Elektronische toestellen tasten de hersenen aan, maar weet je ook hoe?

Elektronische toestellen tasten de hersenen aan, maar weet je ook hoe?

Laatste update: 28 maart, 2018

In het moderne dagelijkse leven zijn elektronische toestellen onmisbaar geworden. Technologie als geheel biedt vele voordelen. Het is zelfs zodanig een deel van onze routine geworden dat velen van ons zich een leven zonder die technologie moeilijk kunnen voorstellen. Het bespaart tijd en maakt bijna alles gemakkelijker. Het helpt ons ook om dingen beter te doen. Bovendien weerhoudt het ons ervan fouten te maken.

Veel van deze technologieën zijn redelijk nieuw. We zijn dus pas begonnen met het bestuderen van hun effecten op mensen. Er bestaan al enkele conclusies hierover. Maar het feit is dat we nog steeds niet precies begrijpen hoe ze onze gezondheid kunnen beïnvloeden. We zijn er ook nog steeds niet achtergekomen of er een kans is dat deze toestellen aanzienlijke veranderingen in onze hersenen veroorzaken.

“Het leven is geen technologie, of een wetenschap. Het leven als een kunst moet je voelen. Het is net als op een strak koord lopen.”

-Osho-

We weten wel dat de toestellen een grote invloed hebben. Eigenlijk is de algemene aanbeveling dat je vermijdt om te veel blootgesteld te worden aan elektronische toestellen. Dit betekent dat je moet verhinderen dat je ze te lange tijd erg dicht bij jou houdt. Het betekent ook dat je je nu en dan moet loskoppelen van die toestellen. Schenk ook aandacht aan symptomen van gezondheidsproblemen. Misschien begin je signalen vast te stellen die geen andere schijnbare oorzaak hebben.

Elektronische toestellen en het magnetisch veld

Het is bewezen dat er sprake is van elektromagnetische vervuiling. Elektronische toestellen en apparaten creëren allebei een magnetisch veld. Uiteraard heeft dit een effect op onze hersenen. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar twee alledaagse toestellen: de televisie en de computer.

Elektronische toestellen en hun invloed op de hersenen

In het Occupational Health Center in Lodz in Plen heeft men in 1987 een experiment gedaan. Ze plaatsten vier uur per dag een groep zwangere ratten en een groep mannelijke ratten op dertig centimeter tegenover een televisie.

Het resultaat bij de vrouwtjes was dat hun nakomelingen minder wogen en kleiner waren dan normaal. Bij de mannetjes stelde men vast dat het gewicht van hun testikels verminderde. Bij beide groepen was de hoeveelheid natrium in de hersenschors en de hypothalamus gedaald.

Mensen hebben ook verschillende onderzoeken uitgevoerd in verband met het gebruik van computers. Eén onderzoek kwam tot het besluit dat zwangere vrouwen die op de computer werken, meer kans op een miskraam hebben. In het algemeen vertonen mensen die achter een scherm werken, vaker de volgende symptomen:

  • droog slijm
  • huidontsteking
  • droge ogen
  • puistjes op het gezicht en open poriën
  • rode ogen
  • vermoeidheid
  • migraine
  • stress

Dit gebeurt allemaal omdat computers een magnetisch veld creëren met positieve ionen. Bovendien zorgen schermen ervoor dat we minder vaak knipperen met de ogen. De ionen bewegen zich door de lucht. Het gevolg is dat de gebruiker ze uiteindelijk zal opnemen. Toestellen kunnen een persoon evenwichtsverlies, duizeligheid, misselijkheid enzovoort bezorgen.

De oplossing is dat je minstens op ongeveer één meter afstand van het toestel blijft. Dit geldt zowel voor televisies als voor computers. Wanneer je die toestellen koopt, ga dan altijd op zoek naar de modellen die een TCO-certificaat hebben.

Elektronische toestellen en de sociale wereld

Het sociale leven is waarschijnlijk het deel van ons leven dat het meest veranderd is door elektronische toestellen. De manieren waarop we elkaar ontmoeten, met elkaar communiceren en nieuwe relaties uitbouwen, zijn allemaal erg anders. En het blijft voortdurend veranderen. Bijna elk jaar is er nieuwe applicatie of een nieuwe toepassing die voor een revolutie zorgt in onze dagelijkse communicatie.

Een van de meest merkbare aspecten van deze nieuwe vormen van communicatie, is dat ze erg gemakkelijk het leven binnendringen. Op elk moment en op elke plaats. Het maakt niet uit waar je bent of hoe laat het is. Altijd is de mogelijkheid aanwezig dat je een bericht, een telefoontje, of een mail ontvangt. Het maakt niet uit hoe onbelangrijk het is.

Elektronische toestellen en hoe ze verbonden zijn aan de gezondheid van de hersenen

Tegenwoordig bestaat er eigenlijk één regel in onze wereld. We moeten tegelijkertijd op vele prikkels letten. Het komt vaak voor dat iets op meerdere momenten onderbroken wordt door berichten. Daarna begin je opnieuw met wat je ook maar aan het doen was.

Dat is het moment waarop we een specifieke vorm van uitputting ervaren. Want we betalen een prijs als we onze aandacht weghalen van de ene taak om ze op een andere te richten, en daarna terug te keren en ons te focussen op wat we aan het doen waren.

Op dezelfde manier moeten onze hersenen nu alert zijn voor elk flikkerend licht, elk ding, elke trilling. De hersenen interpreteren deze signalen eerst als een bedreiging of iets dringends. Je zal uiteraard niet sterven of schrikken wanneer je ze ziet. Maar het betekent wel dat je alarmsystemen geprikkeld worden. Een klein alarm in jou gaat af. Dit kan zich erg snel ontwikkelen tot een extra dosis stress in je leven. Wellicht ook interessant voor jou

Wat is witte ruis? Moeten we naar dit geluid luisteren of niet?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat is witte ruis? Moeten we naar dit geluid luisteren of niet?

Veel mensen hebben de gewoonte te slapen met de televisie aan. Ze houden vol dat het veel moeilijker is in te slapen zonder dat achtergrondgeluid. ...