De kracht van complimenten

De kracht van complimenten

Laatste update: 02 november, 2017

Een compliment is een hulpmiddel dat vaak gebruikt wordt om iemand te verleiden en overtuigen of om iemand te manipuleren. We moeten dan ook voorzichtig zijn met hoe vaak we anderen complimentjes geven en hoe graag we complimentjes willen ontvangen. De kracht van complimenten is namelijk enorm.

Complimenten zorgen ervoor dat we onszelf beter voelen en vergroten ons zelfvertrouwen. ‘Jessica, je haar ziet er geweldig uit!, ‘Joost, ik wilde tegen je zeggen dat je auto zo netjes is.’, ‘Lillian, je bent de beste kok ter wereld’, ‘Johan, dit bedrijf is vereerd om een werknemer als jij te hebben’. Hoe vaak hebben we dit soort dingen wel niet gezegd, zelfs zonder er bij na te denken, alleen maar om de mensen om ons heen blij te maken?

Anderen oprecht complimentjes geven kan op verschillende manieren heel behulpzaam zijn en niet alleen wanneer je een afspraakje hebt (of een afspraakje wilt krijgen) of wanneer je een betere zakendeal wilt sluiten.

Geef oprecht complimenten

Vergeet niet dat als je wilt dat een complimentje effect heeft, het in eerste instantie belangrijk is dat je oprecht bent. Het is het niet waard om anderen gedurende je leven voortdurend complimenten te geven alleen maar om er zelf iets aan over te houden, of dit in ieder geval te proberen. Als je de rok die je vriendin draagt niet mooi vindt, zeg dan ook niet dat je het een leuk rokje vindt en vraag haar ook niet waar ze hem heeft gekocht. Als je zelf vindt dat je vriend eigenlijk meer zijn best zou moeten doen op zijn werk, zeg dan ook niet tegen hem dat zijn baas hem binnenkort vast wel opslag zal geven.

We kunnen er beter over nadenken hoe we die persoon gelukkig kunnen maken door iets tegen hem/haar te zeggen waar we werkelijk achter staan. In plaats van je vriendin bijvoorbeeld een complimentje te geven over haar rok, kun je haar ook bedanken voor haar vriendschap. In plaats van tegen je vriend te zeggen dat hij vast wel opslag zal krijgen, kun je ook zeggen dat je zo dankbaar bent dat hij je vriend is.

Wist je dat je slechts door dit soort simpele opmerkingen te maken naar de mensen van wie je houdt, je hun dag helemaal goed kunt maken?

De overtuigende kracht van complimenten

Vleierij kan twee doelen hebben: de persoon die je vleit blij maken of hem/haar overhalen om iets voor je te doen. Bewezen is (als je het niet gelooft, kun je het zelf eens uitproberen) dat de mensen die ons in het verleden een compliment hebben gegeven over iets waar we nooit complimenten over krijgen in onze ogen het meest aantrekkelijk lijken, ongeacht wat deze mensen aanhadden of hoeveel verkopen hun bedrijf heeft gerealiseerd.

Aan de andere kant bestaat er ook een theorie die aantoont dat wanneer je iets aan iemand geeft (of dit nu een cadeautje is of simpelweg een paar lieve woorden), dat hij/zij automatisch het gevoel heeft dat ze hij/zij jou iets verschuldigd is.

Wacht even, wat zeg je?

Natuurlijk is dat zo. Wanneer je bijvoorbeeld tegen een klant zegt dat hij/zij er zo jeugdig uitziet of opmerkt hoe mooi hij/zij is aangekleed, dan is de kans groter dat hij/zij uiteindelijk het product zal kopen dat je aanbiedt.

Meisje Dat Een Compliment Krijgt Van Een Jongen Maar Niet Weet Hoe Groot De Kracht Van Complimenten Is

“Complimenten en kritiek zijn uiteindelijk gebaseerd op een vorm van projectie.”

-Billy Corgan-

Wees echter voorzichtig en probeer het maken van fouten met je woorden te vermijden. Als er een mooie jongedame langskomt op de plek waar je werkt, dan is het het niet waard om haar schoonheid in jouw voordeel te gebruiken. Richt je in plaats daarvan juist op haar stijl, haar outfit, haar goede smaak etc. Doe je dit namelijk niet, dan zul je juist de tegenovergestelde reactie krijgen. Ze kan zelfs boos worden! (en natuurlijk vertrekken zonder iets te kopen)

Je maakt voortdurend gebruik van complimenten. Het geheim is om te weten waar en wanneer je ze moet gebruiken en om altijd te onthouden om de juiste woordkeuze te gebruiken. Verspil niet uren van je tijd om anderen te vertellen wat je allemaal leuk aan ze vindt; leg in plaats daarvan de nadruk op bepaalde speciale eigenschappen van die persoon. Op die manier kun je in kortere tijd een positief effect genereren.

Neem de persoonlijkheid van de persoon die het complimentje zal ontvangen in overweging. Veel mensen voelen zich namelijk ongemakkelijk door complimenten te ontvangen. Dit betekent niet dat je ze daarom maar niet meer moet uitdelen, maar alleen dat je ook aandacht moet schenken aan de houding en gevoelens van de persoon die je een compliment geeft.

Cadeau

Overdrijf niet met het geven van complimentjes, maar wees ook weer niet klakkeloos. Complimenten kunnen het zelfvertrouwen van degenen die ze ontvangen vergroten en de indruk die zij van jou hebben verbeteren. Aangezien we in een tijd leven waarin we geneigd zijn om ons meer te richten op het negatieve dan op het positieve, is het van zichzelf al een rebelse handeling om de positieve gedragingen van anderen te erkennen.

Tot slot is het belangrijk dat je goed uitkijkt om jezelf niet te laten verleiden door de mogelijkheid om complimenten te gebruiken om anderen te manipuleren of over te halen om iets voor je te doen. Zorg ervoor dat je intenties vanaf het begin zuiver blijven en wees je ervan bewust wanneer iemand jou alleen een complimentje geeft omdat hij hier iets voor terug wilt! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.