Je bent wat je zegt, maar vooral wat je doet

Je bent wat je zegt, maar vooral wat je doet

Laatste update: 08 september, 2018

Het is geweldig als je denkt dat je overtuigingen en waarden je definiëren – als je daden het laten zien. Wat er gebeurt, is dat je woorden en daden soms verschillende wegen volgen, en uiteindelijk heb je niets meer dan goede bedoelingen. Vaak zeg je meer dan wat je doet.

Het heeft geen zin om op te scheppen over hoe je een goed persoon bent als je daarna niets doet om anderen te helpen. Het laat niet zien hoe slim je bent als je vervolgens niets creatiefs doet. Opscheppen over wat je denkt dat je bent is heel gemakkelijk; het moeilijkste is om het uit te voeren. De vraag is dan: waarom doe je het? Waarom zou je iets zeggen dat je niet echt doet?

Wat je doet heeft veel meer waarde dan wat je zegt dat je gaat doen.

Wat je doet, definieert je

Hoezeer we ook goede intenties uitdrukken, wat we doen is wat echt tot ons karakter spreekt. Onze daden wegen altijd meer dan onze woorden. Het feit dat we het tegenovergestelde geloven, zegt echter veel over de manier waarop we met anderen omgaan, over hoe we onszelf laten zien en hoe we de werkelijkheid manipuleren.

Een voorbeeld hiervan is te vinden in relaties die een partner vult met beloften die alleen in woorden achterblijven. Elke keer zweren dat je ze nooit zult verlaten, beweren dat ze de enige zijn of dat je er in de goede en slechte tijden zult zijn… Dit alles, hoewel het erg leuk klinkt, kan niet worden uitgevoerd. Er zijn variabelen die we niet kunnen controleren.

Man met hand op het gezicht

Misschien vind je iemand die je leuker vindt dan je partner en verlaat je hem dan. Misschien ga je ze bedriegen met een andere persoon of misschien ben je in de moeilijkste tijden niet in staat om met de druk om te gaan en kies je om te vluchten. Je partner zal teleurgesteld zijn en je niet eens herkennen omdat ze alles geloofden wat je zei dat je was en wat je ging doen.

“Het maakt niet uit wat je zegt of hoe je jezelf rechtvaardigt; je bent wat je doet. Je gedrag spreekt voor je, het verraadt je, het wijst naar jou.”

– Walter Riso –

Op de een of andere manier hebben we woorden veel kracht gegeven. Ze houden iemand aan onze zijde, ze manipuleren de realiteit in onze grillen en ze geven de illusie dat we iets zijn wat we niet zijn. Op het moment van de waarheid kunnen woorden echter tekort schieten. Wat overblijft zijn de daden die we hebben gedaan. Die daden bepalen echt wie we zijn.

Goede bedoelingen die grote angsten camoufleren

Het grootste gevaar is dat, hoewel wat we zeggen misschien niet de waarheid is, we het uiteindelijk geloven. In plaats van ze te bevestigen met daden, blijven we echter daar, zonder te bewegen, veilig in onze comfortzone. Dit kan zo zijn omdat goede bedoelingen soms beladen zijn met diepe angsten.

Laten we niet vergeten dat diegenen die zeggen dat ze superieur zijn, hun onzekerheden en angsten proberen te camoufleren die ze niet willen zien. Het is normaal. Direct kijken naar onze angsten is beangstigend. Het is gemakkelijker om je rug toe te keren en te doen alsof je er niet bent. Ondanks het feit dat ze in de loop van de tijd een steeds zwaardere last worden.

Je bent wat je doet

Dit is geen manier om een positief, samenhangend leven te leiden. Wat we denken, voelen en doen zal niet overeen komen. Met andere woorden, het zal onmogelijk zijn om balans in het leven te vinden en te ervaren.

“Geluk is wanneer wat je denkt, wat je zegt en wat je doet in harmonie is.”

Mahatma Gandhi

Uiteindelijk zijn we niet goed alleen omdat we geloven dat we op de best mogelijke manier denken, of alleen vanwege wie we beweren te zijn. Onze daden kunnen onze woorden tegenspreken en ons laten lijken op leugenaars. Laten we niet vergeten dat niets ons beter definieert dan onze daden.

Misschien is het antwoord om meer te doen en minder te praten, of in ieder geval te doen wat we zeggen dat we zullen doen… 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.