Je angsten begrijpen en onder ogen zien

Door je angsten te begrijpen en onder ogen te zien, kun je een gelukkiger leven leiden.
Je angsten begrijpen en onder ogen zien
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Angsten zijn vaak ongegrond en het is belangrijk om ze te begrijpen en onder ogen te zien. Angst over wat er in de toekomst mis kan gaan of schade kan toebrengen, is een van de belangrijkste redenen waarom je de neiging hebt om ontevreden te zijn met je leven.

Je verbergt bepaalde angsten die ervoor zorgen dat je je in bepaalde cruciale situaties in je leven op een vermijdende manier gedraagt. Dit betekent dat je geen grotere tegenstander hebt dan jezelf.

Je angsten zijn geboren uit je ervaringen uit het verleden. In feite heb je tijdens het socialisatieproces, van kindertijd tot volwassenheid, de angsten verworven van de naaste en meest invloedrijke mensen om je heen, zelfs als dit een onbewust proces was. Als deze mensen referenties voor je waren, wezen hun angsten je op gevaren en onaangename situaties die je moest vermijden.

Als je je angsten lang meesleept en ze laat groeien en een grote ruimte in je dagelijkse leven inneemt, laat je ze een terugkerend filter worden, tussen de vele die je gebruikt om de realiteit te verwerken. Om dit niet te laten gebeuren, moet je weten waar deze angsten vandaan komen en hoe je dienovereenkomstig kunt handelen. Inderdaad, in het aangezicht van angst heb je actie en toewijding nodig.

Vrouw in een pot

“De uitdaging ligt bij jezelf, de tegenstander zit binnenin.”

Wanneer je motivatie angst is

Angst is een primitieve emotie die de reden was voor het voortbestaan van de mensheid. Zoals elke emotie heeft het zijn functionele waarde als het wordt aangepast. Als het echter niet goed is aangepast, is het een van de schadelijkste. Sterker nog, als angst je leven overneemt, word je geregeerd door vermijding, angst en irrationeel gedrag. Deze kunnen leiden tot ernstige depressieve stoornissen.

Handelen uit angst is niet leuk. Je probeert alleen het ongemak dat het veroorzaakt te verstikken en te voorkomen dat het groeit. Er zijn veel soorten angsten. Er zijn specifieke zoals spoken, honden, water, duiven, enz. Anderzijds zijn er ook meer diffuse angsten. Bijvoorbeeld de angst om met vreemden te praten (Engelse link), iets nieuws te beginnen, spreken in het openbaar, vliegen, etc.

In feite is de lijst met angsten eindeloos. Bovendien kan het voor elk individu verschillende betekenissen en manifestaties hebben. Desalniettemin zijn de strategieën die in psychologisch overleg worden gebruikt om ze te overwinnen allemaal vergelijkbaar. Ze beïnvloeden ze het gemeenschappelijke deel van alle angsten.

Om je angsten het hoofd te bieden, moet je ontspannen, kalmeren en de situatie objectief observeren, zodat je reactie gepast en positief is. Met andere woorden, als je de monsters niet kunt doden, train ze dan.

Vrouw met handen die het gezicht bedekken, wat suggereert dat je je angsten moet begrijpen

“We zijn bang voor dingen in verhouding tot onze onwetendheid erover.”

Titus Livius

Je angsten identificeren en begrijpen

Meisje kijkt naar vlinders

De eerste stap om je angsten te overwinnen, is hun oorsprong te begrijpen. Meditatie en zelfevaluatie zijn de beste manier om jezelf te begrijpen en je ware tegenstander te ontmoeten.

Je vraagt je misschien af waar je angsten vandaan komen. Ze kunnen voortkomen uit iets dat je is verteld, iets dat je hebt waargenomen of eerdere ervaringen. Zodra je de oorzaak kent, kun je aan de slag gaan om deze te verhelpen. Om je angsten te identificeren, moet je de overtuigingen onderzoeken die ze ondersteunen.

Deze overtuigingen zijn buitensporige gedachten die worden geactiveerd zonder dat er een echte bedreiging voor je is. In deze situaties is er een verstoring in je angstsysteem. Een vervorming in je emoties die wordt veroorzaakt door je overtuigingen.

“Ik heb geleerd dat moed niet de afwezigheid van angst is, maar de overwinning erover.”

-Publilio Siro-

Je angsten zijn de vijanden die je verlammen. Ze zijn alleen in je geest, maar ze voorkomen dat je bepaald noodzakelijk gedrag in je dagelijkse leven uitvoert. Als je ze identificeert en ermee confronteert, zul je zien dat de meeste van deze angsten overdreven zijn en alleen je onzekerheden verdoezelen.

Wanneer je je in een moeilijke situatie bevindt en je wilt vluchten, dan kun je het beste handelen. Om dit te doen, moet je een reis in jezelf maken, zonder je externe referenties uit het oog te verliezen.

Zoek eerst uit of je angsten echt of ingebeeld zijn. Als ze echt zijn, observeer dan de situatie waarin je je bevindt, onderneem actie en neem beslissingen. Als ze denkbeeldig zijn, volg dan het advies dat we eerder gaven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.