5G-netwerken: wat iedereen zou moeten weten

Wat zijn 5G-netwerken en zijn ze veilig voor onze gezondheid? Ontdek in dit artikel het antwoord!
5G-netwerken: wat iedereen zou moeten weten

Laatste update: 12 april, 2020

Verschillende deskundigen hebben onze aandacht gevestigd op de nieuwe 5G-netwerken, die momenteel op de rand van de wereldwijd gebruik staan. Veel onderzoekers beweren dat deze technologie ernstige gevolgen zal hebben voor de gezondheid en elektromagnetische vervuiling zal veroorzaken.

Sinds een aantal jaar hoor je mensen steeds vaker spreken over 5G-netwerken. Het zijn, zoals de naam al aangeeft, netwerken van de vijfde generatie. Ze vertonen echter enkele opvallende verschillen ten opzichte van de vorige generaties. Veel artsen en gezondheidswerkers waarschuwen voor mogelijke risico’s voor de gezondheid.

Technologische vooruitgang is echter volledig onomkeerbaar. Als er eenmaal een uitvinding of ontdekking is gedaan, is er geen weg meer terug.

Zelfs als we dat zouden kunnen, als de uitvinding of de technologie een grote financiële investering met zich meebrengt, is er geen kans om de klok terug te draaien. 5G-netwerken zullen geen uitzondering zijn. Ze zijn hier om te blijven… tot de volgende generatie, natuurlijk.

Vervuiling mag nooit de prijs van de welvaart zijn.”

-Al Gore-

Veel deskundigen zijn echter van mening dat 5G-netwerken zeer vervuilend zijn en zeer nadelige gevolgen kunnen hebben voor de mens en alle ecosystemen als geheel. Ze zeggen dat er op zijn minst toegang moet zijn tot goede en grondige informatie over het onderwerp.

Gebouwen met g5-zendmasten

Wat is 5G-technologie?

5G-technologie maakt draadloze verbindingen tussen alle soorten apparaten mogelijk. Het bereikt hoge verbindingssnelheden die nog nooit eerder zijn bereikt en is in staat om zeer hoge verkeersvolumes aan te kunnen.

Met andere woorden, 5G-netwerken werken op volle snelheid, met een groot aantal apparaten die tegelijkertijd zijn aangesloten. Deze technologie zal ook het “internet der dingen” aanzienlijk uitbreiden. Het stelt je in staat om alle soorten apparaten op afstand te bedienen met je mobiele telefoon.

Tot zover klinkt alles dus goed. Het probleem is echter dat 5G-netwerken een verandering in de infrastructuur zullen nodig hebben. Ze vereisen een enorme installatie van duizenden kleine antennes, waarvan de afmetingen variëren van de diameter van een munt tot de grootte van een frisbee.

Daardoor zullen ze overal zijn, de hele tijd ronddraaien en, volgens sommigen, een constante wolk van groeiende straling genereren.

Een van de meest problematische punten is dat veel van deze antennes op de grond zullen moeten staan. Er zal waarschijnlijk een afstand van minder dan 100 meter tussen de zendmasten zijn, om een effectieve interconnectie te garanderen. Bovendien zal volgens de huidige regelgeving niemand precies kunnen weten waar ze zich bevinden.

De effecten van 5G-netwerken op je gezondheid

Er zijn nog steeds geen definitieve conclusies over de effecten van elektromagnetische golven op de gezondheid. Er zijn echter wel een aantal vermoedens over dit onderwerp. Zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie in 2011 de microgolven van mobiele telefoons geclassificeerd als categorie “2B.” Dit betekent “mogelijk kankerverwekkend.”

Ook stellen verschillende onafhankelijke studies dat deze golven gegeneraliseerde oxidatieve stress veroorzaken. Dit kan meerdere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Dr. Magda Havas, professor in de milieuwetenschappen aan de universiteiten van Toronto en Trent, zegt dat er bewijs is dat dergelijke golven het functioneren van cellen kunnen veranderen.

Er is ook het Mobi-Kids onderzoek, een studie die werd uitgevoerd met kinderen en adolescenten. Blijkbaar kan elektromagnetische straling verantwoordelijk zijn voor de toename van hersentumoren bij jongeren. De resultaten zijn echter nog steeds niet gepubliceerd.

G5-netwerk op een telefoon

Realiteit of fictie?

Een ander verontrustend aspect van 5G-netwerken is dat ze een groot potentieel hebben om toezicht te houden op mensen. Door hun stabiliteit, volume en snelheid is zijn ze in staat om een gedetailleerd onderzoek uit te voeren naar alles wat we doen. Ze kunnen zelfs informatie verzamelen over het aantal keer dat we de koelkast openen of ons haar drogen.

Een ander opvallend feit is dat de twee belangrijkste landen die 5G-netwerken als een zaak van staatsbelang hebben verklaard, China en de Verenigde Staten zijn. Er lijkt dus een bittere strijd te zijn over de controle van deze nieuwe technologie.

Vandaag de dag hebben mensen die het idee verdedigen dat deze technologieën onschadelijk zijn, geen enkel bewijs kunnen leveren om die bewering te staven.

Aan de andere kant zijn er officiële documenten die waarschuwen voor de mogelijke schade van elektromagnetische velden. Een daarvan is in 2016 gepubliceerd door de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg.

Het allerbelangrijkste is dat we breed geïnformeerd moeten worden over het onderwerp. Mensen die oproepen tot een groot debat over dit onderwerp hebben gelijk. We hebben allemaal het recht om te weten of 5G-netwerken ons al dan niet kunnen schaden.

In de tussentijd moet je voorzichtig zijn met je kinderen toegang geven tot je mobiele telefoon. In het belang van je kinderen moet je gezonde gewoontes cultiveren. Het is dus belangrijk om de verbinding met de technologie zo nu en dan bewust te verbreken, zodat je kunt genieten van tijd met je familie en vrienden. Wellicht ook interessant voor jou

5 enge dingen die de smartphone-generatie met elkaar gemeen heeft
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
5 enge dingen die de smartphone-generatie met elkaar gemeen heeft

De 'smartphone-generatie' omvat in principe iedereen die vanaf 1995 in het Westen is geboren. De naam spreekt voor zich: deze jongeren hebben het g...  • Romero Fernández-Bravo, M. A. Impacto sobre la salud de las emisiones electromagnéticas: radares y tecnología 5G.