelling en genegenheid.

De beste steun komt van diegenen die ons laten zijn, en die een gevoel van veiligheid en voortdurende aanmoediging projecteren.

Vrouw die het nodig heeft om te horen: je doet het geweldig

Je doet het geweldig omdat…

We weten dat verbale en emotionele bekrachtiging van geliefden nuttig is in veel situaties. Het helpt ons vooruit te komen, door te gaan.

We mogen echter niet vergeten om onszelf aan te moedigen, onszelf te valideren, onszelf te motiveren en onszelf ook emotioneel te ondersteunen. Alleen dan kunnen we de energie vinden die we dagelijks nodig hebben.

Het kan helpen om over de volgende uitspraken na te denken en ze te internaliseren:

  • Je doet het geweldig omdat je in harmonie leeft met je ware zelf, je waarden en je behoeften. Het maakt niet uit of je moeilijke tijden doormaakt. Want dat is de prijs die je betaalt om trouw te blijven aan jezelf.
  • Je doet het geweldig omdat je elke dag iets nieuws en verrijkends doet. Elke dag is een kleine overwinning.
  • Je doet het geweldig omdat je schadelijke dingen, mensen en energie achter je laat. Je liet het achter je, omdat het niet bijdroeg aan je balans of vreugde.
  • Je doet het geweldig omdat leven een stoutmoedige daad is. Je zet jezelf in beweging, je stopt niet. Geluk is een proces en je bevindt je op de juiste weg, de weg die jij koos.

Laten we deze uitspraken in de praktijk brengen en focussen op dit soort positieve gedachten. Uiteindelijk kost het je niets en krijg je er heel veel voor terug. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf mantra’s voor meditatie om zeker eens uit te proberen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf mantra’s voor meditatie om zeker eens uit te proberen

Mantra's zijn woorden of zinnen die ons helpen een houding aan te nemen waarbij we meer geconcentreerd en gefocust zijn. Eeuwenlang hebben mensen d...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.