Is het glas halfvol of halfleeg?

Is het glas halfvol of halfleeg?
Bárbara Arenas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Bárbara Arenas.

Laatste update: 27 december, 2022

“Je moet het glas halfvol zien!” “Jij ziet het glas altijd halfleeg!”

We zijn allemaal bekend met deze populaire uitdrukking. In dit artikel gaan we de wijsheid achter het glas halfvol zien tot op de bodem (van het glas!) uitpluizen. Door de betekenis van de uitdrukking te begrijpen, zul je in staat zijn om jezelf te motiveren en misschien zelfs je standpunt te veranderen. Klinkt goed, toch?

Met het oog hierop wil de positieve psychologie onderzoeken en verklaren hoe het optimale menselijke functioneren er altijd naar streeft om welbehagen in ongunstige situaties aan te moedigen.

Deze tak van de psychologie is eind twintigste eeuw ontstaan. Martin Seligman, voormalig directeur van de American Psychology Association, is samen met andere psychologen de intellectuele auteur van deze ideeën.

“Verander je gedachten en je verandert je wereld.”

-Norman Vincent Peale-

Verander je standpunt! Zie het glas halfvol

Jij hebt de macht, jij bent degene die jouw gedrag kan veranderen. En belangrijker nog, alleen jij kan je gedachten veranderen.

Ook al weet je dit, is het nog steeds maar al te gemakkelijk om jezelf te laten meeslepen door de eerste gedachte die in je opkomt. Vaak genoeg is die eerste gedachte echter negatief.

Vrouw met bril ziet het glas halfvol

Uiteraard hebben dit soort gedachten ook negatieve effecten. Misschien komen de gedachten in je op omdat je gestrest bent op je werk. Of misschien heb je problemen thuis of andere problemen…

Niettemin, als je negatieve gedachten negeert, kun je ze misschien tegenhouden, in plaats van hand in hand met ze naar de rand van de afgrond te wandelen. Negatieve gedachten kweken negatieve gedachten als je dit toelaat.

“Ik denk niet aan alle ellende, maar aan al het moois dat er nog is.”

-Anne Frank-

Wat als we ons concentreren op het positieve in plaats van ons te concentreren op het negatieve? Wat als we in plaats van het glas halfleeg te zien, het halfvol beginnen te zien? Deze omschakeling is gemakkelijker te realiseren dan je zou denken.

Zodra je de eerste positieve gedachte produceert en deze als een leidraad accepteert, zal deze je op een nieuw pad leiden. Hier zul je veel andere gedachten van soortgelijke aard vinden. Deze gedachten voeden elkaar en houden elkaar in stand.

“Een gelukkig iemand is niet iemand in een bepaalde reeks omstandigheden, maar eerder iemand met een bepaalde reeks houdingen.”

-Hugh Downs-

Het rode licht

Sluit je ogen en stel je deze situatie voor… Wanneer je naar huis rijdt, staat hetzelfde stoplicht altijd op rood. Je staat letterlijk altijd voor dat rode licht, het lijkt wel alsof iemand het expres doet om je te irriteren. Het rode lampje betekent dat je later thuiskomt en je bent al moe van je dag. Om het nog erger te maken, ben je alleen in de auto…

Een rood stoplicht

Op een dag ben je weer eens onderweg naar huis, dit keer met een vriend. Wanneer je dichter bij het stoplicht komt, zeg je: ‘Natuurlijk, ga maar weer op rood. Ik begrijp niet hoe ik hier altijd voor een rood licht sta!’ Maar je vriend lacht en zegt: ‘Ik vind het geweldig dat dit stoplicht altijd op rood staat!’

Je richtte je al die tijd alleen maar op wat zich recht voor je neus bevond: het rode licht. Je hoefde je hoofd echter slechts een beetje te draaien en je zou zien wat jouw vriend ziet: de zee en een prachtige zonsondergang.

Dat is het moment waarop je je realiseert dat elke persoon een bepaalde situatie anders ziet. We richten ons allemaal op verschillende dingen, en dat geeft ons allemaal een heel ander perspectief.

Voor de één is dit stoplicht een bron van stress, uitputting en klachten. Voor een ander is het een gelegenheid om te stoppen en te genieten van het uitzicht, het gezelschap van een andere persoon, of misschien een goed nummer op de radio.

Dat is het type persoon dat het glas halfvol ziet. Kijk gewoon voorbij dat wat zich recht voor je neus bevindt. Geniet van waar je bent en van wie je bent. Doe dat, in plaats van te denken hoe iets jouw toekomst negatief zou kunnen beïnvloeden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.