IT-trends in het onderwijs voor 2020

De zeven IT-trends in het onderwijs voor 2020 zullen een revolutie teweegbrengen in het ondewijsproces zoals we dat kennen en zullen de hele wereld naar een nieuw technologisch niveau brengen.
IT-trends in het onderwijs voor 2020
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

De zeven IT-trends in het onderwijs van 2020 zullen een revolutie teweegbrengen in het onderwijsproces zoals we dat kennen. Het zal de hele wereld namelijk naar een nieuw technologisch niveau brengen.

Veel mensen zeggen dat de toekomst nu is. De wereldwijde uitgaven aan digitale transformatie vanaf 2019 zullen met 40% toenemen. Dit bracht de VN ertoe dit jaar te classificeren als het jaar van technologische vooruitgang. In deze context is het daarom van cruciaal belang dat iedereen die bij het onderwijs betrokken is, deze nieuwe IT-trends kent en begrijpt.

Dit jaar, 2020, worden ouders en onderwijzers geconfronteerd met veranderingen in informatietechnologie en communicatie die nog veel belangrijker zijn dan alles wat we eerder hebben gezien. Het is daarom nodig om meer te weten te komen over deze nieuwe tools die, meer dan alleen rages of trends, deel gaan uitmaken van onze dagelijkse realiteit.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste trends die een revolutie teweeg zullen brengen in klaslokalen op scholen over de hele wereld.

IT-trends in het onderwijs voor 2020

Het 5G-netwerk

Afgezien van de internationale controverse rond deze technologie, is de impact ervan op het nieuws volledig gerechtvaardigd. Dat komt omdat de snelheid van het 5G-netwerk het voor studenten en instellingen gemakkelijker dan ooit zal maken om een goede verbinding te hebben.

Het 5G-netwerk zal de onmiddellijkheid van resultaten verbeteren, evenals leren op afstand en adaptief leren met mobiele telefoons en XR (Xtended Reality) leren.

Verder dan cryptocurrency en de beroemde bitcoin, heeft blockchain-technologie krachtige toepassingen op vele gebieden, waaronder het onderwijs.

Dit jaar is men namelijk begonnen met het gebruik van blockchain-technologie voor de bescherming van intellectueel eigendom, het beheer van goederen en diensten en voedselzekerheid. Dit zijn allemaal contexten die op dezelfde manier zullen worden toegepast op educatieve centra aan de hand van hun pedagogische doelen.

Cyberveiligheid en kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie en cyberveiligheid komen ook sterk naar voren in onderwijssystemen die verband houden met IT om de snelheid te verhogen, het analytisch bereik van gegevens te verbeteren, 5G-technologie te maximaliseren en de digitale geletterdheid van studenten te verbeteren.

Een ernstig probleem waarmee ouders en onderwijzers worden geconfronteerd, is het stellen van technologische grenzen voor hun kinderen. In de online wereld begrijpen veel kinderen en jongeren niet hoe belangrijk het is om hun privacy te beschermen of ethisch te handelen.

Als gevolg zullen experts dit jaar nieuwe middelen inzetten om de digitale geletterdheid te verbeteren. Op die manier kunnen we studenten de beste praktijken voor digitale ethiek leren en hoe ze hun privacy kunnen beschermen.

Hyperautomatie

Dit is een combintie van meervoudig en autonoom leren. Het gebruikt softwaretools om digitale processen te automatiseren. Deze zetten vervolgens trends voor het gebruik van kunstmatige intelligentie om te analyseren, ontwerpen en beheren. Dit levert een geschikte ontwikkeling voor het gebruik van IT op.

Edge computing

Edge computing wordt gedefinieerd als een locatie van waaruit technologische diensten worden aangeboden. Het is een soort hybride cloud. Het is online toegankelijk om openbare diensten te combineren die worden beheerd door derden of openbare of particuliere entiteiten.

Edge computing maakt het gebruik van technologieën, virtual reality en het internet mogelijk. De implementatie van het 5G-netwerk zal edge computing stimuleren omdat het de gegevensoverdracht versnelt.

“Aangezien we in een tijdperk van innovatie leven, moet een praktische opleiding iemand voorbereiden op werk dat nog niet bestaat en nog niet duidelijk kan worden gedefinieerd.

-Peter F. Drucker-

Wat is edge computing

Machine learning

Tot slot heeft machine learning of machinaal leren, een wetenschappelijke discipline die voortkomt uit kunstmatige intelligentie, ook dit jaar een bijzondere relevantie. Het bestaat uit het creëren van systemen die onderwijzen door patronen te identificeren. Dit doen ze met grote hoeveelheden data op een automatische en geautomatiseerde manier.

Om dit te kunnen doen, gebruikt het algoritmen die toekomstig gedrag voorspellen. Experts noemen dit adaptief leren. Hierdoor profiteert de onderwijswereld van de snelheid van het internetverkeer en betere verbindingen.

Nu ken je dus de zeven IT-trends in het onderwijs waar iedereen het over zal hebben. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn. Op die manier kun je het accepteren en je aanpassen aan wat er allemaal komen gaat. Kortom, er zijn veel spannende en positieve innovaties aan de horizon.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Harvey López I.V., Cabero J., Díaz R. (2011). La Gestión de la Innovación en la práctica educativa con las TIC: Escuela de Educación. Editorial Académica Española: Venezuela.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.