Is het waar dat je iemand nooit echt kunt kennen?

Mensen laten je soms in de steek. De mensen die het dichtst bij je staan zijn niet altijd wie je denkt dat ze zijn. Op een bepaalde manier kan het voelen alsof je geen andere keuze hebt dan te accepteren dat je iemand nooit echt kunt kennen.
Is het waar dat je iemand nooit echt kunt kennen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

In bepaalde situaties heb je misschien besloten dat het gewoon niet mogelijk is om iemand echt te kennen. Dit kan gebeuren omdat iemand zich op een onverwachte manier gedraagt (goed of slecht) of omdat iemand je teleurstelt. Het kan je laten denken dat je niets moet aannemen als het om andere mensen gaat. Maar is dat echt waar?

De Engelse dichter John Donne zei ooit dat “Niemand is een eiland dat op zichzelf staat.” Wat hij bedoelde, is dat we allemaal deel uitmaken van een planeet. Hoe graag we ook zouden willen dat het zo was, de mensen die dicht bij je staan doen niet altijd wat je verwacht of wilt.

Voorspelbaarheid voelt voor de meeste mensen goed. Als je iets van iemand verwacht, hoop je dat hij het doet. Je wilt er van uit kunnen gaan dat je partner, familie of vrienden op een specifieke manier reageren op specifieke omstandigheden en dat je altijd op hen kunt rekenen.

Mensen worden niet voor eens en voor altijd geboren op de dag dat hun moeder hen baart, maar het leven verplicht hen steeds weer om zichzelf te baren.

Gabriel García Márquez

Koppel op het strand

Is het waar dat je nooit iemand echt kunt kennen?

De simpele waarheid is dat je iemand nooit echt kunt kennen. Tenminste niet diep, en niet met genoeg zekerheid dat je jezelf echt in hun mentale universum kunt plaatsen en met totale nauwkeurigheid kunt voorspellen wat ze wel of niet zullen doen.

Het accepteren van dat feit hoeft echter geen reden tot bezorgdheid te zijn. Niemand heeft totale controle over de wereld waar hij of zij in leeft. Dat geldt zowel voor dingen als voor mensen.

Mensen kunnen veranderen (en soms is dit nodig)

Een van de redenen waarom je iemand nooit echt kunt kennen is dat we allemaal de mogelijkheid hebben om te veranderen. We zijn allemaal in staat om nieuwe levensdoelen aan te nemen, vooruit te gaan, volwassen te worden en zelfs een aantal van onze persoonlijkheidskenmerken te veranderen.

Dit is een controversieel idee, omdat veel mensen denken dat je persoonlijkheid vaststaat als je volwassen bent geworden.

  • Als je dit idee accepteert, kan het je echter helpen om niet van de ene teleurstelling in de andere terecht te komen. Mensen veranderen, omdat levenservaringen je kunnen veranderen en omdat het leven je soms in situaties brengt waarin je nog een keer over dingen moet nadenken. Soms moet je misschien zelfs jezelf heropbouwen.
  • Onderzoeken zoals die van Dr. Nathan W. Hudson van de Universiteit van Michigan hebben interessante resultaten opgeleverd. Veel mensen voelen zich niet helemaal tevreden met hun persoonlijkheid. Daarom willen veel mensen hun ware zelf verbeteren. Dat houdt in dat je met je onzekerheden omgaat, je identiteit versterkt en bepaalde eigenschappen verandert om je beter te voelen.

Dit proces van verandering kan ook vaak inhouden dat je bepaalde mensen achterlaat of dat je je mensen om je heen teleurstelt. Wanneer je de weg naar zelfvervulling inslaat, zal je naar alle waarschijnlijkheid een of twee mensen verrassen met je beslissingen. Misschien verras je jezelf wel!

Een boom met twee gezichten

Je kunt iemand nooit echt kennen, omdat je ze alleen maar ziet zoals je ze wilt zien

Je hoor veel mensen klagen over het feit dat ze iemand nooit echt kunnen leren kennen. Dit gebeurt meestal tijdens periodes van bitterheid en frustratie door onvervulde verwachtingen.

De waarheid is dat we allemaal fouten maken, en er is niets wat je kunt doen om dat tegen te gaan. Op een gegeven moment stellen we allemaal degenen die van ons houden teleur, of doen we iets op een manier die ze niet van ons verwachtten.

Dat is echter niet het enige waar je rekening mee moet houden. In bepaalde gevallen kun je iemand nooit echt kennen, omdat je geen ruimte maakt voor een ander beeld dan het beeld dat je al in je hoofd hebt. Misschien duw je gewoon weg wat je niet wilt zien.

Sommige mensen bouwen uiteindelijk een beeld op van absolute, onrealistische perfectie. Ze nemen veel te veel dingen aan. Daardoor beginnen ze anderen te idealiseren en dit overdreven beeld van hoe ze iemand  zien aan anderen op te dringen.

Tot slot

Lewis R. Goldberg, een gerenommeerde deskundige op het gebied van het menselijk karakter, zegt dat persoonlijkheid niet altijd een betrouwbare, starre plek is om naar te kijken als je wilt voorspellen hoe iemand zich in zijn leven zal gedragen. Er zijn andere kleine aspecten die je niet opmerkt, ongeziene variabelen die je niet in de hand hebt, die dit onmogelijk maken.

Het is dus inderdaad waar: je kunt iemand nooit echt kennen, hoe veel je ook van die persoon houdt. De beste optie die je hebt, is hem of haar te vertrouwen. Je moet simpelweg deze onzekerheid accepteren.

Zoals we allemaal weten, is niets zeker in deze wereld. Het beste wat je kunt doen is genieten van het heden en accepteren dat het leven gepaard gaat met verandering, onzekerheid en verrassingen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.